Boban i policajac
 YOUTUBE
OTPOR TADAŠNJEM SUSTAVU

31 godina od povijesne ‘utakmice‘ na Maksimiru: Bobanov udarac koji je obišao svijet, 3000 Delija...

Od ranog jutra u Zagreb su stizali brojni autobusi s navijačima Zvezde, znalo se zašto su došli...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. svibanj 2021. 08:16

Trideset i jedna godina prošla je od one znamenite utakmice Dinamo - Crvena zvezda u Maksimiru. Tog 13. svibnja 1990. godine napetost u zraku mogla se sjeći nožem. Dinamo i Crvena zvezda su odigrali brojne oglede, no ova je bila posebna. Od ranog jutra u Zagreb su stizali brojni autobusi u kojima su bili navijači Zvezde predvođeni ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je bio naoružan, i aktualnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bilo je više od tri tisuće Delija i znalo se da oni nisu došli samo radi utakmice. Samo nekoliko tjedana prije bili su prvi višestranački izbori u povijesti Hrvatske koji su značili korak od samostalnosti. I nekoliko sati prije utakmice tadašnja milicija je imala pune ruke posla. Delije su u nekoliko navrata napali Bad Blue Boysi i odmah se dalo za pretpostaviti zašto su oni u tolikom broju stigli u Zagreb.

“Zagreb je Srbija”, ubit ćemo Tuđmana”, uzvikivale su Delije dok su opremljeni noževima i kamenjima pokušali probiti ogradu na južnoj maksimirskoj tribini.

Ogromna skupina huligana zaogrnutih crveno-bijelim šalovima, lomila je stolce i kamene blokove, čak i zapalila vatru na južnoj tribini maksimirskoga stadiona, milicajci su sve to mirno, promatrali bez ikakve reakcije. Čak i bez ikakva upozorenja. No, zato se cijeli kordon svom silinom vodotopovima i suzavcem sručio na Dinamove navijače koji su, promatrajući uništavanje njihova stadiona, pokušali uvesti red umjesto uspavane policije.

Upravo su dvostruka mjerila i selektivna akcija milicije izazvali bijes i zgražanje navijača, a i običnih nogometnih poklonika, pa stoga taj 13. svibnja 1990. i danas pamtimo kao otpor tadašnjem sustavu. Čak je i sam delegat utakmice u izvješću naveo da su “incidente počeli gostujući navijači” i da bi neredi bili izbjegnuti da je policija energično intervenirala na južnoj tribini. Žestoka reakcija milicije isključivo prema domaćoj, ne i gostujućoj skupini, bila je, dakle, u izvorištu cijeloga problema. Sve je to isprovociralo i reakciju maksimirskoga kapetana Zvonimira Bobana, koji je, u želji da obrani suigrača i sebe, fizički nasrnuo na milicajca uzvrativši mu udarac.

Negdje oko centra, uzeo je zalet, skočio i udario milicajca. Taj je udarac žestoko odjeknuo u svijetu, više nego i jedan Bobanov volej u bogatoj nogometnoj karijeri, a CNN je utakmicu uvrstio među pet sportskih susreta koji su promijenili svijet.

Na zagrebačkoj Pešćenici i danas se vidi veliki mural s likom maksimirskoga kapetana Bobana u skoku na policajca.
Utakmica, jasno, nije odigrana, a kasnije je registrirana pobjedom gostiju 3:0 bez borbe.

Linker
19. ožujak 2024 04:59