BRUNO FAHY Afp
Dražen Antolić
INTERVJU ZA SN

Eksplozija junaka koji je nekad igrao za Vatrene: ‘Pitam se radi li ovo itko u Hrvatskoj? A Kruni Jurčiću hvala‘

Matija Frigan postigao je ove subote dva gola i donio svom Westerlou prvu pobjedu nakon pet utakmica
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. rujan 2024. 21:39

Zabio je dva gola i donio klubu prvu pobjedu nakon pet utakmica. Matija Frigan matirao je Standard Liege (2:1) u belgijskom nadjačavanju Hrvata te pokazao da podiže formu i kvalitetu. Nakon što na početku sezone nije puno igrao, sada je na četiri pogotka u najvišem rangu belgijskog nogometa. U proteklom, svom prvom prvenstvu u Beneluxu, u 30 igara dao je pet golova, pa je vrlo blizu da to rano nadmaši. Osobni rekord iz SHNL-a mu je 14.

- Bila je to teška utakmica, pogotovo što smo znali da igraju najbolji napad u Ligi protiv najbolje obrane. Oni su do susreta s nama primili tek tri pogotka u osam utakmica. Međutim zabili smo dva gola, imali smo jedni i drugi još šansi, sve je super – rekao nam je 21- godišnji Frigan, koji je lani stigao u Westerlo iz Rijeke u transferu od 5,5 milijuna eura.

Dokazao je da obrane trenera Ivana Leke nije neprobojna.

- Da, jesam... Dobio sam dvije šanse, iznenadio sam se koliko su mi prostora ostavili, pogotovo kod drugog pogotka. Puno mi znači što sam dvostruki strijelac, zbog samopouzdanja i svega ostaloga. Smatram da sam na dobrom putu, samo trebam još više raditi.

Jesu li vam čestitali Leko, Boško Šutalo i Marko Bulat?

- Jesu, bio sam sa svima prije i nakon utakmice. S Lekom sam porazgovarao nekoliko riječi, čestitao mi je, kao i ja njemu na dosadašnjim igrama, popričao s dečkima...

image

Obrana Standarda nije mogla zaustaviti Frigana

BRUNO FAHY Afp

Na vašem su kontu četiri pogotka, igrali ste u svih devet utakmica, ali samo četiri od starta.

- Na početku sezone nisam igrao u prvoj postavi zbog viroze koju sam dobio neposredno prije početka prvenstva, pripreme sam odradio odlično, zabio 3-4 pogotka u prijateljskim utakmicama. U posljednja četiri susreta sam startao, postigao tri gola, mogu biti zadovoljan.

Prošle sezone Westerlo nije dobro igrao, sada je daleko uspješniji, prvi vrhu tablice sa 14 bodova u devet kola.

- Tako je. Puno sam naučio iz te protekle sezone, moje prve ovdje. Bila je teška, kako meni, tako i momčadi. Zadobio sam tri ozljede koje su me izbacile iz forme, a nakon toga možda nisam imao ni povjerenje trenera. Sada se odlično osjećam.

Krunoslav Jurčić je nekidan u intervjuu za SN pohvalio Figanove kapacitete, kazao da je to igrač do kojeg u Hrvatskoj nismo dovoljno držali jer po njemu trebali smo ga pomno razvijati budući da ima sve - brzinu, moć, lijevu nogu, okomitost, nogometnu bezobraznost, glad za golovima... te je dodao kako Westerlo nije dobar klub za njegov razvoj pa se, koliko vidi, pogubio.

- Pročitao sam što je kazao trener Jurčić, nemam potrebe to komentirati, jedino da sam mu zahvalan na komplimentima. Reći ću kako gledam na svoj boravak u Westerlou - prva godina prošla je u adaptaciji na belgijsku ligu i fizički zahtjevan nogomet. Svi moraju znati da se ne može sve staviti na svoje mjesto u nekoliko mjeseci. Ova je sezona dobro krenula, samo da ne bude ozljeda i nastavit ću ovako. Mogu kazati da sam napredovao, da sam danas bolji igrač nego kad sam bio u Rijeci i to u dva elementa - taktičkom i fizičkom. Ovdašnja liga i HNL se po pitanju fizike i trke ne mogu uspoređivati. Na tome sam puno dobio jer naporno radimo. Bolji sam igrač i iskusniji.

Jednom ste kazali da i dalje smatrate kako je prelaz u Westerlo bio pogodak.

- I dalje to mislim. Nerealno je iz Rijeke otići kao mlad igrač u tako jaku ligu i igrati. Imam vremena za to, a i puno je primjera velikih i lijepih transfera iz Belgije. Ovog ljeta napadač iz mojeg kluba prodao se u francuski St. Etienne za deset milijuna eura. Liga je jako praćena, puno je mladih igrača. I ja se nadam tome da odigram dobru sezonu te odem dalje u neku od liga Petice.

Shvatili ste da ne to ne ide brzo kako biste možda htjeli?

- Mislio sam da to može ići brže, ali adaptacija i ozljede uzele su mi vremena. Nisam bio navikao na takav rad kakav me ovdje dočekao i zbog toga je došlo do ozljeda. U međuvremenu sam se prilagodio tom ritmu u kojem se trenira i igra, radim na sebi pa sve ide bolje.

image
BRUNO FAHY Afp

Gledajući Rijeku u Europi bilo je nemoguće ne vidjeti da se ne trenira na istoj razini intenziteta kao kod vas u Belgiji, ali i u mnogim drugim državama. Posljedica je da se tako ne može ni igrati. To je najveći problem naših klubova. Koliko se po vama trenira jače i intenzivnije u Westerlou nego u Rijeci?

- Mogu reći da se razlika mjeri u velikim postocima. Ovdje svaki detalj mora biti napravljen savršeno, što god treneri kažu. Je li to aktivacija prije treninga, je li to oporavak nakon utakmice... Sve mora biti na mjestu. Nekidan sam rekao u intervjuu ovdje u Belgiji da nikad u životu nisam imao teže pripreme. Svaki dan je bilo iznad deset kilometara na treningu. Ne znam jesam li uopće u Rijeci jednom-dvaput u cijelom vremenu provedenom u klubu išao na treningu preko deset kilometara. Pitam se ide li itko u Hrvatskoj na treningu preko deset kilometara?

I to ne deset kilometara jogginga, nego svega, i srednjeg tempa, i kratkog i drugog sprinta.

- To je najveća razlika između HNL-a i Belgije, ali i drugih liga. U Hrvatskoj se više treneri fokusiraju na taktiku, na tehniku, a u Europi se više radi na snazi, fizici...

Danas dominira brz i moćan nogomet, a ne možeš ga igrati ako fizički nisi spreman.

- Tako je, znate i sami.

Kakav je plan Westerloa za ovu sezonu?

- Predsjednik i Uprava stavili su nam zadatak da budemo u TOP 5. Na dobrom smo putu, ušli smo izvrsno, potom imali slabije rezultata, ali ovom pobjedom sve ide po planu.

Kako je suigrač Luka Vušković?

- Vuška se super snašao. Dobar je dečko, veliki radnik i profesionalac. Igrama pokazuje da je vrhunski igrač, da su velike stvari pred njim. Ne sumnjam da će napraviti veliku karijeru, većeg profesionalaca od njega u nogometu nisam vidio.

U mladoj reprezentaciji kod Ivice Olića sad ste na pretpozivu, a nekad ste u A vrsti imali poziv Zlatka Dalića. Platili ste danak prilagodbi na zahtjeve u Belgiji.

- U zadnja dva mjesec igram bitno bolje, pokušavam se ponovno izboriti za mjesto, a na izbornicima je da odluče - zaključio je Matija Frigan.

Linker
02. listopad 2024 13:12