GRAHAM WILSON/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA Graham Wilson/actionplus/profimedia
POTPUNO JE SHRVAN

Zvijezdu zbog skandala očekuje duga kazna: Spreman je ići na odvikavanje, ali pitanje je kada će se vratiti

Njegov slučaj mogao bi se uvelike zakomplicirati i krenuti u krivom smjeru
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 17. listopad 2023. 09:46

Rasplet skandala o klađenju talijanskih reprezentativaca mogao bi uvelike utjecati na karijeru Sandra Tonalija, jednog od najboljih članova reprezentacije i zvijezde engleskog Newcastlea.

Naime, njegov slučaj mogao bi se uvelike zakomplicirati i krenuti u krivom smjeru, sve ako se pokaže da se on doista kladio preko ilegalnih platformi, neovisno o tome je su li u pitanju utakmice Milana. No nije on jedini u potencijalnim problemima, popis je puno duži.

Iz istog su razloga pod povećalom Niccolo Faggioli, Niccolo Zaniolo, ali i mnogi drugi igrači, kao i neki koji su znali što rade, ali to nisu prijavili iako im je to obveza prema disciplinskom pravilniku talijanskog nogometnog saveza. U odnosu na navedene igrače, situacija člana Newcastlea je ozbiljnija budući da za sada, kada su u pitanju ostali nogometaši, nema signala da su se kladili na utakmice svojih momčadi. U tijeku je potez tužiteljstva, pred suce će stići iskazi njegovog mobitela i tableta te bankovni izvodi i dokazi o tome kako je koristio kreditne kartice. Tada bi slika onoga što je radio trebala biti potpuna.

Prema navodima talijanskih medija, Tonali je spreman surađivati ​​s nadležnim tijelima te bi mu to donekle moglo olakšati situaciju, no pitanje je koliko. Čelnici saveza Italije neće tolerirati one koji su počinili najveće disciplinske prekršaje, koji bi mogli poslužiti kao preventiva ostalima za budućnost.

Gazzetta dello Sport piše da je Tonali potpuno shrvan cijelom aferom – da razumije svoju pogrešku i da je već odlučio potražiti pomoć. Navodno se želi uključiti i u preventivne akcije među mladim igračima, kako im se isto ne bi dogodilo. Suočen je s teškim optužbama, a eventualna kazna mogla bi značiti i potencijalan kraj njegove karijere. Prema propisima na Apeninima, zabranjeno je klađenje na nogometne utakmice svima koji na bilo koji način rade u klubovima, a za kršenje tog pravila zaprijećena je kazna od najmanje tri godine, dok je klađenje na utakmice momčadi za koju igrač nastupa prijeti kazna od najmanje četiri godine. Kazna bi mogla eventualno biti ublažena zbog kooperacije u istragi.

Nogometaš Newcastlea ima 23 godine i neovisno o raspletu situacije, ne znači da više neće moći igrati nogomet. S druge strane, eventualna kazna od četiri godine značila bi povratak s 27 godina, a jasno je da je razdoblje od četiri godine u vrhunskom nogometu više od dugog odmora.

Talijanski savez odlučan je da ovaj problem istjera do kraja, kao i nadležna tijela, pa je policija prije tri dana upala u trening kamp Azura, kako bi Tonalija i ostale odveli na davanje izjava u vezi s optužbe.

Linker
15. svibanj 2024 02:44