MIGUEL RIOPA Afp
BITKE ZA KATAR

VIDEO: Zvijezda Manchester Uniteda bacila u očaj Makedonce, pogledajte pogrešku dinamovca!

Poljska je zahvaljujući golovima Lewandowskog i Zielinskog svladala Švedsku s 2:0
Piše: Damir Dobrinić/Sportske novostiObjavljeno: 29. ožujak 2022. 22:50

PORTUGAL - SJEVERNA MAKEDONIJA 2:0 (B. Fernandes 32', 65')

PORTUGAL: Costa; Cancelo, Danilo, Pepe, Nuno Mendes; Fernandes (od 87. Nunes), Moutinho (od 90.+1. Vitinha), Otavio (od 76. W. Carvalho); Ronaldo, Jota (od 76. R. Leao), Bernardo Silva (od 87. Joao Felix)

SJEVERNA MAKEDONIJA: Dimitrevski; S. Ristovski, Musliu, Velkovski, Alioski; Elmas (od 87. Nikolov), Bardi, Ademi; Trajkovski (od 59. Čurlinov), M. Ristovski (od 46. Miovski), Kostadinov (od 75. Aškovski)

PORTO - stadion Dragão. Sudac: Anthony Taylor (Engleska)


POLJSKA - ŠVEDSKA 2:0 (Lewandowski 49' p., Zielinski 73')

POLJSKA: Szczesny; Bielik, Glik, Bednarek; Cash, Goralski (od 46. Krychowiak), Moder, Bereszynski; Zielinski (od 89. Buksa), Szymanski; Lewandowski

ŠVEDSKA: Olsen; Krafth, Lindelöf, Danielson (od 80. Ibrahimović), Augustinsson; Kuluševski, Karlström (od 67. Svanberg), Olsson (od 80. Karlsson), Forsberg; Isak, Qualson (od 67. Elanga)

CHORZOW - stadion Śląski. Sudac: Daniele Orsato (Italija)


Doznali smo nove putnike na Svjetsko prvenstvo u Kataru, jer su posao odrađivale četiri europske reprezentacije u finalima play-offa i deset afričkih vrsti, kojima je na rasporedu bio uzvrat doigravanja. Vizu za Katar prvi su izvadili Gana, Senegal, Portugal i Poljska.

Sjeverna Makedonija nije uspjela napraviti novu senzaciju, nakon što je prošlog tjedna u polufinalu izbacila Italiju u Palermu. U utorak su gostovali u Portu iz kojeg ih je s dva pogotka ispratio Bruno Fernandes.

POGODAK BRUNE FERNANDESA POGLEDAJTE OVDJE.

Prvi je zabio u 32. minuti nakon asistencije Cristiana Ronalda i velike pogreške desnog beka Dinama Stefana Ristovskog, a drugi u 65. minuti. Za goste su cijelu utakmicu odigrali i Arijan Ademi (Dinamo) te Darko Velkovski (Rijeka).

Poljska je ugostila Švedsku u Chorzowu i u prvom poluvremenu pogodaka nije bilo. No već na startu nastavka domaća momčad je povela. Jesper Kewe Karlström, veznjak koji inače igra upravo u poljskom Lechu iz Poznanja, neoprezno je startao na 32-godišnjeg Grzegorza Krychowiaka i srušio ga u kaznenom prostoru. Krychowiak je bio izvrstan potez izbornika Czeslawa Michniewicza jer ga je u igru poslao s klupe na startu drugog poluvremena.

image
JANEK SKARZYNSKI Afp

Odgovornost pucanja s bijele točke preuzeo je, naravno, Robert Lewandowski i, po običaju, nije pogriješio. U 72. minuti Šveđani su se oprostili s Katarom. Ogromnu pogrešku napravio je Marcus Andreas Danielson, koji je poklonio loptu Piotru Zielinskom, koji takav dar nije mogao odbiti. Nakon 2:0 za Poljsku, sve je bilo jasno...


image
MIGUEL RIOPA Afp

PRIJENOS UŽIVO

GOTOVA JE UTAKMICA U PORTU, PORTUGALCI IDU NA SP! POBIJEDILA JE I POLJSKA, ŠVEĐANI OSTAJU BEZ SP-A!

90'+1' - Vitinha će odigrati posljenje minute, Moutinho ide na klupu.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Kod Portugalaca će u igru Joao Felix i Nunes umjesto Bernarda Silve i Brune Fernandesa, a kod Makedonaca Nikolov umjesto Elmasa.

80' - Poljska vodi 2:0, ali ulazi Zlatan Ibrahimović kako bi eventualno donio čudo Šveđanima.

79' - DVOJBENA SITUACIJA! Pepe je krvnički startao na Čurlinova u šesnaestercu, a sudac Taylor nije se oglasio. U nastavku je Danilo pokosio Miovskog i opet je engleski sudac ostao bez reakcije.

Sijevnula je zatim kontra Portugalaca dok su na tlu ležali Čurlinov i Miovski, Bruno Fernandes je tražio Cristiana Ronalda u petercu, a Velkovski to vrhunski zatvorio!

Protestiraju sada Makedonci, vjerojatno s pravom, no sudac Taylor svoju odluku nije promijenio.

76' - Dvostruka promjena kod Portugalaca. Izašli su Otavio i Diogo Jota, u igru će William Carvalho i Rafael Leao.

75' - U igri je Aškovski umjesto Kostadinova.

image

Diogo Jota (L) i Ezgjan Alioski

MIGUEL RIOPA Afp

74' - Žuti karton dobio je Alioski zbog rušenja Otavija.

image

Piotr Zielinski

JANEK SKARZYNSKI Afp

73' - GOOOL! Poljska je došla do drugoga pogotka, strijelac je Piotr Zielinski nakon velike pogreške švedske obrane!

68' - Došlo je do međusobnog naguravanja, žute kartone dobili su Joao Cancelo i Musliu.

65' - GOOOL! Sve je počelo od Pepea... Oteo je loptu Bardhiju, poveli su Portugalci kontru, da bi na kraju Diogo Jota idealno uposlio Brunu Fernandesa za drugi njegov gol na ovoj utakmici. 2:0 vode Portugalci!

59' - Miljenik makedonske publike Aleksandar Trajkovski neće ponoviti čudo iz Palerma, mijenja ga Darko Čurlinov.

52' - Nastavlja se oštra bitka na sredini terena. Dobro stoje Makedonci i vrebaju svoju šansu, no prvi su opet zaprijetili Portugalci... Opalio je Bruno Fernandes s ruba šesnaesterca, hvata to Dimitrijevski.

image
JANEK SKARZYNSKI Afp

49' - GOOOL! Karlstrom je srušio Krychowiaka u šesnaestercu, a Lewandowski je još jednom nepogrešiv s bijele točke... Poljska vodi 1:0!

46' - Vraćamo se u Porto i Chorzow. Jedna je promjena kod Makedonaca, umjesto Milana Ristovskog u igri je Bojan Miovski. Portugalci na travnjak šalju isti sastav, jednako kao i Šveđani, dok je kod Poljske u svlačionici ostao Goralski, zamijenit će ga Krychowiak.

image
MIGUEL RIOPA Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolju igru okrunio je Portugal pogotkom Brune Fernandesa na asistenciju Cristiana Ronalda, a nakon pogreške Dinamova braniča Stefana Ristovskog. Ipak, bio je to jedini udarac u okvir makedonskoga gola te se Ademi i društvo s pravom mogu nadati eventualnom izjednačenju.

U susretu Poljske i Švedske nema prevelikih uzbuđenja, a i zbog jake kiše otežani su uvjeti igranja.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

39' - Novu šansu za Portugal nije iskoristio Cristiano nakon dugačke Pepeove lopte...

image
MIGUEL RIOPA Afp

32' - GOOOL! Stefan Ristovski nepotrebno je riskirao i dugačkom loptom htio promijeniti stranu... Presjekao je to dodavanje Bruno Fernandes i proigrao Cristiana koji mu uzvraća pas te veznjak Manchester Uniteda probija Dimitrijevskog za 1:0 Portugala!

POGODAK BRUNE FERNANDESA POGLEDAJTE OVDJE.

24' - GREDA DIOGA JOTE! Nakon kornera je nadvisio kapetana Stefana Ristovskog i gađao glavom, a od tla se udarac odbio u gredu! Pritom se Portugalac poslužio rukama kako bi se izborio za šansu, ali se sudac nije oglasio...

20' - I opet Alioski! Pogriješio je Cristiano i predao loptu suparnicima koji odmah kreću u kontru, Stefan Ristovski maestralno je prebacio stranu i pronašao Alioskog koji isprve iz voleja gađa pored gola!

15' - Uzvraćaju Makedonci! Alioski silovito šutira s ruba šesnaesterca, odbija se to od bloka u korner... Opasan je bio ovaj udarac!

image
PEDRO FIUZA Nurphoto Via Afp

14' - Kakva šansa za Portugal! Cristiano je pobjegao iza leđa braniču Darku Velkovskom i ljevicom šutirao pored suprotne vratnice!

10' - Ademi je inicirao jednu akciju koju nije dobro popratio Ristovski. Dinamov se dvojac još zagrijava...

6' - Portugalci na prepunom domaćem stadionu nošeni navijačkom pjesmom pritišću od prve minute. Sada je Nuno Mendes opasno zavrnuo na drugu vratnicu gdje je za korak-dva prekratak bio C. Ronaldo.

20.45: Počele su utakmice u Portu na stadionu Dragao i u Chorzowu na stadionu Śląski.

image
MIGUEL RIOPA Afp


20.00 - Poznati su sastavi za odlučujuće okršaje europskih dokvalifikacija za SP u Kataru.


Linker
22. travanj 2024 00:13