Roberto Tuero/shutterstock Editorial/profimedia
NIŠTA OD NOGOMETA

Zbog sigurnosnih razloga otkazan susret BiH i Izraela, neće se igrati ni dvoboj Japana i Sjeverne Koreje

‘Zbog napete situacije UEFA nas je kontaktirala odmah nakon utakmice, pitali su jesmo li za otkazivanje‘
Piše: Hina, SNObjavljeno: 22. ožujak 2024. 10:58

Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2026. između Sjeverne Koreje i Japana koja se trebala igrati u Pyongyangu sljedeći tjedan je otkazana, priopćila je u petak Azijska nogometna konfederacija (AFC).

Kako javlja Kyodo News, Sjeverna Koreja, koja nema formalne diplomatske odnose s Japanom, odlučila je ne organizirati utakmicu u Pyongyangu zbog zabrinutosti oko zaraznih bolesti u Japanu.

"Odluka, donesena u dogovoru s FIFA-om i relevantnim tijelima, dolazi nakon što je AFC 20. ožujka obavijestio Nogometni savez DNR Koreje o potrebi premještanja utakmice na neutralno mjesto zbog neizbježnih okolnosti", navodi AFC dodajući da će slučaj sada biti upućen relevantnim odborima u FIFA-i.

Japan i Sjeverna Koreja nalaze se u skupini B kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., zajedno sa Sirijom i Mjanmarom. Japan je u četvrtak u prvoj kvalifikacijskoj utamkmici u Tokiju pobijedio Sjevernu Koreju 1-0.

Sjeverna Koreja posljednji je put bila domaćin muške nogometne reprezentacije u Pjongčangu 2019. u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Tada se povukla iz natjecanja navodeći kao razlog zdravstvene probleme povezane s pandemijom COVID-a.

Sjevernokorejci također trebaju odigrati domaće kvalifikacije protiv Sirije i Mjanmara u lipnju.

U veljači je kvalifikacijska utakmica za Olimpijske igre između ženskih reprezentacija Japana i Sjeverne Koreje koja se trebala igrati u Pjongčangu u posljednji trenutak prebačena na neutralnu lokaciju u Saudijskoj Arabiji.

I tada je nastala zbrka oko utakmice, s tim da je japanska ekipa otputovala u Džedu četiri dana prije zakazanog termina za susret bez ikakve potvrde o tome gdje će se utakmica igrati.

Otkazan i susret BiH i Izraela

Osim susreta Japana i Sjeverne Koreje, otkazana je i prijateljska utakmica BiH i Izraela koja je trebala biti odigrana u utorak u Sarajevu. Iako se radilo o prijateljskom srazu, on je otkazan zbog sigurnosnih razloga. Sve je pojasnio predsjednik Izraelskog nogometnog saveza Moshe Zuares.

- Zbog napete situacije UEFA nas je kontaktirala čim su nam utakmice završile i pitali su jesmo li za otkazivanje utakmice protiv BiH koja je nebitna za obje reprezentacije. Siguran sam da bi nas u BiH lijepo ugostili, ali zbog svih okolonosti sam odobrio otkazivanje utakmice - rekao je Zuares.

Izraelski mediji pak pišu kako su upravo Izraelci i tražili od UEFA-e da se susret otkaže.

Linker
23. travanj 2024 08:03