FRANCK FIFE Afp
SAD JE SLUŽBENO

Zlatna lopta kakvu smo dosad poznavali odlazi u povijest, potpisana suradnja za novu eru velike nagrade

Nakon što se prije nekoliko dana Lionel Messi okrunio nagradom Zlatne lopte, došlo je do promjena
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 03. studeni 2023. 12:04

Najprestižniju pojedinačnu nogometnu nagradu, Zlatnu loptu, od iduće će godine uz časopis France Football suorganizirati UEFA, stoji na službenoj stranici vodećeg europskog nogometnog tijela.

Ugovor je sklopljen sedam godina nakon što je prethodno partnerstvo između francuskih organizatora i FIFA-e okončano. Tako će od 2024. dodjelu Zlatne lopte i ceremoniju zajednički organizirati UEFA i Groupe Amaury, koja izdaje France Football i L‘Equipe.

Kao dio sporazuma, Groupe Amaury ostaje vlasnik brenda Ballon d‘Ora i nastavit će nadzirati sustav glasovanja koji će ostati nepromijenjen i neovisan - stoji u priopćenju UEFA-e.

image
FRANCK FIFE Afp

UEFA će doprinijeti svojom nogometnom stručnošću, plasirati globalna komercijalna prava i organizirati godišnju gala dodjelu nagrada.Nadalje, u program će biti dodane dvije nove nagrade; izbor trenera i trenerice godine, čime će se prepoznati neprocjenjiv doprinos trenera uspjesima na terenu.

Ostale nagrade ostaju nepromijenjene: Zlatna lopta u muškoj i ženskoj konkurenciji, Trofej Kopa (najbolji igrač do 21 godine), trofej Lav Jašin (najbolji vratar), trofej Gerd Müller (najbolji strijelac prethodne sezone), trofej muškog kluba sezone, trofej ženskog kluba sezone i nagrada Sócrates (humanitarni rad).

- Već gotovo 70 godina, Ballon d‘Or stoji kao najprestižnije individualno priznanje u svijetu nogometa i dokaz je izvanredne vještine, predanosti i utjecaja legendi igre i njihovog trajnog traga u povijesti sporta UEFA klupska i nacionalna natjecanja, kao što su UEFA Liga prvaka i UEFA EURO, smatraju se najvišim svjetskim pozornicama za elitne igrače, često igrajući ključnu ulogu u kandidaturi igrača za velika priznanja i njihovo mjesto u nogometnom panteonu - rekao je nakon potpisa suradnje predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

Partnerstvo dodatno učvršćuje odnos i povijesne veze između UEFA-e i Groupe Amaury koje datiraju više od pola stoljeća kada je L‘Équipe pridonio ideji stvaranja Kupa europskih prvaka, koji je postao najveće svjetsko klupsko natjecanje, UEFA Liga prvaka.

Linker
28. travanj 2024 00:44