THOMAS COEX/Afp
SLUŽBENA ISPRIKA

Za kaos u Parizu bila je kriva Uefa, a ne navijači Liverpoola: ‘Nepravedno smo vas okrivili‘

"Puka je sreća da nitko nije izgubio život", stoji u izvješću koji je objavio neovisni panel
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. veljača 2023. 08:36

Uefa je - a ne navijači Liverpoola - bila odgovorna za kaos uoči pariškog finala Lige prvaka 2022. između Liverpoola i Real Madrida, koji je umalo završio ljudskim žrtvama.

Zaključak je to neovisnog panela koji je predvodio portugalski političar Tiago Brandao Rodrigues, a koji je nakon višemjesečne istrage utvrdio da je Europska nogometna federacija kao organizator trebala predvidjeti moguće logističke probleme i brinuti se o sigurnosti svih sudionika i navijača, što očito nije bio slučaj.

Policija je navijače pred Stade de Franceom pritisnula u gomilu i prskala suzavcem, zbog čega je početak finala kasnio 36 minuta.

"Puka je sreća da nitko nije izgubio život", stoji, između ostalog, u izvješću, koje je Uefu natjeralo da se ispriča Liverpoolu i njegovim navijačima. Dosad su tvrdili da je njihova krivica bila što su pred stadion navodno došli bez ulaznica, a u tim su optužbama imali podršku francuske policije.

image
THOMAS COEX/Afp

- Htio bih se prije svega ispričati navijačima Liverpoola, za iskustva koja su mnogi od njih doživjeli prije i poslije utakmice, kao i za to što su nepravedno okrivljeni za situaciju koja je dovela do odgode početka utakmice - izjavio je glavni tajnik Uefe Theodore Theodoridis.

Na toj je utakmici bio i Steve Rotherham, načelnik Gradske regije Liverpool, koji je poručio da rezultati istrage u potpunosti oslobađaju navijače.

- Ljudi koji su putovali u Pariz i očekivali da će tamo proživjeti najljepšu večer u životu, na kraju su dovedeni u opasnost od strane onih koji su ih trebali štititi. Organizacija utakmice i okrutno ponašanje prema navijačima temeljili su se na lošim informacijama te predrasudama nadležnih - rekao je Rotherham.

image
THOMAS COEX/Afp

Izvještaj, štoviše, zaključuje i da je upravo kolektivna akcija navijača vjerojatno bila ključna u sprečavanju "ozbiljnijih ozljeda i smrti", nakon što su loše planiranje rute kretanja navijača i problemi s izdavanjem ulaznica izazvali kaotične scene.

- Ovo se nikada nije smjelo dogoditi na ovako važnom sportskom događaju i nedopustivo je da se dogodilo u srcu Europe - poručio je Rodrigues.

I dok je Uefa dobila packu, Francuska je dobila "poziv na buđenje" uoči Svjetskog kupa u ragbiju ove godine i Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Linker
25. travanj 2024 14:25