Roman Abramovič

 VITALY TIMKIV Sputnik Via Afp
TVRDE ENGLEZI

Vlasniku europskog nogometnog prvaka, Rusu Romanu Abramoviču zapriječen ulazak u Veliku Britaniju!?

S posljedicama ruske vojne invazije na Ukrajinu mogao bi se suočiti vlasnik Chelseaja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. veljača 2022. 10:45

Prema jutrošnjem pisanju londonskih dnevnika "Daily Mail" i "The Sun", ruski milijarder Roman Abramovič možda neće tako skoro vidjeti Otok ili kročiti na britansko tlo. U pozadini svega je dakako politika, te bliskost vlasnika Chelsea, nogometnog prvaka Europe s Vladimirom Putinom i njegovim režimom u Moskvi.

Londonski mediji čak navode da je Abramoviču možda i zabranjeno živjeti u Velikoj Britaniji.

Milijarder Abramovič mjesecima nije viđen u Chelseaju, klubu koji posjeduje od 2003., ali i klubu koji kani prodati još od 2018. godine. To se preklapa točno s Abramovičevim povlačenjem zahtjeva za posebnu britansku vizu za strane investitore. Roman Abramovič je povukao taj zahtjev malo nakon slučaja trovanja jednog ruskog obavještajnog prebjega u Veliku Britaniju, a koji je bio zajedno s kćeri otrovan u južnoengleskom gradu Salisburyju.

Bio je to prvorazredna svjetski političko-sigurnosni skandal 2018. koji je dodatno opteretio britansko-ruske odnose. Roman Abramovič je isprva šutio, da bi potom iznio javnu podršku svojoj domovini Rusiji i njezinom predsjedniku Putinu.

Od tada je Abramovič i jače pod pozornosti britanskih vlasti. Tako je na Otoku otvorena istraga nad dužnosnicima Britanske useljeničke službe koji su Abramoviču omogućili ulazak u Veliku Britaniju početkom ovog stoljeća. Taj slučaj vodi Odjel za posebne slučajeve Ministarstva unutarnjih poslova. Ovaj tjedan, u utorak je u samom britanskom parlamentu spomenut i Roman Abramovič kao jedan od 35 ruskih oligarha kojima je Putin omogućio bogaćenje i kao jednog od "ključnih pokretača kleptokracije", a što je naveo ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni. Onaj kojeg je Moskva smjestila iza rešetaka u Sibiru.

Sam Roman Abramovič, čije se bogatstvo procjenjuje na 10 milijardi eura, učestalo negira usku povezanost s Kremljom, a od 2018. posjeduje izraelsko državljanstvo. Upravo temeljem te putovnice i ulazi u Veliku Britaniju, ali po zakonu ne može ostati konstantno u državi duže od 6 mjeseci.

Ako je istina što pišu londonski mediji, sada bi mu vrata Velike Britanije mogla biti i službeno zatvorena, neovisno putovnici koju imao u džepu.

Linker
26. travanj 2024 06:33