LLUIS GENE Afp
PRESJEK SEZONE

Zvijezda Arsenala prerano slavi, Bayern u problemima, a Tudor i Ancelotti imaju jednu zajedničku točku

O jednoj momčadi govori se isključivo u superlativu, ali njihov ‘superstar‘ teško će prestići Haalanda
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. ožujak 2023. 18:51

Premda bi se malotko usudio to pretpostaviti početkom sezone, najveća neizvjesnost u Ligama petice trenutno vlada u Bundesligi. Dosad smo navikli da Bayern München u posljednjoj trećini sezone uglavnom samo potvrđuje status lidera, ali nakon 25 odigranih utakmica broje 52 boda, jedan manje od Borussije Dortmund. Slika prvenstvenog vrha unosi nemir na Alianz Arenu.

Neprepoznatljivo lice

- Ovo nije Bayern kakav poznajem. Tako malo pogona, mentaliteta, duela… Rijetko kad sam iskusio nešto takvo - govorio je sportski direktor kluba Hasan Salihamidžić nakon nedjeljnog poraza u Leverkusenu (1:2).

image

Yan Sommer, vratar Bayerna

INA FASSBENDER Afp

Neprepoznatljivo lice Bavaraca pokušat će iskoristiti vječni rival iz Dortmunda, koji im je uspio stati na kraj 2010./2011. Zatim je krenula era dominacije minhenskog stroja, s 10 zaredanih titula. Derbi Bayerna i Borussije na rasporedu je u Münchenu prvog dana travnja, tada će se karte dodatno promiješati, a Der Klassiker eventualno će, isključivo remijem, ponuditi novu nadu Union Berlinu, trećeplasiranoj momčadi s 48 bodova.

Vrhunac uzbuđenja sve do posljednjeg kola garantira i Premier liga. Može li učenik nadmašiti učitelja? Mikel Arteta drži vrh ljestvice s osam bodova prednosti nad Pepom Guardiolom, s tim da je Arsenal odigrao utakmicu više. Naslov prvaka od posljednjeg trijumfa (2003./2004.) nikada nije bio bliže Emiratesu, a nakon šeste ligaške pobjede u nizu, samopouzdanje Topnika može se "opipati".

- Imamo čvrstu vjeru i želju da postanemo prvaci. To je vrijedno sve naše energije. Želimo naslov ove godine i ništa nas ne može zaustaviti - govorio je jedan od predvodnika momčadi Bukayo Saka poslije ogleda s Crystal Palaceom (4:1) u nedjelju.

image

Mikel Arteta i Pep Guardiola

PETER POWELL Afp

Entuzijazam je na maksimumu, s pravom i opravdano, ali ne treba zaboraviti da netko ipak ima moć da bajkovitu priču s Emiratesa pretvori u tragediju i očaj. Manchester City posljednjih mjesec dana izgleda bolje nego u ijednom dijelu sezone. Šest zaredanih pobjeda (sva natjecanja) s gol razlikom od 23:1 i nezaustavljivim Erlingom Haalandom i više su nego uvjerljiv dokaz da Građani u završnicu ulaze pod punim gasom. U 33. kolu City i Arsenal susreću se na Etihadu, a taj duel, koncem svibnja, sigurno ćemo nazvati presudnim.

Izgubili više od bodova

Može li Igor Tudor uzdrmati francuski tron? Marseille je sedam bodova iza Paris Saint-Germaina, a prilike su nezgodnije uz činjenicu da Parižane do kraja sezone čeka samo jedan protivnik (Lens) od aktualnih TOP 5 momčadi Ligue 1. Poraz od Stade Rennesa na Parku prinčeva (0:2) naznaka je ranjivosti, ali Christophe Galtier upozorava da zbog neočekivanog rezultata "ne treba apsolutno sve dovoditi u pitanje", pri čemu prvotno misli na trofej, a onda i na vlastiti posao. Krajem veljače, Tudor u susretu s PSG-om na Velodromeu (0:3) nije izgubio samo bodove, već i realne šanse za senzacionalni scenarij.

A Carlu Ancelottiju to se dogodilo u nedjelju. El Clasico je pripao Barceloni (2:1) u posljednjim minutama ogleda, stoga je Real Madrid na 12 bodova minusa. Franck Kessie u 92. minuti poentirao je za španjolsku krunu, usklađeno je mišljenje svih tamošnjih medija, čak i onih koji pretendiraju Madriđane.

image

Kessie slavi pogodak u El Clasicu

LLUIS GENE Afp

Kolike su šanse da Barca prospe bodove u četiri od 12 preostalih utakmica ako su u prethodnih 26 upisali samo dva poraza i remija?

- Borit ćemo se do kraja. Ovakvom igrom možemo nešto osvojiti - Ancelottijev je odgovor, a za debeli zaostatak dijelom je okrivio zahtjevan raspored u 2023. godini, jer Real je igrao i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Xavi dostigao Guardiolu

Treći El Clasico u nizu pripao je Barceloni, što se nije dogodilo od sezone 2011./2012. i vodstva Pepa Guardiole. Xavi Hernandez oživio je uspjeh svog učitelja i negdašnjeg trenera pobjedama u Superkupu (3:1) u Saudijskoj Arabiji, polufinalu Kupa kralja (1:0) u Madridu i predzadnjem derbiju sezone pod zidinama Camp Noua. Već sada je jasno da je Barca pronašla trenersko ime s kojim će graditi budućnost. Od svih Guardiolinih nasljednika, a Xavi je 10., najbliže tom statusu bio je Luis Enrique.

No, to "nešto" što Kraljevi mogu osvojiti u realnosti su Liga prvaka i Kup. U prvom natjecanju čekaju ih "finala prije finala", a u drugom love gol zaostatka u polufinalnom ogledu, u još jednom El Clasicu na Camp Nouu. Analitičari upozoravaju da je momčad u lošem fizičkom stanju, teško je očekivati reprizu prošle sezone u kojoj je Real okretao moguće i nemoguće.

A lako je moguće da će Katalonci novom titulom ispisati povijest. Barcelona broji tek devet golova u svojoj mreži. Osvajač s najmanje primljenih pogodaka zasad je Atletico Madrid s 15 propusta u sezoni 2015./2016., pa možemo reći da je Blaugrana pred vratima rekordnog uspjeha.

Superiornost je rutina

Vodeća pozicija u statističkim rubrikama jednoj talijanskoj momčadi postala je rutina. Najviše zabijenih golova, najmanje primljenih, najviše upućenih udaraca prema i u okvir gola, najviše dodira u protivničkom 16-ercu, najviše izrađenih napada, najbolji prosjek posjeda lopte po utakmici u Seriji A. Uz to, posjeduju najboljeg strijelca lige Victora Osimhena (21) i asistenta Hviču Kvaracheliju (10).

Napoli lovi rekorde

Napolijeva prednost od 19 bodova nad drugim Lazijom najveća je bodovna zaliha stečena do 27. kola u povijesti talijanskog prvenstva, navodi Opta Analyst. No, Napoli ima šansu (pre)stići mnogo značajniji rekord. Najviše stečenih bodova u Italiji ubilježio je Juventus, 102 boda prikupili su 2013./2014. Napoli može osvojiti 104 do kraja sezone, sada broji 71. Za taj pothvat potrebne su im sve pobjede u nadolazećih 11 utakmica. Do kraja ih kao najteži protivnici dočekuju Inter, Milan i Juventus.

O Napoliju se ove sezone govori jedino u superlativu, a dosezi podno Vezuva prepričavat će se generacijama, pogotovo ako sastav Luciana Spallettija napravi čudo i u Ligi prvaka, gdje im se ždrijeb maksimalno naklonio. Za kraj, ostaje nam oživjeti izjavu Josea Mourinha s kraja siječnja:

- Čestitam Napoliju na osvojenom Scudettu - jedini je zaključak povodom aktualnih 19 bodova prednosti nad drugoplasiranim Lazijom. Uskoro bismo čestitke mogli prenijeti i u Barcelonu, vjerojatno i u Pariz, dok će Njemačka i Engleska ostati žarište uzbuđenja i neizvjesnosti.

Zlatna kopačka već ima vlasnika?

Harry Kane i Victor Osimhen ovog su vikenda unijeli porciju živosti u borbi za Zlatnu kopačku, premda od početka sezone sve naginje na stranu i dalje vodećeg Erlinga Haalanda. Kane je zabio Southamptonu (3:3), a Osimhen dvaput probio Jurićev Torino (4:0). U utrci za najboljeg strijelca sezone gleda se samo ligaški segment, a svaki pogodak u Ligama petice vrijedi dva boda, u slabijima 1,5, nadalje 1... Haaland predvodi listu s 28 golova (46 bodova), a Kane i Osimhen prate ga s 21 golom (42 boda).

Linker
23. travanj 2024 19:37