Beljo, Kačavenda i Biuk

 Cropix
TROFEJ NOGOMETAŠ 2022.

ANKETA: Koji je mladi dragulj najviše pokazao u HNL-u? Ovo je zlatni trojac zbog kojeg se kupuju ulaznice

Prije nekoliko sezona normalno je bilo vidjeti svaku momčad s barem dva, tri igrača ispod 20 godina
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 22:23

Prva HNL evidentno raste po mnogim nogometnim parametrima, ali jedan nas trend opasno brine - u našoj ligi sve je manje mjesta za mlade igrače. Prije nekoliko sezona normalno je bilo vidjeti svaku momčad s barem dva, tri igrača ispod 20 godina koji bi imali barem solidnu minutažu. Sada smo sretni kad ih možemo ukupno nabrojati 10.

Naravno da je to prije svega posljedica “elitne” lige, jer kad je samo 10 kluba u njoj, onda se nitko nema pravo opustiti računajući da će sigurno ostati u njoj. Teško je u borbi za ostanak pružiti priliku mladima. S druge strane imamo i neizvjesnost na vrhu tablice, pa se i te momčadi rijetko odlučuju dati prostor mladima, jer lakše je s iskusnijima napadati trofeje.

Osijek je (i) u prošloj sezoni bio najdrastičniji primjer kluba u kojem se mladi igrači teško probijaju. Darko Nejašmić (23) bio je najmlađi s minutažom među igračima Nenada Bjelice. Nejašmić je 1999. godište. A u Europi imamo i to u najjačim ligama mnoštvo igrača koji su 2004. godište pa svejedno igraju.

Tek nešto bolji od Osijeka po pitanju tretmana tinejdžera bio je Dinamo, u kojem je Martin Baturina (19) dobio priliku u 13 utakmica. Naravno, uglavnom kao pričuva. Hajduk je pak veliku minutažu dao dvojcu Stipe Biuk (19) - Marin Ljubičić (20), premda su oni već i prošle sezone bili važan dio svlačionice, pa ne možemo reći da su na Poljudu promovirali nove klince. Rijeka je pak kroz Hrvatski dragovoljac pronašla “vrata” za klince, pa je pregršt njezinih juniora na proljeće dobilo veliku minutažu. Što je nekolicina njih sjajno iskoristila. Na samoj Rujevici promocije novih mladih igrača nije bilo, jer Smolčić (21) odavno ide u red dokazanih talenata.

Lokomotiva je i ove sezone otvorila najviše prostora mladim igračima. Lukas Kačavenda (19), Luka Stojković (18), te Jakov Vasilj (20) imali su dosta prilika, s tim da je Kačavenda izrastao u glavnog igrača momčadi.

A tko su po ocjenama igrača i trenera bili mladići koji su u prošloj sezoni pokazali najviše?

DION DRENA BELJO (20)

Prva prava seniorska sezona odmah je donijela eksploziju. Ukupno 19 golova u 36 nastupa za Istru 1961, u koju je prošlog ljeta stigao kao posuđeni igrač Osijeka. U prvenstvu je u 33 nastupa zabio 15 golova. I to u dresu momčadi koja je bila pri dnu tablice. Nema u Europi igrača koji je njegovo godište ili mlađi da je toliko zabijao.

Beljo je po mnogo čemu centarfor budućnosti. Visok je 195, brz, sjajne tehnike (mali nogomet igra izvanredno), odličnoj osjećaja za igru. Naravno, ima još dosta stvari koje mora popraviti, prije svih presing na suparničku zadnju liniju, a onda i skok glavom. Presing spominjemo jer danas sve više momčadi inzistira na presingu napadačke linije.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Beljo je nažalost i jako blizu inozemnog transfera. U Gradski vrt svakodnevno stižu ponude koje navodno već dosežu i iznose od pet milijuna eura. Nenad Bjelica traži sedam, a kako smo tek ušli u lipanj, a centarfora je malo na tržištu, realno je očekivati da će do kraja kolovoza Beljo biti na novoj adresi.

STIPE BIUK (19)

Nastupio je u 34 utakmice, zabio jedan gol uz tri asistencije. Svakako bitno ispod onog što smo svi očekivali nakon što je prošlog proljeća u Hajduku bljesnuo poput meteora. Međutim, Biuk se u prošloj sezoni suočavao sa svim zamkama koje mladi igrač mora proći u svom odrastanju.

Suparnici sada već znaju tko je Biuk i čuvaju ga drugačije nešto je to bio slučaj u startu. S druge strane, pritisak i očekivanja rastu, kako navijača i medija, tako i samog igrača. Pa kad na sve to dodate činjenicu da je Hajduk sve svoje snage usmjerio na lov na naslov prvaka, te na tandem Livaja - Kalinić, jasno je da se prostor za Biuka i njegov razvoj bitno smanjio.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Stoga je realno na ljeto očekivati i njegov transfer. Hajduk treba novac za život, a Biukov talent mami brojne klubove, premda mu je cijena u odnosu na prošlo ljeto svakako pala. No, lakoća baratanja s loptom, te velika brzina aduti su koji Biuka čine talentom koji će uskoro eksplodirati te se pretvoriti u igračku klasu.

LUKAS KAČAVENDA (19)

Sedam golova i jedan asistencija u 33 nastupa za Lokomotivu. Uz pregršt utakmica u kojima je bio nezadrživ. Mladić koji sjajno barata s loptom, iznimno je okomit, ne poznaje strah, a može igrati na nekoliko napadačkih pozicija. Na proljeće je malo pao u formi, ali to je bilo i očekivano nakon što je jesenas došao na radar brojnih klubova. I Kačavenda mora proći nogometno odrastanje, a to je težak put za tako mlade ljude.

image
RANKO SUVAR Cropix

Straha za Kačavendu nema, jer pričamo o iznimno karakternom igraču i velikom radniku. Nažalost, i on je - baš kao i Beljo i Biuk - dosta blizu izlaznih HNL vrata. Dinamo ga jako želi, ali teško će se nositi s ponudama koje stižu iz inozemstva. Lokomotiva računa na barem pet milijuna eura, a to je previše za Dinamo.

Šteta, voljeli bismo ga gledati na našim terenima i sljedeće sezone. Kačavenda je igrač zbog kojeg navijači kupuju ulaznice. Baš kao i Beljo i Biuk...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:54