Gianni Infantino i emir Al-Thani

 AMIRI DIWAN OF THE STATE OF QATA Anadolu Agency Via Afp
MOŽE LI OVO PROĆI?

Vrh svjetskog nogometa ima novi plan! Napušta se Wengerova ideja i pokreće potpuno novo natjecanje?

‘Ne radi se ovdje ni o kakvom ugovoru nogometa s vragom, mi ne prodajemo nogomet‘, vele iz FIFA-e.
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 11. prosinac 2021. 09:02

Propadne li ofenziva Arsenea Wengera o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, FIFA ima sprema plan B: pokrenut će svoju vlastitu Ligu nacija, objavio je Daily Mail.

UEFA i CONMEBOL kao najjače kontinentalne asocijacije već su odbacile Wengerove nacrte kao tlapnju, projekciju skovanu kako bi FIFA multiplicirala prihode na štetu nogometaša čiji su kalendari ionako zatrpani prevelikim brojem utakmica. Predsjednik Gianni Infantino zna da ne može skršiti otpor nogometne Europe i Južne Amerike, ali ne odustaje od uvođenja novih formata budući da njegova organizacija financijski dramatično kaska za UEFA-om koja godišnje obrće milijarde eura prihoda.

Ako ne ide sa SP-om u formi bienala, možda prođe ideja o FIFA-inoj Ligi nacija. Infantino i suradnici analizirali su rast UEFA-ine Lige nacija – natjecanja osmišljenog da zamijeni besmislene prijateljske utakmice – pa došli do zaključka da bi sličan format na globalnoj razini mogao privući nove sponzore i ubrizgati svježi novac u FIFA-in krvotok.

Dok traži način da Svjetsko klupsko prvenstvo preformatira u globalnu Ligu prvaka, zasad bez opipljivog uspjeha, FIFA mora pronaći način za otvaranje novih tržišta jer World Cup svake četiri godine očito ne zadovoljava apetite organizacije. FIFA je 2017. godine ukinula Kup konfederacija, turnir osam reprezentacija koji se tradicionalno održavao godinu dana uoči SP-a.

image
HAROLD CUNNINGHAM Afp

Što konkretno crtaju Wenger i društvo bit će jasnije 20. prosinca nakon summita FIFA-e, ali već sada je jasno da Infantino neće pristati na stagnaciju. Još 2018. godine, u paketu s idejom o SP-u sa 48 reprezentacija, pojavile su se prve maglovite inicijative o uvođenju novih natjecanja. Pisalo se tih dana da je na stolu 20-ak milijardi eura, kojima bi korporativni svijet i televizije zakotrljale nogomet u novom pravcu, ali FIFA zasad ne uspjeva skršiti otpore velikih, tradicionalnih igrača.

"Ne radi se ovdje ni o kakvom ugovoru nogometa s vragom, mi ne prodajemo nogomet. Dapače, imamo ozbiljne investitore i osigurane financije, taj novac bi na kraju dijelili svi koji su involvirani u igru", navodi izvor iz FIFA-e.

Linker
02. kolovoz 2022 09:36