Aleksander Čeferin na tribinama Poljuda

 VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX
ČEFERIN NA POLJUDU

‘Vrijeme je da Hajduk bude ozbiljan u Europi, ne samo do Velike Gospe, a Hrvatska ima veliki problem!‘

Prvi čovjek Uefe stigao je na meč bijelih i Šahtara. Ne krije da je bio veliki navijač Hajduka...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. svibanj 2022. 21:10

Prvi čovjek UEFA-e, Aleksander Čeferin, uživo je s poljudskih tribina promatrao humanitarni susret Hajduka i Šahtara. Nakon dvoboja s nekoliko novinara podijelio je svoje impresije, odgovorivši pritom i na neka “vruća” pitanja,

"Nisam često bio u Splitu. Atmosfera je lijepa, ugodna. Stadion ima dušu, ali treba ozbiljno renoviranje", bez okolišanja je kazao Čeferin uz najavu i nekog sljedećeg dolaska.

"Mogao bi se Hajduk polako plasirati u neko europsko natjecanje, pa ću sigurno doći. Vrijeme je... Imate dobru ekipu, dobro se radi. Krajnje je vrijeme da Hajduk bude ozbiljan u Europi, a ne samo do Velike Gospe."

Može li UEFA pomoći u renoviranju stadiona?

"Ima šanse, ali UEFA pomaže Nogometnom savezu, a onda savez preraspoređuje novce u državi. Ali, pomoći će HNS, ne dvojim."

Čeferin ne krije da je u dječačko doba bio veliki navijač Hajduka. Živio je u Ljubljani, ali je navijao za Hajduk.

"Iz nekog čudnog razloga se opredijeliš za neki klub. Djetetu se svidi boja dresa, neki igrač... Uvijek se nađe razlog. Nisam dugo bio na utakmici Hajduka, zadnja je bila protiv Olimpije za Bežigradom još u vrijeme bivše Jugoslavije. Otac je bio uplašen, valjda sam jedini tada nosio obilježja Hajduka na stadionu", prisjetio se Čeferin.

image

Čeferin je više puta isticao da je u mladosti navijao za Hajduk

FABRICE COFFRINI Afp

"Zlatko Vujović mi je bio najbolji. Dobar, jak, brz. On mi je bio diol. Upoznao sam mu brata Zorana na utakmici sa Šahtarom."

Kada se spomene Šahtar, pitanje je što će biti s ukrajinskim klubovima, s njihovim nogometom. Posljedično ide i upit kakav je status ruskih klubova za sljedeću europsku sezonu?

"Moramo sve napraviti da ukrajinski klubovi što prije krenu igrati svoju ligu. Ne mogu reći gdje će igrati, jer nažalost ne vidim da će taj rat brzo završiti. U svezi ruskih klubova, mi smo već imali odluku u ožujku i nije se puno mijenjala. Sljedeći tjedan očekujte nove odluke, ali možete naslutiti u kojem će pravcu ići. Situacija je teška."

Hrvatski se klubovi nadaju da Rusi neće igrati.

"Ako bi se to dogodilo, jer nije korektno da o tome pričam prije nego Izvršni odbor donese odluku, onda bi hrvatski klubovi, prvak i pobjednik Kupa započeli natjecanje jedan krug kasnije u kvalifikacijama. Može biti dobro, a može biti i loše za klub kao što je Hajduk. Svake godine Hajduk napuni stadion, a ovako bi bila jedna utakmica manje, ali veća mogućnost plasmana da se u europsko natjecanje po skupinama."

U rujnu je sjednica IO UEFA na Hvaru. Kako ste se zaljubili u Hvar ?

"Prije 30 godina sam prvi put došao i zavolio Hvar. Kao i Hajduk. Oboje imaju neku strast. Sjednica Izvršnog odbora UEFA-e je na Hvaru jer svaki put pokušavam napraviti sjednicu u nekom drugom mjestu, uglavnom u manjoj državi. Vjerujem da će svi biti oduševljeni, jer mnogi i ne znaju gdje je Hvar. Imam tri milijardera u IO i to uvijek može biti dobro za Hrvatsku. Ako ništa drugo, upoznat će Hvar."

image

UEFA najavljuje moguću reformu europskih natjecanja

OZAN KOSE Afp

Vratimo se nogometu. Koga vidite kao pobjednika Lige prvaka 28. svibnja u Parizu?

"Nekako sam očekivao da će City prvak, ali sada je Liverpool iznimno jak, a Real je kao mačka s 10 života. Nemaju neku obranu, ali Benzema je svake godine sve bolji, Modrić s 36 igra fantastično. Imaju Viniciusa, a ostalo i nije nešto. Međutim, provlače se. Ipak, prognoziram englesko finale."

Englezi su dominantni u Europi, kako do balansa?

"Puno je novca u engleskoj ligi, ali kada je europsko natjecanje što jače, onda se o ligama manje razgovara."

Završena je priča sa Superligom, odbili ste “napad”?

"Gotovo je to. Pokušavaju još malo zadovoljiti svoj ego, ali stvar ionako nikada nije mogla uspjeti."

Bayern i PSG su dominantni u svojim ligama, nemaju kompetitivno natjecanje u svojoj državi.

"To je istina, te dvije lige nisu jake. Dominiraju dva kluba. Međutim, u Italiji je više konkurencije, ali financijski nisu snažni. Premier liga ima najveću tradiciju, navijači su drukčiji nego u Italiji. Kada smo imali rat sa Superligom, pomogli su nam engleski navijači. Talijanski i španjolski nisu ništa napravili. Njemački, francuski nisu trebali, jer njihovih klubova i nije bilo u najužoj konkurenciji."

Nogomet koji najviše volite gledati?

"Apsolutno Ligu prvaka. Utakmica City - Real je bila najbolja reklama za Ligu prvaka. To je drugi svijet. Da, Liga prvaka."

Final Four Lige prvaka, je li ideja još živa?

"To je dobra ideja, ali gubiš nekoliko utakmica. Ne igraš kući i u gostima, te je manje utakmica za nositelje TV prava. Prerano je još dijeliti s medijima nove ideje, ali postoje planovi."

image

Aleksander Čeferin s novinarom SN-a, Juricom Radićem

Ima li šanse da Hrvatska dobije neko europsko klupsko finale ili Superkup?

"Ako popravite infrastrukturu ima. Kada uspoređujete uspjehe hrvatske reprezentacije s infrastrukturom u državi, ja nisam vidio veću razliku. Imate sjajne rezultate, puno ste novca dobili, ali infrastruktura je žalosna. Nemate ozbiljnog stadiona."

Slovenija se nije plasirala od 2010. na veliko natjecanje, ali ima novi stadion s ložama, sky boxom. Vaša infrastruktura nije dovoljna za ozbiljnu utakmicu.

Kako vidite Hrvatsku u Kataru?

"S vama čovjek nikad ne zna. Kada najmanje očekuješ, vi zablistate. Još uvijek je odlična ekipa, ali nema Mandžukića, Rakitića, a Modrić je četiri godine stariji. Međutim, kod vas Hrvata se ne nikad ne zna. Vaši igrači se motiviraju za reprezentaciju, tu je tajna vašeg uspjeha."

Linker
13. travanj 2024 14:07