Leon Grgić u U21 reprezentaciji Austrije

 Mi News & Sport/alamy/alamy/profimedia
PODIGNUT ALARM

Austrijanci se boje gubitka velikog talenta, on želi među Vatrene: ‘Kad god mogu, gledam Dinamo‘

Leon Grgić odlično igra za drugu momčad Sturma iz Graza te za mladu momčad u Ligi prvaka
Piše: SNObjavljeno: 16. listopad 2024. 13:04

‘Gube li Sturm i Austrija talentiranog napadača?‘ Tim naslovom je austrijski internetski portal 90 Minuten problematizirao status 18-godišnjeg napadača Leona Grgića koji je rođen u Austriji, ali ima hrvatske korijene te je izrazio želju da zaigra za reprezentaciju Hrvatske.

- Naravno da mi je želja da se izborim za status prvotimca u Sturmu i da budem na oku reprezentacije Hrvatske. Naravno da pratim HNL, svi u obitelji smo veliki dinamovci i kad god mogu pratim utakmice Dinama - rekao je Grgić u siječnju prošle godine.

U međuvremenu još nije došao do statusa prvotimca u Sturmu. Iako je ove sezone postigao dva gola u austrijskoj Bundesligi te još tri u juniorskoj Ligi prvaka gdje je i kapetan momčadi, Grgić i dalje uglavnom nastupa za drugu momčad kluba iz Graza koja se natječe u drugoj austrijskoj Bundesligi. Redovni je član mladih austrijskih nacionalnih selekcija pa je tako došao i do U21 reprezentacije, ali ga to ne sprječava da se odluči za Hrvatsku.

Spominju i Zvonareka

90 Minuten ističe kako ne razumiju čelnike Sturma koji ne davaju Grgiću priliku u prvoj momčadi, a umjesto njega igra 22-godišnji Erencan Yardımcı koji je došao na posudbu iz Hoffenheima. Sturm nema pravo otkupa Yardımcıjevog ugovora, a kako on u pet utakmica nije postigao niti jedan gol austrijskim novinarima nije jasno kako je moguće da ima prednost u odnosu na Grgića.

‘Zapravo, može se postaviti pitanje zašto Sturm posuđuje tinejdžere umjesto da se fokusiraju na svoju drugu momčad. Lovro Zvonarek (19) je na posudbi iz Bayerna, trenutno ima 13. nastupa u sezoni, najviše u momčadi, ali bez postignutih golova i samo jednom asistencijom. Nije puno za ofenzivnog veznjaka‘, pišu Austrijanci.

Ako Grgić ne dobije šansu mogao bi otići iz kluba, ističe se u tekstu, iako je on ovog ljeta produžio ugovor sa Sturmom do 2027. godine. No, zainteresiranih klubova ima pa se tako spominje kako je za njega ovog ljeta bio zainteresiran i Dinamo.

"Temeljito će razmisliti"

Zainteresirana za Grgića je i Hrvatska iz koje je, piše 90 Minuten, prošle godine došla ponuda mladom napadaču da promijeni državljanstvo. No, to se do sada nije dogodilo, ali ne znači da ga Austrija neće izgubiti, posebno jer se u cijelu priču uključila i Bosna i Hercegovina za čiju državu mladić također može igrati.

- Leon će temeljito razmisliti kada bude vrijeme da se odluči za koju će seniorsku reprezentaciju igrati. Sigurno neće donijeti ishitrenu odluku, a sada je sretan da igra za austrijsku U21 momčad - izjavio je Grgićev agent Thomas Freismuth.

‘Teško je zadržati igrače koji mogu igrati za više reprezentacija. Luka Sučić, Amar Dedić, Jusuf Gazibegović i Mert Müldür su odlučili igrati za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Tursku. Adis Jašić iz WAC-a igrao je za Austriju od U16 do U21 selekcija. Prošle je godine objavio prelazak u reprezentaciju BiH. To se po svaku cijenu treba izbjeći s Leonom Grgićem‘, zaključuju iz 90 Minuten.

Linker
16. listopad 2024 16:20