Antonio Čolak

 MALCOLM MACKENZIE Dppi Via Afp
SAMI HVALOSPJEVI

Zablistao Hrvat od kojeg je to malo tko očekivao: Nije brz i nije dribler, ali uvijek je tamo gdje treba da zabije

Tko će biti prvak Škotske, Celtic ili Rangersi? Mnogi ih trenutačno vide kao dvije poravnate momčadi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 13:05

Naravno, prijelazni rok još uvijek traje i obje momčadi mogu povući značajne poteze. Posebno Rangersi uspiju li izbaciti PSV Eindhoven - prva utakmica završila je 2:2 - u uzvratnoj utakmici play-offa Lige prvaka i osigurati mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka po prvi put od 2010. godine. Klub bi tada "bankirao" oko 40 milijuna eura kad se sve stavi na papir.

Giovanni van Bronckhorst bi tada dodatno ojačao svoju momčad koja posebno cilja na osvajanje naslova, odnosno skidanje Celticsa s trona. Van Bronckhorst, kažu Škoti, ima dobru momčad u kojoj je na startu sezone posebno zablistao igrač od kojeg je to malo tko očekivao - Antonio Čolak. Međutim, Čolak je i danas najveći adut Rangersa, pišu u daljnjoj analizi. U šest prvih utakmica sezone zabio je četiri pogotka.

Prošle sezone Čolak je kao igrač Malmöa, s dva gola ubio Rangersove nade da će doći do prave Lige prvaka prošle godine. Imao je tada 27 godina, prije toga je igrao u Poljskoj, Grčkoj, Švedskoj i rodnoj Hrvatskoj, često nije bio osobito plodan i koštao je samo dva milijuna eura. U njegovom životopisu nije bilo mnogo toga što bi upućivalo na to da će igrati tako značajnu ulogu u Rangersima.

Njegov dolazak navijači su pozdravili, ali daleko od toga da se okupila uzbuđena gomila navijača, kao što je to učinila kada je Aaron Ramsey stigao iz Juventusa na posudbu u siječnju.

To je, međutim, prošlost. Postigao je već četiri gola, od kojih je posljednji bio protiv PSV-a u utorak navečer, natjerao je ljude da sjednu i obrate pozornost, zaradio je dosta odličnih kritika i navijači Rangersa odmah u ga zavoljeli. Vrijedan je i inteligentan profesionalac, a ono što je ključno, posjeduje vitalnu kvalitetu koju imaju svi pravi napadači - uvijek je na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Čolak ne posjeduje posebnu brzinu, ne "tuče" protivničke braniče, nema driblinge koji su potrebni da prođe tri igrača. Ne, on samo zabija golove. I izgleda kao napadač koji može pomoći Rangersima da odu do naslova naslova.

Kolumbijski napadač Alfredo Morelos (26) godinama je prvi napadač Rangersa, velika zvijezda kluba. On na Transfermarktu vrijedi 13 milijuna eura. U 227 utakmica za Rangerse zabio je 114 golova uz 52 asistencije. Međutim, Kolumbijac je zbog ozljede pauzirao gotovo pet mjeseci i trebaju mu utakmice kako bi dostigao punu formu. Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi kada Morelos bude onaj stari.

Prisutnost ozbiljnog kandidata za njegovo mjesto – nešto što nije uvijek imao tijekom svojih pet godina ovdje – trebalo bi izvući najbolje iz sjajnog Kolumbijca.

To će ojačati pokušaj Rangersa da povrate krunu Premiershipa. Morelos i pravoj formi i Čolak koji je uvijek tamo gdje treba biti. I koji zabija...

Linker
23. travanj 2024 23:30