Arijan Ademi
 INA FASSBENDER Afp
13 HNL-OVACA NA EURU

Ademi i društvo stižu kao ‘dark horse‘, Bjeličin as vjeruje u čudo, a Gavranović u - povijesni rezultat!

Osim Vatrenih, još će tri reprezentacije na smotri Euru imati igrače iz naše Prve HNL
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. lipanj 2021. 09:14

Imat će HNL svoj poseban ‘klub’ na Europskom prvenstvu ove godine, čak 13 igrača, u četiri reprezentacije, predstavljat će na kontinentalnoj smotri i našu, domaću ligu. Naravno, najviše je Dinamovih igrača, najviše je hrvatskih reprezentativaca, ali i Hajduk i Rijeka i Osijek imaju svoje adute.

Teško se sjetiti kad je u hrvatskoj reprezentaciji na Euru bilo toliko igrača iz HNL-a, čak ih je sedam. Brojimo tu (još uvijek) i Joška Gvardiola, jer on je do reprezentacije došao igrama u Dinamu, tek će službeno postati igrač njemačkog bundesligaša RB Leipziga.

Najteža skupina

Uz njega tu su još Bruno Petković, Dominik Livaković, Mislav Oršić, Luka Ivanušec, Lovre Kalinić i Mile Škorić. Livaković i Petković su prvotimci, igrači koji će sigurno imati važnu ulogu na turniru, na ostalima je da se izbore za minutažu ili da iskoriste ono što će im dati izbornik Zlatko Dalić.

image
Mario Gavranović
FABRICE COFFRINI Afp

A oni HNL-ovci izvan Vatrenih odlaze na Europsko prvenstvo s različitim očekivanjima. Primjerice, Osijekov veznjak Laszlo Kleinheisler. Njemu je to već drugi Euro, prije pet godina u Francuskoj bio je važan kotačić mađarske reprezentacije. Mađari su tada bili prvi u skupini s Austrijom, Portugalom i Islandom, u pobjedi protiv Austrije (2:0) bio je asistent i igrač utakmice. Tada je Mađarska prošla u drugi krug, tamo izgubila od Belgije (0:4), a sada će za takav rezultat trebati napraviti pravi pothvat. Naime, Kleinheisler i suigrači u najtežoj su skupini Eura, suparnici su im Portugal, Francuska i Njemačka.

- Siguran sam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da pobijedimo kada god možemo. Znate, ja nikada ne gubim. Rekao bih ovako - ili pobjeđujem ili učim da bih bio bolji. Imao sam već prilike proživjeti nešto slično u karijeri, jer sam bio na Europskom prvenstvu 2016. godine. Osjećaj je neopisiv, sigurno će takav ponovno biti. Ne volim baš pričati o protivnicima, sigurno da su to sve odlične reprezentacije koje moramo respektirati, ali i mi imamo svoje želje i motive - rekao je Kleinheisler u nedavnom razgovoru za SN.

Izvjesno je da će imati svoje mjesto u reprezentaciji, u pripremnom susretu protiv Cipra je neki dan bio u prvih 11, a u utorak Mađari igraju ‘generalku’ za EP protiv Republike Irske. Mađari su imali peh, otpao im je najbolji igrač Dominik Szoboslai, bit će bitno oslabljeni. Ali, ne predaju se...

Hat-trick ohrabrenja

Mariju Gavranoviću i Švicarcima na putu u skupini stoje, pak, Italija, Wales i Turska. Zahtjevna, ali nipošto ne i neprolazna skupina. Dinamov napadač zabio je hat-trick u pobjedi nad Lihtenštajnom u pripremnoj utakmici, sada je sa 14 golova treći strijelac reprezentacije od igrača koji su na popisu za Euro. Ispred njega su tek Shaqiri (23) i Seferović (21). Naravno, ta tri gola Gavranovića, ali i njegova odlična golgeterska sezona i trenutača forma, potaknuli su polemike u švicarskim medijima, treba li napokon Gavranović biti starter, dobiti i na Europskom prvenstvu priliku u prvih 11.

- Nadam se da ova brojka od 26 pogodaka ove sezone nije konačna, da ću dodati još koji na Europskom prvenstvu. Nadam se da ćemo na Euru odigrati dobro, kako bismo napravili neki dobar rezultat. Ako budem imao priliku ili kad dobijem priliku, želim svoju rolu odigrati kako treba. Prvu utakmicu igramo s Walesom 12. lipnja. Taj ogled je jako važan kako bismo dobro ušli u turnir. U posljednjih nekoliko godina pokazali smo da možemo jako dobro igrati i ostvarivati rezultate protiv jakih reprezentacija. Definitivno možemo igrati dobar nogomet. Držim da smo spremni odigrati dobro prvenstvo i da smo sposobni zaključiti ga s dobrim rezultatom - kazao je i Gavranović neki dan, nakon hat-tricka Lihtenštajnu, u razgovoru za SN.

Srušili i Nijemce

Švicarci posljednjih godina uistinu igraju dobro, igrali su i na finalu Lige nacija, na Mundijalima u Brazilu i Rusiji, kao i na Euru u Francuskoj, gdje su zastali u osmini finala (Poljska), a sada očekuju još koji korak naprijed.

- Očekivanja su velika, ali osjećamo da imamo kvalitetu za jedan veliki rezultat - rekao nam je Gavranović.

Čak će četvorica HNL igrača braniti boje Sjeverne Makedonije u njezinu debiju na velikim natjecanjima. Arijan Ademi, Stefan Ristovski, Dinamov dvojac, te Darko Velkovski, Rijekina uzdanica, već su standardni članovi reprezentacije, prvotimci. A sada im se pridružio i mlađi brat Ristovski, Milan, Rijekin napadač koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Spartaku iz Trnave. Debitirao je protiv Kazahstana u prijateljskoj utakmici i zabio gol.

- Svi smo jako nabrijani, jedva čekamo da počne Europsko prvenstvo. Pokazali smo već da smo momčad koja može pobijediti jake reprezentacije, ali imamo svoje kvalitete i vjerujemo kako možemo napraviti na Euru više od samog sudjelovanja - kazao nam je Milan Ristovski, a slično je nedavno kazao i Arijan Ademi.

- Već dugo igramo dobro, odlična smo klapa, možemo se nositi sa svima. Skupina je zahtjevna, protivnici snažni, međutim, nećemo se nikome u startu predati - rekao je između ostaloga Ademi.

Sjeverna Makedonija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru pobijedila je Njemačku (1:2) u Duisburgu u ožujku i stekla epitet svojevrsnog ‘dark horsea’ skupine. Austrija, Nizozemska i Ukrajina sigurno imaju veći rejting i više iskustva na velikim natjecanjima, međutim, ova makedonska reprezentacija sa snažnim HNL pečatom ne planira nikome izvijesiti bijelu zastavu.

Ademi, Velkovski i Stefan Ristovski praktično su nedodirljivi prvotimci, gotovo uvijek u prvih 11 u važnim utakmicama. Svima će im to, naravno, biti prvi nastupi na Euru u povijesti, a iako su papirnati autsajderi, dolaze na turnir s optimizmom i željom da ostave dublji trag. Arijan Ademi upisao je dosad 21 nastup uz četiri gola, Strefan Ristovski ima 65 utakmica i dva gola, Darko Velkovski igrao je 28 puta i jednom zabio. Milan Ristovski, pak, neki je dan protiv Kazahstana debitirao i odmah se upisao u strijelce.

HNL IGRAČI NA EURU (izvan hrvatske reprezentacije)

Arijan Ademi (Dinamo)

Stefan Ristovski (Dinamo)

Darko Velkovski (Rijeka)

Milan Ristovski (Rijeka)

13 igrača iz hrvatske lige ukupno će nastupiti na Euru

7 igrača iz HNL-a članovi su hrvatske reprezentacije

2. nastup na Euru upisat će Osijekov Laszlo Kleinheisler

Linker
18. travanj 2024 05:51