ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
PRAVI BLITZKRIEG

VIDEO: Rapsodija Francuske, Nizozemci su pregaženi nakon 21 minute, slavlje Srbije, hat-trick Lukakua

Trebao je to biti derbi, ali već nakon 20 minuta igre pretvorio se u šetnju svjetskih doprvaka
Piše: Gradimir Đukarić/SNObjavljeno: 24. ožujak 2023. 21:59

Ronald Koeman povratak na klupu Oranja po lošem će pamtiti. U jednom od klasika europskog nogometa Nizozemci su se loše proveli na Stade de Franceu. Utakmica tek što je počela, a svjetski doprvaci već su imali prednost. Igrala se druga minuta kada je dvojac koji je posljednjih dana bio u središtu pozornosti doveo domaćine u vodstvo - asistirao je kapetan Mbappe, a strijelac je bio Griezmann. Inače, s tim je golom napadač Atletica preskočio Michela Platinija na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti francuske reprezentacije. Bio mu je to 42. pogodak u nacionalnom dresu.

image
FRANCK FIFE Afp

Golove s utakmice Francuska - Nizozemska možete pogledati OVDJE.

A bila je to samo najava nevolja za Oranje. Već u 8. Upamecano je povećao prednost, a u 21. bilo je velikih 3:0 nakon što se u strijelce upisao Mbappe. Nizozemci su bili inferiorni, doduše nije im ni pomoglo što su prve tri lopte koje su išle u okvir njihovih vrata završile u mreži. Istina, popis igrača na koje Koeman nije mogao računati na startu kvalifikacija za Euro bio je podulji Gakpo, de Jong, de Ligt, Bergwijn... ali takva utakmica u kojoj su mogli biti zadovoljni što su na odmor otišli sa samo tri gola minusa ipak se nije očekivala. U nastavku su Francuzi spustili gas i utakmicu priveli kraju do kojeg su zabili još jednom. Opet je zabio Mbappe. Bio mu je to, inače, već 20 pogodak u posljednjih 17 utakmica za Francusku.

Istovremeno Grci su imali lakši trening na Gibraltaru. Nakon kanonade u prvom dijelu (a omjer udaraca bio je 17-0 za goste) vodili su "tek" 2:0. Završilo je na kraju 3:0.

Najveća vijest u skupini E je težak poraz s kojim je Fernando Santos počeo mandat na klupi Poljaka. Češka je na prepad iznenadila Poljake koji se nisu ni okrenuli, a već su bili dva gola u minusu. Krejči je zabio već u prvoj minuti, a u 3. je Čvančara dotukao goste. Poljaci su bili slabi, Lewandowski neprimjetan, a svaku nadu u preokret "ubio" im je Kuchta u 64. minuti. Szymański je potkraj utakmice tek ublažio ružan poraz. Farski Otoci u Moldaviji su u završnici ispustili tri boda. Vodili su od 27. nakon gola Mikkelsena, a u 87. Nicolaescu je iz kaznenog udarca donio bod domaćinima.

image

Lukaku i Ibrahimović

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Protiv raspucanog Romelua Lukakua Šveđani nisu imali šanse. Belgijski napadač u puno boljoj je formi nego što je bio prije nekoliko mjeseci na SP-u i zabio je sva tri gola u uvjerljivom trijumfu svoje reprezentacije. Najboljem strijelcu u povijesti belgijske nacionalne selekcije (71 pogodak) to je bio i treći hat-trick u nacionalnom dresu. Zlatan Ibrahimović u igru je ušao u 73. minuti kada je sve već bilo gotovo.

Austriji je trebalo neko vrijeme da slomi Azerbajdžan, ali onda je u kratko vrijeme "ubila" svaku neizvjesnost oko konačnog ishoda. U 27. je zabio Sabitzer, a odmah u 29. i Gregoritsch. U nastavku je sjajni Sabitzer (a Sofascore je njegovu utakmicu ocijenila sa čistom desetkom) zabio za jedan i asistirao za drugi pogodak Austrijanaca. Između dva gola domaćina u drugom dijelu Azerbajdžan je tek uspio umanjiti poraz.

Srbija je očekivano rutinski svladala Litvu. I bez velike igre završilo je 2:0 u Beogradu. Goste je načeo Tadić odmah u 16. minuti, a kapetan je sudjelovao asistencijom i kod gola Vlahovića u 56. Osim rezultata utakmica će biti zabilježena i po debiju 21-godišnjeg Lazara Samardžića kojeg je nogometni savez Srbije "ukrao" Nijemcima za čije je mlađe selekcije nogometaš Udinesea do sada nastupao.

Crna Gora je, pak, s tri boda napustila Razgrad. Pobjedu protiv Bugarske golom u 70. minuti donio je Nikola Krstović. Bio mu je to, inače, i prvi pogodak u dresu reprezentacije.



REZULTATI,

SKUPINA B:

Francuska - Nizozemska 4-0 (Griezmann 2, Upamecano 8, Mbappe 21, 88)

Gibraltar - Grčka 0-3 (Masouras 11, Siopis 45, Bakasetas 58)

SKUPINA E:

Češka - Poljska 3-1 (Krejči 1, Čvančara 3, Kuchta 64/Szymanski 87)

Moldavija - Farski otoci 1-1 (Nicolaescu 87-11m/Mikkelsen 27)

SKUPINA F:

Švedska - Belgija 0-3 (Lukaku 35, 49, 82)

Austrija - Azerbajdžan 4-1 (Sabitzer 28, 50, Gregoritsch 29, Baumgartner 69/Mahmudov 64)

SKUPINA G:

Bugarska - Crna Gora 0-1 (Krstović 70)

Srbija - Litva 2-0 (Tadić 16, Vlahović 53)

Linker
20. travanj 2024 02:21