U Križnoj luci na igralištu NK Hvar u organizaciji UEFA-e održan je projekt Nogomet u školama, a nogometni velikani odigrali su utakmicu s djecom (Na slici Luis Figo)

 ANTE CIZMIC Cropix
NOGOMETNA ELITA

VIDEO: Legenda Reala i Barce i Mirta Šurjak oduševili društvo u biseru Jadrana! ‘Ja nisam vjerovao da će doći‘

Brojne nogometne zvijezde i uglednici danas su na otoku Hvaru, stigao je I Davor Šuker, gazda PSG-a...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. rujan 2022. 15:19

Djeca iz škola sa otoka Hvara, iz Jelse, Sućurja, Stari grada i grada Hvara, sudjelovali su na UEFA grassrootsu, festivalu nogometa na igralištu Križnoj luci. U gradu Hvaru svi su se okupili da bi zaigrali nogomet sa Zvonom Bobanom, Darijom Srnom. Luisom Figom, Davorom Šukerom, Robbie Keanom, Dejanom Savičevićem i Nadine Kessler, nekoć najboljom nogometašicom svijeta.

- Ja nisam vjerovao da će doći kod nas u Hvar – kazao nam je Frane Drača, 14-ogodišnjak koji navija za Dinamo.

- Znam da svi oko mene navijaju za Hajduk, ali ja sam se preselio iz Zagreba u Hvar. Otac mi navija za Dinamo, pa sam i ja za Dinamo. Lijepo m i je živjeti u Hvaru, jer je malo mjesto i svi se poznaju. Igrači? Meni je najbolji Figo.

image

Luis Figo

ANTE CIZMIC Cropix

I nije jedini, mnogi su nam kazali "Figo je broj jedan".

- Igrao je za Barcelonu,. Ma je igrao je i za Real, ali nećemo sad o tome – ispričao nam je 12-ogodišnji Toni Bezić koji je dodao kako navija za Barcu i PSG.

- U Hrvatskoj za Hajduk, naravno. Može Hajduk i bolje, tome se stalno nadam.

image

Robbie Keane

ANTE CIZMIC Cropix
image

Zvonimir Boban i Dario Srna

ANTE CIZMIC Cropix

Spremno su hvarska djeca stajala ispred novinarskih mikrofona, među njima i Marijeta Slavić, osmašica iz Sućurja.

- Ne treniram, ali smo ja i moje cure igrale mali nogomet iz Jelse. Ne znam koji mi je najbolji igrač, ne pratim tako detaljno – rekla je Marijeta, a njene kolegice šaputale "reci Messi, reci Messi".

- Ma neću reći nikoga. Pratim Forsku ligu i navijam za Mladost.

image

Aleksander Čeferin i Robbie Keane

ANTE CIZMIC Cropix
image

Aleksander Čeferin

ANTE CIZMIC Cropix

Forska liga je zatvoreno natjecanje o kojem nam je ispričao Jurica Stipišić predsjd

- Skupilo se 70-ak djece iz hvarskih škola, velika je ovo promocija nogometa pod pokroviteljstvom UEFA. Ali, ponosimo se i našom Forskom ligom. Podighao nam je HNS troškove, a HEP nam ove godine ne može pomoći kao prošle. Je, nadam se da će nam Čeferin pomoći. Troškovi lige su 210.000 kuna, to je 10 klubova po 21.000 kunu. Amaterski su klubovi, nemaju svi te novce. Bilo bi nam od velike važnosti da netko uskoči. Istina, HNS nam puno pomaže, a da pomogne i UEFA, bilo bi odličmo. Jer, specifičan je Hvar, jer Sućuraj je od grada Hvara 80-ak kilometara, pa djeca sa Hvara idu u školu u Makarsku.

image

Zvonimir Boban i Davor Šuker

ANTE CIZMIC Cropix
image

Aleksandar Čeferin i Marijan Kustić

ANTE CIZMIC Cropix

Toliko od predsjednika Hvara, djeca su ipak bila u prvom planu. Mladi nogometaši iz Hvara.

- Većina prijatelja mi je išla pa sam i ja krenuo na nogomet. Od legendi bih volio dobiti dres od Figa. Slikat ću se s njim. Prepozanjem Šukera, Čeferina i Srnu. Drago mi je da se ovo događa na Hvaru i nadamo se da će opet biti - kazao nam je jedan od "špiceva".

Katarina Gurdulić iz Jelse pohađa šesti razred, igra krilo ili obranu.

- Nemam baš nekoh igrača kao idola - kazala nam je Katarina, ali ubacila se njena suigračica.

- Ja imam idola. Navijam za Hajduk i moj idol je Livaja – ispalila je Petra Bojanić, njena vršnjakinja također iz Jelse.

- Počela sam s nogometom, jer mi se sviđa, a treniram i rukomet. Geni su to, moja teta Antonela Dulčić je u nogometoj reprezentaciji – pohvalila se Petra.

Na jedan su i hvarski školarci bili medijske zvijezde, ali pritom su imali i fantastičnu prigodu zaigrati nogomet sa svojim idolima. Figo ih je ipak najviše oduševio.

. Zato što sam najmlađi, zato me valjda znaju - kazao je Figo.

Ali, nije bio jedjni za kojim su se okretali hvarski školarci. Na svoj otok stigla je i Mirta Šurjak koja svako ljeto provodi na Hvaru.

- Eno Mirte - govorili su stariji mještani, a djeca su redom pozdravljala.

- Dobar dan teta Mirta.

Figo i teta Mirta omiljeni likovi hvarske djece na festivalu radosti života u Križnoj luci. Pomlade djeca čovjeka....



Al-Khelaifi u sjeni, Šuker se fotografirao s djecom

image

Nasser Al Khelaifi, predsjednik PSG-a (desno)

ANTE CIZMIC Cropix

Predsjednik PSG-a, Nasser Al-Khelaifi, također je došao u Križnu luku na festival nogometa. Smjestio se u sjenu, ispod zida igrališta. Ali, nije promakao budnom oku hvarske djece.

- Eno ga, dovest će nam i Messija ovde - govorila su djeca i požurila ne bi li im vlasnik pariškog velikana ostavio potpis na majici.

image

Davor Šuker

ANTE CIZMIC Cropix

Nekima se potpisivao i na kopačke. Samozatajni i pomalo skromni katarski milijarder i biznismen. Sa djecom se fotografirao i Davor Šuker, ali za medije nije imao vremena.

- Ne dajem intervjue. Žao mi je dečki - kazao nam je Šuker i krenuo svojim putem.


JAKOBUŠIĆ I RADOVANI U HVARU

Hajduk su na hvarskom prazniku nogometa predstavljali predsjednik Lukša Jakobušić i predsjednik Skupštine Vinko Radovani, inače rodom iz Jelse.

image

Josip Pavić i Lukša Jakobušić

ANTE CIZMIC Cropix

Rijetke su situacije gdje Jakobušića sretnemo bez pratnje klupskih glasnogovornika, Ali, nije bilo ni potrebe za nadzorom klupske press službe, jer čelnik Bijelih zaustavio se na širokom, veselom osmjehu. Jakobušić je ui Hvar stigao još u ponedjeljak navečer, u utorak ujutro radosno je promatrao dječji nogometni festival. Fotografirao se s navijačima Hajduka, ali i jednom posebnom momčadi.

‘Special team Hajduk‘ momčad je sastavljena od djece sa posebnim potrebama koju vodi Boro Bošnjak.

- Već smo 10. ekipa u Hrvatskoj, radimo turnire na nivou Hrvatske, a Hajduk nam pomaže. Bijeli su nam dali dresove, imamo autobus za Austriju. Od petka do ponedjeljka igramo turnir sa Specijal Rapidom i Specijal Austrijom, a u nedjelju smo na Coca cola cupu. Pred dvije godine je projekt Special power lige dobio UEFA nagradu, od svih klubova Special team Hajduk je dobio priliku nastupiti na Hvaru – objasnio je Bošnjak.

Linker
26. travanj 2024 00:22