Harry Kane

 GIUSEPPE MAFFIA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Giuseppe Maffia/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
KVALIFIKACIJE ZA EURO

VIDEO Englezi šokirali Talijane u velikom klasiku, BiH deklasirala Islanđane, Ronaldo i Kane rušili rekorde

Momčad Garetha Southgatea prekinula je negativan niz u gostima kod Azzurra nakon više od 60 godina
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 23. ožujak 2023. 22:55

Kad je ždrijeb kvalifikacija za EURO 2024. u skupinu C smjestio Italiju i Englesku, znalo se da nas 23. ožujka čeka spektakl. Aktualni prvak i doprvak Europe već su se susreli nakon finala na Wembleyju 2021., dva put u Ligi nacija. Nakon što je prvi susret završio bez pogodaka, a u drugom Italija slavila s minimalnih 1:0, Engleska je čekala i dočekala osvetu i teže nego li je to izgledalo na početku susreta, trijumfirala 2:1. Po prvi put nakon 1961. porazili su Italiju u gostima

Susret u Napulju otvorio se kad je Declan Rice već u 13. minuti zatresao mrežu Azzurra. Saka je izveo korner, Kane je pucao, a lopta se od bloka odbila do veznjaka West Hama koji je zakucava u mrežu. Bila je to jednosmjerna utakmica u prvom poluvremenu, Italija nije uspijevala ugroziti Engleze, u svlačionicu su otišli bez udarca u okvir gola.

Gosti su namirisali svježu krv i nisu se planirali zatvoriti nakon postignutog gola. Phillips je opalio s 25 metara od gola i njegov pokušaj prozujao je pored stative. I onda dolazimo do 43. minute. Ponovno je korner koban po Talijane, ovoga puta Di Lorenzo dira loptu rukom u vlastitom šesnaestercu, Jovanović je pregledavao situaciju na kameru zbog sumnji da ga je Kane povlačio i na kraju ipak pokazao na jedanaest metara. Napadač je postavio loptu na bijelu točku, smireno ju poslao u mrežu, a sebe u povijest. S 54 pogotka u reprezentativnom dresu postao je njihov najbolji strijelac u povijesti prestigavši na tom mjestu Waynea Rooneyja. Za Tri lava nastupa od 2015. godine a već nakon dvije godine prvi je put vodio momčad s kapetanskom trakom oko ruke.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Očito je Roberto Mancini očitao bukvicu svojim igračima jer su u drugom poluvremenu izašli puno raspoloženiji. Nakon deset minuta Retegui je smanjio na 2:1. Argentinac talijanskih korijena usprkos porazu sigurno će pamtiti svoj debi u kojemu je dobio priliku od prve minute. Za pogodak može zahvaliti Maguireu koji je krivo predao loptu, a zatim ju je Barella proslijedio do Pellegrinija, a ovaj do 23 godišnjeg napadača Tigrea. Stvari su se dodatno zakomplicirale za Southgatea kad je Shaw izveo pravu majstoriju, zaradio dva žuta kartona u razmaku od dvije minute, te se Engleska deset minuta prije kraja morala braniti s desetoricom igrača. Danak je platio Foden kojega je ubacio u 69. minuti da bi ga u 81. izvadio s terena i ubacio Trippiera kako bi popunio mjesto u obrani. Plan mu je uspio, Italija nije uspjela izvući remi.

Nije Kane bio jedini koji je ušao u povijest. Cristiano Ronaldo srušio je još jedan rekord. Do večerašnjeg ogleda dijelio je rekord s kuvajtskim napadačem Baderom Al-Mutawom. Međutim, portugalski kapetan se sada odvojio na vrhu sa 197 nastupa startajući protiv Lihtenštajna u kvalifikacijama za Euro 2024., što je ujedno i prva utakmica Roberta Martineza na čelu Portugala. Ronaldo je u tom ogledu postigao dva pogotka u 4:0 pobjedi čime je bivši izbornik Belgije uspješno položio prvi ispit.

SJAJAN POGODAK IZ SLOBODNOG UDARCA POGLEDAJTE OVDJE

Reprezentacija Slovenije koju vodi bivši trener Rijeke Matjaž Kek na otvaranju kvalifikacija nakon preokreta u drugom poluvremenu je pobijedila reprezentaciju Kazahstana. U prvom kolu skupine H Slovenija je u gostima slavila 2:1, a pogodak vrijedan preokreta postigao je u 78. minuti Žan Vipotnik. Napadača Maribora od nedavno se povezuje sa zagrebačkim Dinamom. Uspješni su bili i naši drugi susjedi, Bosna i Hercegovina koja je na domaćem terenu svladala Island (3:0).

TRIJUMF BOSNE I HERCEGOVINE POGLEDAJTE OVDJE

Večer rekorda zaokružio je Roberto Di Maio (San Marino) koji je u porazu od Sjeverne Irske (2:0) postao najstariji igrač koji je debitirao za jednu europsku reprezentaciju (40 godina i šest mjeseci), dok je najstariji debitant na svijetu i dalje ostao Kenny Dyer koji je s 43 godine debitirao za Montserrat.


Rezultati:

SKUPINA C

Italija - Engleska 1-2 (Retegui 13/Rice 13, Kane 44-11m)

S.Makedonija - Malta 2-1 (Elmas 66, Churlinov 72/Yankam 85)

------

SKUPINA H

Kazahstan - Slovenija 1-2 (Samorodov 24/Brekalo 47, Vipotnik 78)

Danska - Finska 3-1 (Hojlund 21, 82, 90+3/Antman 54)

San Marino - S.Irska 0-2 (Charles 24, 55)

-----------

SKUPINA J

BiH - Island 3-0 (Krunić 14, 40, Dedić 63)

Portugal - Lihtenštajn 4-0 (Cancelo 8, Silva 47, Ronaldo 51-11m, 63)

Slovačka - Luksemburg 0-0

Linker
21. travanj 2024 23:15