Mario Vušković briše suze prije početka saslušanja

 ARNE DEDERT/Dpa Picture-alliance Via Afp
ODGOĐENA PRESUDA

Vušković se slomio i zaplakao na sudu: ‘Proživljavam noćnu moru, ovo ne bih poželio ni neprijatelju‘

"Nikada nisam varao u sportu i nikada neću", poručio je 21-godišnjak na ročištu u Frankfurtu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. ožujak 2023. 18:03

Premda je bilo najavljeno da će u petak pasti odluka u slučaju Marija Vuškovića, do nje nije došlo. Odlučeno je, naime, da disciplinski sud ima potrebu za daljnjim savjetovanjem glede ovog slučaja, objavljeno je nakon ročišta u Frankfurtu.

- Potrebno nam je razumno vrijeme da donesemo odluku. To je jedini način na koji možemo donijeti odgovarajuću odluku - objavio je DFB-ov sudac Stephan Oberholz.

No, četvrtog ročišta neće biti. Uslijedit će nove konzultacije, a odluka će biti "poslana zainteresiranim stranama u sljedećih 14 dana". Čini se da bi Vušković na kraju mogao odnijeti pobjedu, ali će na oslobađajuću presudu ipak pričekati, za sada nema još ništa od munjevitog povratak na travnjak. Mladi hrvatski reprezentativac još jednom je jučer pred sucima ponovio svoju priču te pokušao dokazati svoju nevinost.

- Nevin sam, moja obitelj i odvjetnici rade sve kako bi to dokazali - rekao je nogometaš HSV-a.

- Nikada nisam varao u sportu i nikada neću, ne bih ni najgorem neprijatelju poželio da prođe ono što smo moja obitelj i ja prošli posljednjih nekoliko mjeseci - dodao je 21-godišnjak kojeg su potom ponijele emocije te je zaplakao.

image
ARNE DEDERT/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Svaki dan se nadam da će ova noćna mora završiti. Najviše od svega, bojim se da sutra može pogoditi još nekog sportaša. Volio bih da nitko ne mora prolaziti kroz ovo što ja sada proživljavam. Želio bih zahvaliti svom klubu, navijačima, obitelji, odvjetnicima i svima koji su stali iza mene.

Inače, da se nešto giba u pozitivnom smjeru dokaz je i pokušaj pronalaska kompromisnog rješenja čitavog slučaja, ali ni do njega nije došlo.

- Tražili smo načine da riješimo proces konsenzusom. Nažalost, to nije uspjelo - rekao je sudac Oberholz.

U tom bi slučaju presuda bila donesena jučer. Vuškovićev je odvjetnik pak tražio oslobađajuću presudu.

- Mario Vušković nije se dopingirao - naglasio je u završnom govoru. - Ne postoji dokaz koji bi to mogao razotkriti. Nije kupio epo, koristio ili uzeo epo. Kao i svi ostali, prestao sam zarađivati ​​na ovom slučaju jednostavno zato što smatram da se ovdje događa velika nepravda. Mario Vušković to nije zaslužio - rekao je dr. Joachim Rein.

image
ARNE DEDERT/Dpa Picture-alliance Via Afp

Zanimljivo da se i tužitelj, dr. Anton Nachreiner, predsjednik kontrolne komisije DFB-a založio za to da Vuškoviću ne bude izrečena najteža moguća kazna od četiri godine suspenzije.

- Predlagao sam sudu da se ublaži eventualna kazna 21-godišnjaku koji je jednom pogriješio, jer naš posao nije uništavanje jedne perspektivne i uspješne karijere, ne smije konačni cilj biti uništiti ljude, nego ih vratiti na pravi put.

HSV je čvrsto stao iza svojeg igrača, vjerujući da cijela priča nije od početka bila ispravna jer kako je i sam Vušković tvrdio njegov uzorak nije bio ispravno spremljen i tako je došlo do kontaminacije. Odvjetnike HSV-a ovoga puta podržao je prof. dr. Lorenz Hofbauer, viši liječnik u Sveučilišnoj bolnici Dresden. On je jedan od ljudi koji je također pripremao izvješća za HSV i opisao uzorak urina kao neispravan i samim time nevažeći. I u petak je ponovio da je rezultat A i B uzorka proizvoljna ocjena. Na sudu je ilustrirao koliko je takav pozitivan nalaz zapravo teško prepoznati.

image
FRANK RUMPENHORST/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Gotovo sve je stvar interpretacije i ne može se zapravo dokazati - rekao je Hofbauer.

Odvjetnici HSV-a posebno su kritizirali što unatoč zahtjevu suda nije uzet C uzorak urina. Neovisni kanadski stručnjak Jean-François Naud odbio je napraviti C uzorak jer je smatrao da su rezultati A i B uzorka točni. Vuškovićeva strana optužuje Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA) da je pozvala Nauda da ne radi daljnje analize. No, o tome nema nikakvih informacija, priopćio je sud.

Dakle, u sljedeća dva tjedna saznat ćemo kakva je sudbina Marija Vuškovića, ako je suditi po jučerašnjem danu, bez prejudiciranja presude, čini se da bi na koncu bivši hajdukovac ipak mogao biti oslobođen, a ako i bude kažnjen teško da će dobiti najtežu moguću suspenziju od četiri godine, koja bi mu praktički uništila karijeru koja itekako obećava, jer Vušković je već bio na meti nekih bundesligaša prije nego se ovaj slučaj dogodio.

Linker
22. travanj 2024 15:57