Maidstone United

 BEN STANSALL Afp
SRUŠILI REKORD

VIDEO: Čudo u Engleskoj, dostavljači napravili senzaciju u FA Cupu, navijači u deliriju padali s tribina

Domaći Ipswich Town podcijenio je Maidstone United, što im se obilo o glavu
Piše: Emanuel KnjazObjavljeno: 27. siječanj 2024. 18:04

Prava nogometna senzacija dogodila se u Engleskoj. Šestoligaš Maidstone United je rezultatom 2:1 u gostima izbacio drugoligaša Ipswich Town iz FA Cupa. Poluamaterska momčad tako je srušila rekord star 46 godina kao najniže rangirana ekipa koja je ušla u osminu finala FA Cupa. Zadnji kojemu je to uspjelo bio je Blyth United, također šestoligaš, davne 1978. godine.

Domaćini iz istočnog dijela Engleske, koji trenutačno drže drugo mjesto u Championshipu, podcijenili su mali klub iz Kenta. Trener Ipswicha Kieran McKenna poslao je na teren 10 novih igrača u odnosu na zadnju utakmicu u Championshipu protiv Leicestera.

Gosti su u 43. minuti poveli pogotkom Lamara Reynoldsa, bivšeg igrača engleskog četvrtoligaša Newporta u kojem se 28-godišnjak nije proslavio kao sada u novome klubu.

Ipswich je nakon početnog šoka poravnao rezultat u 56. minuti. Zabio je igrač na posudbi iz Brightona, J​eremy Sarmiento.

Deset minuta kasnije stiže novo vodstvo za Maidstone i veliko slavlje 4500 gostujućih navijača u kojoj je jedan navijač pogodak proslavio "toboganskim" spuštanjem s tribine. Pogodak za konačnih 2:1 u 66. minuti zabio je heroj prošloga kola FA Cupa, Sam Corne, za nastavak čarolije Maidstonea.

Video proslave gola i pada navijača pogledajte OVDJE.

Maidstone United je klub iz istoimenog grada od 170.000 stanovnika jugoistočno od Londona. Klub je bio u profesionalnoj 4. engleskoj ligi od 1989. do 1992. kad je proglasio bankrot. Od tada se borio u brojnim amaterskim ligama da bi se 2016. popeo u peti rang engleskog nogometa, zadnji prije profesionalnih liga. Godine 2019. ispao je u šestu ligu, tzv. National League South, u kojoj je ostao do danas i trenutno drži peto mjesto. No zato u kup utakmicama ne prestaje oduševljavati englesku i nogometnu javnost.

Trener Stonesa je 37-godišnji Kamerunac George Elokobi, bivši igrač Wolverhamptona i Premier lige koji je čak i zabio na Old Traffordu, te je klub Sunday lige, kako je Englezi nazivaju, daleko od vrhunaca njegove igračke karijere. Ipak, Elokobi sa svojim timom radi čuda i ne krije svoj ponos. U izjavi nakon utakmice pobjedu je posvetio svom rodnom gradu Kumbi.

Ovaj šestoligaš ima čak i jednog reprezentativca Mannyja Dukua, koji igra za Gibraltar.

Riley Court (17) domaći je dečko koji je odrastao u susjedstvu Maidstonea i trenutno živi svoj dječački san. Na stadionu Ipswicha došla ga je gledati čitava obitelj i rodbina.

Tu je i branič George Fowler koji dodatnu zaradu ostvaruje treniranjem mlađih kategorija u akademiji Maidstonea. I ostali igrači traže načina da zarade za život. Većina njih uz nogomet rade kao dostavljači.

Bajka za mali engleski klub nastavlja se u FA Cupu. Bez obzira na to koji ih klub dočeka u osmini finala, oni će biti spremni za novo iznenađenje.

Linker
07. svibanj 2024 06:17