Sagiv Yehezkel (desno)

 Jack Guez/AFP/Profimedia
INCIDENT U TURSKOJ

VIDEO Zbog proslave gola završio na policiji, sad ga čeka i deportacija?! ‘To neću tolerirati‘

Sagiv Yehezkel, Izraelac koji nastupa za Antalyaspor, završio je na policiji i mogao bi biti izgnan iz zemlje
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 15. siječanj 2024. 14:12

Utakmica turske Süperlige, osim rezultatske uzbudljivosti, donijela je i policijsku intervenciju. Izraelski nogometaš Sagiv Yehezkel koji nastupa za Antalyaspor priveden je na ispitivanje nakon domaćeg remija s Trabzonsporom (1:1).

Yehezkel je u 68. minuti postigao izjednačujući pogodak, a pri proslavi gola (pogledajte je OVDJE) je pokazao poruku na zapešću koja je aludirala na sto dana od napada Hamasa na Izrael (7. listopada).

Ubrzo nakon utakmice priveden je u policijsku postaju gdje je ispitan i optužen za otvoreno poticanje javnosti na mržnju i neprijateljstvo. Izvješća sugeriraju da je u međuvremenu pušten iz policijskog pritvora, ali bi mogao biti deportiran u Izrael. Nagađa se i da je klub raskinuo ugovor s igračem i izbacio ga iz momčadi.

Klub je na službenom Twitter profilu objavio poruku u kojoj se predsjednik kluba ograđuje od postupka igrača.

„Želim da cijela javnost zna kako takvo ponašanje neću dopustiti u svom predsjedničkom mandatu, ma kakvi veliki uspjesi na kraju došli. Iako smo i dalje uključeni u sport, zeleni teren i vidimo naše nogometaše kao sportaše bez diskriminacije na temelju vjere, jezika ili rase, nikada ne odobravam ovaj potez koji bi mogao izazvati spekulacije. Nitko ne treba sumnjati da ću od sada, kao i danas, učiniti ono što je potrebno“, napisali su Turci.

Igrač je dužnosnicima Antalyaspora pokušao objasniti da poziva na prekid rata kao i da „nije imao namjeru nikoga provocirati“.

- Razumijem osjetljivost u Turskoj, to je bila čista počast. Odlučio sam humanitarno odati počast izraelskim taocima u Gazi. Bilo mi je važno naglasiti da su u zatočeništvu 100 dana - rekao je Izraelac.

Turski nogometni savez potez je nazvao "gestom koja je uznemirila savjest javnosti", dok je izraelski ministar obrane Yoav Gallant Turke nazvao „izvršnom rukom Hamasa“.

- Kada se zemlja zatresla u Turskoj prije manje od godinu dana, Izrael je bio prva zemlja koja je ustala i pružila pomoć koja je spasila živote mnogih turskih građana. Skandalozno uhićenje nogometaša Sagiva Yehezkela izraz je licemjerja i nezahvalnosti - rekao je Gallant.

Linker
07. svibanj 2024 04:46