ANDY BUCHANAN Afp
A SADA NA WALES

VIDEO: Ukrajinci slomili Škote u Glasgowu i na korak su od plasmana na SP! Hampden Park obojan u plavo-žuto

Ukrajinska reprezentacija pobijedila je Škotsku na Hampden Parku s 3:1 i na korak je od Mundijala
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2022. 22:47

Živi ukrajinski san o Mundijalu, slavila je Ukrajina u polufinalu play-offa za plasman u Katar 3:1 u Glasgowu, Škoti još jednom ostaju u predvorju SP-a, zadnji put su igrali 1998. u Francuskoj, a Ukajinci će, uz simpatije milijarda ljudi diljem svijeta, 5. lipnja u Cardiffu protiv Walesa, koji je u ožujku svladao Austriju 2:1, pokušati napraviti i taj zadnji korak i plasirati se na svjetsku smotru.

Istrčali su Ukrajinici na Hampden park ogrnuti svaki sa svojom zastavom voljene države, zagrljeni, emotivno su proživjeli i intoniranje himne. Svi su, naravno, znali da je ovo za njih više od utakmice, da je to njihovo oružje protiv rata, 90-ak minuta utjehe za napaćene sunarodnjake i spaljenu zemlju. Međutim, nitko nije znao koliko su fizički spremni ti igrači, mnogi od njih svoju su zadnju ozbiljnu utakmicu odigrali još prije šest mjeseci, hoće li, unatoč pripremama i pokojoj revijalnoj, humanitarnoj utakmici imati snage protiv fizički uvijek dominantnih Škota. I, nije počelo dobro za (pre)motivirane Ukrajince, već u 11. minuti imali su dva igrača sa žutim kartonima, Jaremčuk i Malinovskij malo su presilovito ušli u kost škotskih veznjaka.

image
ANDY BUCHANAN Afp

No, zato su se ipak svi brzo dobili odgovor na pitanje koliko može Ukrajina, kad su dečki u žutim dresovima preuzeli stvar u svoje ruke, Škoti su opasno živjeli. Ne samo motivirani, nego i dobro pripremljeni (ili svježi), mogla je utakmica biti riješena već nakon pola sata da na domaćim vratima nije bio iskusni Craig Gordon. Gospodin koji će krajem godine napuniti 40 bacao se kao mačka, prvo je obranio opasan udarac Cigankova pod gredu, a onda skinuo veliki zicer Jarmolenku. Bio je napadač West Hama sam pred njim, Škoti su mislili da je zaleđe, no nije ga bilo, Gordon je bravurozno spriječio pogodak. Koju minutu kasnije sjajno je izletio i pokupio loptu ispred Cigankova.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Još je jednom bilo opasno, Jaremčuk je loše pucao na povratnu loptu. Sve se događalo isped škotskih vrata, gol je visio u zraku, a onda je Ukrajina i povela. Preciznom, dugom loptom Malinovskij je gotovo iz vlastitog šesnaesterca pronašao Jarmolenka na rubu kaznenog prostora Škota. Gordon je istrčao, Jarmolenko to primijetio i golgeteski ga prebacio za zasluženo vodstvo Ukrajinaca. I slavlje njihovih navijača na Hampdenu, među njima i Andrija Ševčenka, bivšeg proslavljenog reprezentativca i izbornika. Škoti potpuno bezopasni, tek jedan pokušaj McGinna s 15-ak metara na povratnu loptu, visoko preko grede.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Nastavila se ukrajinska bujica koju bi, u tim trenucima, teško zaustavile i moćnije družine od Škotske. Već u 49. minuti nastavka ubacio je s desne strane Karavaev, a Jaremčuk glavom, između trojice škotskih braniča precizno pogodio za 0:2. Ono što se zna reći, Ukrajinci su 'više željeli pobjedu', bili su brži na svakoj lopti, čvršći u duelima, konkretniji, na kraju i efikasniji. Već koju minutu poslije opet je bio u prilici Jarmolenko, pucao je, obranio je Gordon, a Hampdenom su se zaorili i zvižduci domaćoj izvedbi. Sasvim nadigrani Škoti, izgledali su kao da su se već predali.

No, okrenulo se ubrzo sve. Prvo su bili Škoti blizu (slučajnom) pogotku, poigravala se ukrajinska obrana, vratar Bushchan bio je neoprezan i napucao McGregora, a od njega se lopta odbila pokraj gola. Nadahnulo je to Škote, krenuli su opasnije po pogodak i bili mu vrlo blizu u 67. minuti. Opet je pogriješio Bushchan, loše odbio loptu, na glavu McGinna, koji je s nekoliko metara, neometan, pucao pokraj gola. Kakva šansa, kakav promašaj u trenucima kad se Škotska vraćala u život.

Pala je Ukrajina izvedbom, pritisnuli su Škoti, redali prilike, uspjeli i zabiti. Opet uz grešku Bushchana. Prvo je loše izbio loptu nakon ubačaja, na nogu McGregora koji je pucao, ukrajinski vratar nespretno odbio iznad glave i iza gol-crte! Riješena utakmica, sigurna ukrajinska pobjeda pretvorila se u dramu, Hampden u transu, Škoti na terenu također. A onda onda je Dovbik išao sam na Gordona, mogao opet sve riješiti, McGregor u zadnji tren uspio spasiti. Išli su Škoti po izjednačenje, ostavili puno prostora, iskoristio je to Dovbik i u zadnjoj minuti povisio na 1:3!

VELIKU POBJEDU UKRAJINE POGLEDAJTE OVDJE.

Linker
21. travanj 2024 16:52