Lionel Messi

 FRANCK FIFE Afp
SN ANKETA

Apsolutni kralj nogometa! Messi zabija i asistira kao na traci... No, je li ova zvijezda opet zakinuta?

Osvojio je Copa Americu s Argentinom, a iako je ispustio krunu u La Ligi, nagrada mu nije izmaknula
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 29. studeni 2021. 22:08

Trofejna dvorana odavno je postala tijesna, ali Lionel Messi već će nekako osloboditi jedno mjesto za novu Zlatnu loptu France Footballa. Messi je u ponedjeljak u pariškom Théatre du Châtelet podignuo već sedmi Ballon d'Or u neizvjesnom nadmetanju s Robertom Lewandowskim i Karimom Benzemom. Pobjednika biraju dopisnici glasovitog nogometnog magazina sa svih strana svijeta.

U Messijevu slučaju teško je reći što je impresivnije: rekordni broj trofeja u izboru najboljeg svjetskog nogometaša ili otpornost na koroziju. 34-godišnjak iz Rosarija je, naime, svoju prvu Zlatnu loptu osvojio još 2009. godine kada je odveo Barcelonu na krov Europe. Bio je to početak četverogodišnjeg monopola, Messi je osvojio poker Zlatnih lopti prije nego što je žezlo prepustio najvećem konkurentu Cristianu Ronaldu. Narativ se tijekom posljednjih trinaest godina promijenio samo jednom i to 2018. godine kada je Luka Modrić presjekao trofejni dupli pas dvojice velikana. Ronaldo i Messi su ljetos promijenili klubove, pa u dresovima Manchester Uniteda i Paris St. Germaina nastavili pumpati impresivnu golgetersku statistiku u Ligi prvaka, ali u izboru za Zlatnu loptu ovaj put se nisu mogli "remplati".

Messi je odletjeo na vrh onog trenutka kada je s Argentinom napokon osvojio Copa Americu, prvi trofej južnoameričkog prvaka za Argentince nakon 1993. godine. Messi je briljirao i turnir završio kao pobjednik praktično svih relevantnih statističkih rubrika. U kalendarskoj 2021. godini odigrao je ukupno 57 utakmica, postigao 41 gol uz 17 asistencija. Osvojio je dva trofeja, Copa Americu s reprezentacijom i Copa del Rey s Barcelonom. Premda je ispustio titulu španjolskog prvaka, u La Ligi je nastavio zidati imidž golgeterskog kralja. Zabio je 30 u 36 nastupa.

Bilo je argumenata ove godine da Zlatnu loptu osvoji Robert Lewandowski. Dojam je da Poljak ostaje nesretno zakinut, jer prošle godine France Football zbog pandemije koronavirusa nije dodjeljivao Zlatnu loptu. U međuvremenu je Lewandowski nastavio trpati, ali s Bayernom je na koncu priče osvojio "samo" Bundesligu ispustivši iz ruku Ligu prvaka te DFB-Pokal. U utrku za najprestižniji individualni trofej umiješao se i Karim Benzema, koji će uskoro na vječnoj ljestvici Realovih strijelaca s trećeg mjesta skinuti velikog Alfreda Di Stefana, ali niti Real Madrid niti francuska reprezentacija na Euru nisu ostvarili rezultate za anale, tako da je kroz ciljnu ravninu još jednom prvi protrčao Leo Messi...

Linker
28. travanj 2024 19:31