EUROPSKA LIGA

Atletico pao u Kazanu, Spursi u 90. izbacili Lyon, Kovačiću 90 minuta, Kaliniću crveni

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. veljača 2013. 21:37

Branitelj naslova pobjednika Europa lige, drugog po jačini europskog nogometnog klupskog natjecanja, Atletico Madrid, oprostio se od natjecanja već u prvom krugu nokaut-faze turnira.

Ruski Rubin je u Kazanu obranio prednost od dva pogotka iz prve utakmice (2-0), te se s minimalnim porazom 1-0 provukao u osminu finala Europa lige.

Atletico je bio dominantan tijekom cijelog susreta, ali nije uspjevao slomiti čvrstu obranu Rubina sve do same završnice utakmice. Adrian je sjajno prošao trojicu igrača ruske momčad, te prizemnom loptom poslužio Radamela Falcaa, koji daje malu nadu svojoj momčadi da do kraja susreta barem nadoknadi zaostatak iz prve utakmice.

Sjajni je Kolumbijac uspio u 90. minuti izboriti i crveni karton Rubinova kapetana Cesara Navasa, ali Atletico do kraja ipak nije uspio doći do pogotka, te se već u šesnaestini finala oprostio od obrane naslova prvaka.

Podsjetimo, Atletico je u Rusiju došao s dva gola minusa zahvaljujući isključivo katastrofalnoj pogrešci trenera Diega Simeonea, koji je prilikom posljednjeg kornera na prvoj utakmici, poslao čuvara mreže u kazneni prostor gostiju. Rubin je nakon tog kornera uzeo loptu i zabio za 2-0.

Na krajnje uzbudljiv način su nogometaši londonskog Tottenhama osigurali osminu finala Europa lige. Gubili su "spursi" kod Lyona do 90. minute kada je Moussa Dembele zabio za prolaz.

Iako je po prikazanom na travnjaku bio bolji, Tottenham je u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Europa lige na Gerlandu gubio od Lyona s 1-0 (prva utakmica 2-1 za Tottenham). Tada se, kao uostalom i u prvoj utakmici kada je Gareth Bale sjajnim slobodnim udarcem u sudačkoj nadoknadi zabio za 2-1, sreća osmjenhula momčadi menadžera Andrea Villas-Boasa.

Veznjak Moussa Dembele opalio je loptu s 20-ak metara iskosa i sjajno pogodio nebranjeni dio gola Vercoutrea. Nepune tri minute nakon toga sudac je odsvirao kraj susreta i kod "spursa" je zavladala neopisiva sreća.

Dejan Lovren odradio je svih 90 minuta u redovima Lyona, koje je, spomenimo, u vodstvo doveo Maxime Gonalos u 17. minuti utakmice.

Mateo Kovačić odradio je kao i Lovren svih 90 minuta u redovima talijanskog Intera, koji je nakon 2-0 u prvoj utakmici u Milanu, s još uvjerljivijih 3-0 slavio u Cluju kod istoimenog domaćina.

Freddy Guarin je nakon asistencija Rodriga Palacija, odnosno Rickyja Alvareza u 22. i 47. minuti prvog poluvremena riješio sve dileme oko pitanja pobjednika, ako su iste i postojale uoči ovog susreta.

Konačnih 3-0 postavio je 18-godišnji Marco Benassi na asistenciju Antonija Cassana, a to mu je ujedno bio i prvijenac u dresu Intera, kao i debi u Europa ligi.

Recimo da je Kovačić od 15. minute igrao s opterećenjem žutog kartona, ali i da se u preostalom dijelu susreta sjajno nosio s tim pritiskom.

Nakon sjajne prve utakmice u Mönchengladbachu koja je završila rezultatom 3-3, Laziju su u uzvratu u Rimu bile dovoljne 33 minute da ispravi nepravdu nanesenu im u prije tjedan dana. Naime, Borussiji su tada svirana čak tri jedanaesterca, od čega je jedan ostao nerealiziran, a Lazio je posljednjih 20 minuta igrao i s igračem manje.

Antonio Candreva iskoristio je dodavanje Alvara Domingueza u 10. minuti za mirnu realizaciju i vodstvo 1-0, a potom je u 33. Alvaro Gonzalez pospremio obranjenu loptu Marc-Andrea ter Stegena nakon snažnog udarca Rumunja Stefana Radua.

Rezultat je do kraja susreta ostao nepromijenjen, a Lazio je u osminu finala prošao u potpunosti zasluženo gledajući konačnu statistiku, ali i igru u svih 180 minuta.

Od ostalih rezultata spomenimo još ispadanje ukrajinskog Dnjipra, za koji nastupaju dvojica hrvatskih reprezentativaca Ivan Strinić i Nikola Kalinić. Upravo je potonji bio tragičar susreta, koji je završio rezultatom 1-1 (prva utakmica 2-0), s obzirom da je 10 minuta nakon ulaska u igru (u 53. ušao) zaradio izravni crveni karton!



Dnipro-FC Basel 1-1 Highlights All Goals by marcoxxx46

Dnjipro je svejjedno u 76. poveo preko Jevena Seleznjova, koji je realizirao najstrožu kaznu, koju je prethodno skrivio, i zaradio crveni karton, Fabian Frei. No, pet minuta kasnije Basel riješava sve dileme pogotkom iz svog jedanaesterca, koji je realizirao Fabian Schär.

Ivan Strinić je odradio svih 90 minuta, te je u 35. zaradio žuti karon.



MET0-1NEW by Samu21213

Nogometaši Liverpoola ispali su iz 1/16 finala Europa lige od ruskog prvaka Zenita iz St. Peterburga. Iako su slavili sa 3-1 u uzvratu na Anfieldu, uz ukupan rezultat 3-3 zbog gola u gostima dalje idu Rusi.

Zbog velike pogreške iz 19. minute Jamiea Carraghera Liverpool je zaostajao 1-0, budući je njegovu povratnu loptu vrataru Pepeu Reini presjekao napadač gostiju Hulk i poslao loptu u mrežu. No, "redsi" su se uspjeli oporaviti i vratiti prvenstveno zahvaljujući majstorijama Luisa Suareza koji je zabio dva gola iz slobodnih udaraca. Onaj iz 28. minute zavukao je kroz živi zid, a onaj iz 59. preko zida u rašlje.

Gol za Liverpool je zabio i Joe Allen, ali do toliko željenog četvrtog gola koji bi ih odveo dalje domaćini nisu uspjeli stići iako su imali više od pola sata vremena. Suarez je u ovoj utakmici postao drugi igrač kojem je ove sezone uspjelo zabiti dva puta u istoj utakmici iz slobodnih udaraca nakon Tottenhamovog Garetha Balea (protiv Lyona).

Drugi engleski klub Chelsea dugo se vremena mučio na Stamford Bridgeu protiv praške Sparte. Gubio je londonski sastav 1-0 od 17. minute kada je zabio David Lafata, te na taj način izjednačio ukupan rezultat na 1-1. I u trenutku kada se činilo da će se igrati produžetak, Eden Hazard zabio je u drugoj minuti sudačke nadoknade za 1-1, a ukupnu 2-1 pobjedu Chelseaja.

Dinamo Kijev Nike Kranjčara, Ognjena Vukojevića i Domagoja Vide poražen je na gostovanju kod Bordeauxa 1-0 golom Cheicka Diabatea iz 41. minute, te je na taj način eliminiran iz natjecanja sa ukupnih 2-1. Vida je odigrao cijeli susret, Kranjčar je zamijenjen u 80. minuti, dok je Vukojević susret odgledao s klupe. Vida je u sudačkoj nadoknadi dobro pucao glavom, ali je produžetak spriječio vratar "žirondinaca" Cedris Carasso.

Levante je nakon 3-0 domaće pobjede i u gostima savladao Olympiacos 1-0 golom Obafemija Martinsa, dok je češka Viktoria iz Plzena s ukupnih 5-0 izbacila Napoli, drugoplasiranu momčad talijanskog prvenstva. Golove za Plzen zabili su Jan Kovarik i Stanislav Tecl, a u sljedećem će krugu igrati protiv Fenerbahçea koji je sa minimalnih 1-0, golom iz jedanaesterca savladao BATE.

Ova se utakmica igrala pred zatvorenim vratima na stadionu Sükrü Saracoglu zbog UEFA-ine kazne za navijačke incidente iz susreta protiv Borussije Mönchengladbach iz prosinca. Jedini je gol u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena zabio Cristian, a BATE je već od 21. minute igrao bez isključenog Dmitrija Bage.

U posljednjoj uzvratnoj utakmici 1/16 finala Europa lige nogometaši Steaue izbacili su Ajax nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Bilo je 4-2 za domaćine.

Nakon regularnih 90 minuta susreta na Nacional Areni u Bukureštu bilo je 2-0 za Steauu golovima Iasmina Latovlevicija i Vlada Chiricheşa, čime su anulirali identičnu prednost nizozemskog prvaka iz Amsterdama.

Potom u produžecima nije bilo golova, te se pristupilo raspucavanju penala, a ondje su domaćini bili sretniji i spretniji.

Precizni izvođači za domaćine bili su Rusescu, Nikolić, Filip i Latovlevici, dok su kod Ajaxa propustili zabiti Moisander i Schøne.

Europa liga, 1/16 finala, uzvratne utakmice:

Steaua - Ajax 2-0 (Latovlevici 38, Chiricheş 76), ukupno 2-2, 4-2 na penale

Rubin Kazan - Atletico Madrid 0-1 (Falcao 84), 2-1

Cluj - Inter 0-3 (Guarin 22, 45+2, Benassi 88), 0-5

Metalist - Newcastle 0-1 (Ameobi 64-11m), 1-2

Genk - Stuttgart 0-2 (Boka 45, Gentner 58), 1-3

Dnjipro - Basel 1-1 (Seleznjov 76-11m / Schär 81-11m), 1-3

Lazio - Borussia (M) 2-0 (Candreva 10, Gonzalez 33), 5-3

Lyon - Tottenham 1-1 (Gonalons 17 / Dembele 90), 2-3

Benfica - Bayer Leverkusen 2-1 (John 60, Matić 77 / Schürrle 75), 3-1

Bordeaux - Dinamo Kijev 1-0 (Diabete 41) (1-1), 2-1

Chelsea - Sparta Prag 1-1 (Hazard 90+2 / Lafata 17), 2-1

Fenerbahçe - BATE Borisov 1-0 (Cristian 45+1-11m), 1-0

Hannover - Anži 1-1 (Pinto 70 / Traore 90+9), 2-4

Liverpool - Zenit 3-1 (Suarez 28, 59, Allen 43 / Hulk 19), 3-3

Olympiacos - Levante 0-1 (Martins 9), 0-4

Viktoria Plzen - Napoli 2-0 (Kovarik 51, Tecl 74), 5-0

Linker
19. svibanj 2024 12:15