Damir Krajac / CROPIX CROPIX
DAN D

ANKETA: BJELICA SUTRA U KLUBU Treba li uzeti milijun, tražiti sav novac ili ostati trener? Recite nam Vaše mišljenje!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 15. travanj 2020. 15:07

U Maksimiru je Veliki tjedan počeo nakon Uskrsa. Slijede dani “restarta”, rješavanja statusa trenera i igrača, postavljanje kluba na određene nove postavke u doba koronavirusa.

Ključni dan je “veliki četvrtak”, 16. travnja, kad Nenad Bjelica može izaći iz 14-dnevne kućne izolacije u Zagrebu i doći na pregovore o sporazumnom raskidu svog ugovora s Dinamom, koji mu traje do kraja svibnja 2021. godine, no nakon što je Zdravko Mamić, koji kao savjetnik vuče najvažnije konce u upravljanju klubom, krajem ožujka objavio “game over”, a prethodno amenovao otkaz cijelom Bjeličinom stožeru, bilo je jasno da više nema prostora za suradnju sa “stvarateljem baze ovog Dinama”, kako je 48-godišnji Osječanin još donedavno isticao kad bi ga se pitalo za Mamića.

Bjelica je početkom travnja spremio kofere i iz Klagenfurta došao u svoj zagrebački stan, pokrenuvši rasplet ne samo svog statusa nego i onog igrača, koji još nisu kolektivno pristali na šestomjesečno smanjenje ugovora za dvije trećine, iako su pojedinačno većina “za”.

Iako je već otprije jasno da je Igor Jovićević Bjeličin nasljednik na modroj klupi, ta će se odluka formalizirati kad Bjelica i klub dogovore uvjete rastanka. Bjelici odgovara da uzme novac koji smatra da je zaslužio, jer raskidom ugovora s Dinamom bio bi slobodan odmah početi s novim poslom kad mu dođe prihvatljiva ponuda.

Klub, pak, ne želi u vrijeme krize imati na plaći dva trenera prve momčadi, a nakon što se smire “duhovi i demoni”, vjerojatno je spreman i isplatiti Bjelicu u punom iznosu za ovu sezonu u kojoj je praktički obranjen naslov prvaka, a od Lige prvaka i prodaje Danija Olma se zaradilo oko 50 milijuna eura.

Prema dostupnim informacijama, Bjeličina bruto plaća po novom ugovoru potpisanom krajem travnja 2019. iznosila je 155.000 eura mjesečno. Za pet mjeseci ove sezone (prekinute u ožujku) to bi bilo 775.000 eura, a kad bi se dodalo preostalih 12 plaća umanjenih za dvije trećine to bi bile još četiri pune plaće, dakle ukupno 1,395.000 eura.

Kad bi mu, pak, klub dao otkaz, da nije “više sile” poput koronakrize, Dinamo bi morao Bjelici isplatiti 2,635.000 eura. Čini se da je najvjerojatniji rasplet da jedna i druga strana u četvrtak pristanu na šest punih plaća, dakle 930.000 eura, a oni koji su bliski s Mamićem sugeriraju da “nije beg cicija” pa zaokružuju otpremninu na milijun eura.

Na rastanku s Bjelicom neće, jasno, biti Zdravka Mamića, koji je gotovo cijeli Bjeličin mandat u Dinamu u Bosni i Hercegovini, no bit će sportski direktor Zoran Mamić i članovi Uprave, svi će na kraju stisnuti ruku najuspješnijem treneru “modrih” u ovom tisućljeću i pripremiti dobrodošlicu za nasljednika, koji je od ljeta 2017. vodio drugu momčad te juniore i U23 momčad u međunarodnim natjecanjima.

Tko će, pak, naslijediti Igora Jovićevića na klupi druge momčadi (juniore u HNL-u dosad je vodio Andrej Mioković) zasad nije poznato. Imena koja se spominju u javnosti nisu opcija, nego Ivan Prelec (32) koji je već bio u Dinamovom sustavu.

Također, ovisno o nastavku natjecanja ovisi hoće li Zoran Mamić ponovno prihvatiti neku od ponuda s Bliskog istoka, možda će se tražiti i novi sportski direktor, jer valjda ne može vječno na taj položaj uskakati Marijan Vlak, a bude li s Mamićem ponovno kao pomoćnik otišao i Damir Krznar, tražit će se i novi šef omladinske škole.

I na kraju, kad im bude jasno da Bjelice više nema, za očekivati je da i Dinamovi igrači preko svog odvjetnika poruče da pristaju na ponuđene klupske mjere štednje ako im se isplati puna rata za prvi kvartal 2020. Dakako, s onima koji ne pristanu, a bit će i takvih, ići će se na sporazumni raskid.

Linker
19. travanj 2024 17:02