Dragan Stojković Piksi

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
BROJKE SU JASNE

‘Zabrinjavajuća realnost srpskog nogometa: Usporedbe s Hrvatima? Prije nego krenemo, imajmo ovo na umu‘

MozzartSport je objavio tekst koji tematizira odnose nogometne moći među zemljama bivše Jugoslavije
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 06:40

Nakon sinoćnjih pobjeda Real Madrida nad Liverpoolom, odnosno Napolija nad Eintrachtom, saznali smo i posljednje putnike u četvrtfinale Lige prvaka, ali i potvrdili pretpostavku da će se hrvatskim nogometašima, koji su sa svojim klubovima ranije izborili sljedeću fazu najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu, pridružiti i reprezentativni kapetan Luka Modrić. Hrvatska, dakle, ima šest pojedinačnih predstavnika među osam najboljih klubova Europe, što ponovno nepobitno dokazuje tvrdnju da smo, u kontekstu nogometne kvalitete i moći, apsolutni regionalni lider.

I dok su ljubitelji sporta u Lijepoj našoj ponosni na tu činjenicu, u susjedstvu, konkretno u Srbiji, su osjećaji, sukladno situaciji u kojoj se tamošnji nogomet nalazi, ipak nešto drugačiji.

Na srpskom portalu MozzartSport, naime, osvanuo je tekst pod naslovom "Zabrinjavajuća realnost srpskog nogometa: Hrvati sa šestoricom, Orlovi s jednim u osam najboljih u Europi", u kojem autor tematizira odnose nogometne moći među zemljama bivše Jugoslavije na primjeru ovosezonske Lige prvaka, priznajući u uvodnom dijelu teksta da i taj jedan srpski predstavnik kojeg je istaknuo u naslovu (Mihailo Ristić, Benfica), u dosadašnjem dijelu prestižnog natjecanja nije odigrao ni minute.

"Istina, Ristić ove sezone u elitnom europskom natjecanju nije odigrao ni minute, jer je na poziciji lijevog bočnog nedodirljiv Alejandro Grimaldo, koji je ljetos već bio viđen u Barceloni, ali je transfer propao i zakomplicirao život bivše, nogometašu Crvene Zvezde. Ristić je ranije ozlijedio i zadnju ložu, ali je, poslije ispadanja Porta Marka Grujića, svakako jedini predstavnik Srbije u četvrtfinalu Lige prvaka", piše tako Dejan Stanković, pa povlači paralelu s Vatrenima:

"Ne baš pohvalan podatak, posebno ako imamo u vidu da Hrvatska ima čak šestoricu predstavnika i među njima mnoge nositelje igre u najjačim klubovima svijeta. Počevši od Luke Modrića, preko Matea Kovačića, pa sve do Marcela Brozovića. Tu su i Ante Rebić, Josip Stanišić i Petar Musa. Čisto da imamo na umu prije nego se sljedeći put počnemo uspoređivati".

Osvrnuo se srpski novinar i na situaciju u drugim zemljama u okruženju.

"Čak i Bosna i Hercegovina ima više predstavnika u Europi, jer njezinu čast brane Edin Džeko i Milanov Rade Krunić, Srbin s BiH putovnicom. Isti je slučaj i s Albanijom, koja se uzda u Armanda Broju i Kristjana Asllanija. Zapravo, od ex-YU zemalja samo Crna Gora nema igrača među osam najboljih u Ligi prvaka. Slovenija ima Interovog Samira Handanovića, Makedonija Elifa Elmasa u Napoliju, a tamo je i Amir Rrahmani, reprezentativac samoproglašene države Kosovo", istaknuo je Stanković, pa zaključio:

"izbornik Dragan Stojković Piksi ima razloga za biti zabrinut. A i mi svi s njim".

Linker
26. travanj 2024 17:09