Slavlje Austrijanaca
 DANIEL MIHAILESCU Afp
MAKEDONCI PALI U FINIŠU

Austrijanci slave! Ademi, Ristovski & Co. zabili, legenda ispisala povijest u debiju na Euru

Reprezentacija Sjeverne Makedonije poražena je od Austrije, iako je do 78. minute bilo 1:1...
Piše: Slaven Kižlin/Sportske novostiObjavljeno: 13. lipanj 2021. 17:39

AUSTRIJA - SJEVERNA MAKEDONIJA 3:1 (Lainer 18', Gregoritsch 78', Arnautović 90' / Pandev 28')

BUKUREŠT Naciolni stadion.

Sudac: Andreas Ekberg (Švedska).

AUSTRIJA: Bachmann - Dragović (od 46. Leinhart), Alaba, Hinteregger - Lainer (od 90. Baumgartlinger), Baumgartner (od 58. Gregoritsch), Laimer, X. Schlager (od 90. Ilsanker), Ulmer - Sabitzer - Kalajdžić (od 59. Arnautović). Izbornik: Franco Foda.

SJEVERNA MAKEDONIJA: Dimitrievski - S. Ristovski, Velkovski, Musliu (od 86. M. Ristovski), Nikolov (od 63. Bejtulai), Alioski - Bardi (od 83. Tričkovski), Ademi, Elmas - Pandev, Trajkovski (od 63. Kostadinov). Izbornik: Igor Angelovski.

Žuti kartoni: Trajkovski (42), Alioski (52), Lainer (85).

Franco Foda, izbornik Austrije, iznenadio je s postavom, umjesto četvorice u obrani, stavio je trojku, a središnjeg braniča igrao je David Alaba. U napadu je prigodu dobio Saša Kalajdžić, centarfor Suttgarta, dok je Marko Arnautović ostao na klupi. Makedonci su se postavili s petoricom u obrani, a ispred te petorke ordinirao je Arijan Ademi, koji je bio korektor vezne linije. Austrijanci su u početku dvoboja većinu napada igrali preko lijeve strane, želelji su tako neutralizirati opasni dvojac Alioski - Elmas, pa se često na tu stranu izvlačio Trajkovski. Početka dvoboja bio je borben, ali nesasržajan što se prigoda tiče. Makedonci su više pokušavali, bilo je tu nekih situacija iz kojih su mogli nešto više napraviti, ali obrana Austrije bila je sigurna.

I onda nakon jedne lucidne asistencije Sabitzera Austrija je došla do vodstva. Bio je to potez majstora, a jedan od glavnih igrača RB Leipziga u svakom slučaju to jest, pohvale idu i na račun strijelca Lainera, koji se odlično snašao.

Nakon tog gola Makedonci su izgledali šokirano, samo četiri minute kasnije opet je Sabitzer pronašao najbolje rješenje, ostao je sam pred Dimitrievskim mladi napadač Stuttgarta, Saša Kalajdžić, ali mu je vratar debitanta na Euru skinuo taj udarac. Bili su Austrijanci u tim trenucima puno bolji, a onda su si sami zakuhali izjednačenje, ni iz čega je Makedonija došla do pogotka, a Goran Pandev još jednom je pokazao koliko znači ovoj selekcij. Iskoristio je niz pogrešaka austrijske obrane, te postigao prvi pogodak svoje reprezentacije na velikim natjecanjima, a on je postao drugi najstariji strijelac na Europskim prvenstvima s 37 godina i 321 danom. Najstariji je i dalje Ivica Vastić, Hrvat u dresu Austije zabio je pogodak kada je imao 38 godina i 257 dana. Do kraja poluvremena nije bilo promjena, ali ni previše opasnosti pred oba vratara.

U nastavak je Austrija ušla s prinudnom promjenom u obrani, ozlijeđenog Dragovića zamijenio Lienhart, nije to ništa značilo u taktičkom smislu. I dalje se igralo između dvaju šesnaesteraca, loptu su imali Austrijanca, a Makedonci su stali u čvrsti blok, u kojem je velike stvari odrađivao Arijan Ademi. Fodina momčad postala je puno opasnija nakon ulaska Arnautovića, nekoliko gužvi pred Dimitrievskim, vratar Rayo Vallecana bio je siguran. Što je Austrija preuzimala više rizika tako su se otvarili koridori za njihove kontre, ali Nikolov i Alioski nisu to iskoristili. I onda je opet presudila kvaliteta, Alaba je ubacio, a Gregoritsch se upisao u povijesne knjige, osim što je osigurao svojoj reprezentaciji prvu pobjedu na Eurima, zabio je i 700. gol na ovom natjecanju.


Izbornik Austrije: Zamjene su nam dale novi impuls

"Zaslužili smo pobjedu. Igrači su ispisali povijest danas, a od prve se minute vidjelo kako žele uspjeh. Zamjene su nam u nastavku donijele novi impuls. U drugom poluvremenu smo ubrzali dodavanja, bili pokretljiviji i odigrali stvarno dobro. Pogodak smo primili zbog trenutka dekoncentracije", kazao je nakon pobjede izbornik austrijske reprezentacije Franco Foda

Ovo je prva pobjeda Austrije na europskim prvenstvima u povijesti te prva pobjeda na nekom velikom natjecanju nakon 31 godine i uspjeha protiv SAD-a na svjetskom prvenstvu u Italiji 1990.

Sjevernoj Makedoniji dvoboj protiv Austrije bio je prvi na velikim natjecanjima u povijesti, a izbornik Igor Angelovski je nakon poraza kazao:

"Kada izgubite uvijek ste razočarani, ali ovo je naša prva utakmica. U nekim smo razdobljima igrali dobro i imali kontrolu, a ključni su trenuci bili promašaj Nikolova kod 1-1 i austrijski gol za 2-1. Znali smo da ćemo igrati protiv momčadi koja je trkački jaka i zato smo kod 1-1 odlučili igrati defenzivnije. Imamo mjesta za napredak, a i trebali bismo izbjegavati pogreške koje smo činili tijekom ovog susreta. Žao mi je naših navijača jer su stvorili odličnu atmosferu".


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završena je utakmica u Bukureštu, slavljem Austrijanaca 3:1.

90' GOOOOOL! Konačan kraj! Marko Arnautović za 3:1. Ni ovdje posao nije bio težak, a Austrijanci upisuju bodove...

86' Prvi žuti karton za Austrijance večeras, zaradio ga je Lainer.

84' Zasad su Austrijanci bliži trećem nego Makedonci izjednačujućem pogotku.

78' GOOOOOL! Alaba je asistirao, Gregoritsch zabio! Kakav ubačaj budućeg igrača Reala... Austrija opet vodi.

74' Makedonci prijete iz kontri, Elmas sada nije uspio doći do šuta na gol... Bit će vatreno do samog kraja, obje ekipe traže bodove.

71' Podatak kojeg valja zapamtiti...

69' Schlager puca iz daljine, lopta mu ne sjeda baš najbolje na nogu, odlazi to pored vrata.

67' Kakva pogreška Velkovskog, dodao je praktički loptu u noge suparničkim igračima, no mreže i dalje miruju.

65' Gregoritsch! Sjajna parada Dimitrievskog zaustavila je Austrijance na putu do drugog pogotka.

62' Dobra šansa za Makedonce. Bardhijeva sjajna lopta prema Nikolovu kojeg je Bachmann zaustavio... Odbilo se to do Trajkovskog koji gađa preko gola.

58' Kod Austrijanaca u igru ulaze Marko Arnautović i Michael Gregoritsch. Izlaze Baumgartner i Kalajdzic.

image
MARKO DJURICA Afp

55' Opasno žive sada Makedonci, pritisak momčadi koja je prva povela... Centaršut Hintereggera hvata Dimitrievski.

52' Novi prekid, Alioski će sada dobiti žuti karton nakon teškog starta na Schlagera.

49' Nevjerojatno izjednačena utakmica. Novu je dijagonalu poslao Sabitzer, nije ona pronašla nikog od njegovih suigrača u sredini.

46' Počinje drugo poluvrijeme u Bukureštu. Umjesto Dragovića, kod Austrijanaca u igri je Lienhart.

POLUVRIJEME: Po jedan pogodak sa svake strane vidjeli smo u prvih 45 minuta.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

45' Digao se i Dragović, nema većih poteškoća sa zdravstvenim stanjem. Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' Problemi za Baumgartnera, inače suigrača našeg Andreja Kramarića u Hoffenheimu. No, srećom, kratkotrajni su, bit će sve u redu...Sada i kontakt Dragovića i Trajkovskog, Austrijanac i novi igrač Crvene zvezde trebat će pomoć medicinara... Trajkovskom pišemo prvi žuti karton.

40' Zanimljivo, Alaba još uvijek igra stopera. Hoće li ga Franco Foda, austrijski izbornik u nastavku prebaciti na krilnu poziciju?

37' Malo na jednu, malo na drugu stranu. Makedonci su trenutno u pritisku, Ristovski je opalio, ali Dinamov nogometaš šalje loptu visoko preko gola.

32' Tko će zabiti sljedeći? Izjednačenje je stiglo u pravom trenutku za utakmicu, moglo bi i do poluvremena ovdje biti još golova.

28' GOOOOL! Kakva pogreška austrijske obrane! Makedonija je izjednačila, Pandev nije imao težak zadatak. Samo je pospremio loptu u mrežu. Ispala je lopta Bachmannu, odbijala se prethodno od jednog njegovog braniča.... Trajkovski nije zabio, ali Pandev jest. Dosta sreće za Makedonce.

26' Prilika za Alioskog iz slobodnog udarca, Musliu je napravio prekršaj nad Baumgartnerom u napadu.

22' Krasan ubačaj Sabitzera sada za Kalajdzica, ostao je napadač sam, ali nije uspio zabiti.

18' GOOOOOL! Vodi Austrija! Kakva dijagonala Sabitzera za Lainera, nisu ga Makedonci ispratili, zaleđa nije bilo, a Dimitrievski nije mogao ništa...

17' Uh, evo malo i nervoze... Ristovski i Sabitzer u kontaktu, sada će s njima porazgovarati švedski sudac Ekberg.

14' Tražio se dugom loptom Kalajdzic, pronašao se samo Baumgartner koji je glavom praktički dodao Dimitrievskom.

10' Fina zamisao Bardhija, ali nije uspjela njegova podvala lopte za Pandeva. Bilo je to zamalo prejako, pokupio je Bachmann. Inače, Austrijanci su napravili čak šest promjena u odnosu na naše najave iz tiskanog izdanja... Bila je prava lutrija pogoditi njihov početni sastav.

7' Zasad bez prilika, prilično rezerviran početak jednih i drugih. Makedonci čvrsti, jasno, neće lako dopustiti Austrijancima put do mreže.

4' Susret je ovo izjednačenih momčadi, utakmica koja bi vrlo lako već sada mogla odlučiti putnika u osminu finala. Naravno, bude li pobjednika. Jer, bod ne bi bio dobar ulov ni za koga večeras.

2' Zanimljivo, austrijski izbornik premjestio je Alabu u zadnju liniju. Bit će zanimljivo vidjeti kako će utakmica započeti, čijom inicijativom...

18.00 Utakmica je počela.

17.40 Hoće li umor utjecati na Makedonce?

17.30 Ovako pak izgledaju Austrijanci...

image
Početni sastav Austrije
SN

17.20 Evo sastava Makedonaca na debiju na velikim natjecanjima..

image
Početni sastav Sjeverne Makedonije
SN

17.00 Stigli su sastavi za današnju utakmicu.



Najava utakmice // piše: Tomo Ničota

Nedjelja će za još jednu reprezentaciju biti povijesni dan. Sjeverna Makedonija u Bukureštu će prvi put zaigrati na velikom natjecanju, suparnik će biti Austrija. Ima HNL u toj utakmici svoje adute, Arijan Ademi, Stefan i Milan Ristovski, Darko Velkovski predstavljat će tamo i Dinamo i Rijeku. Ipak, prije svega svoju reprezentaciju i sebe, kako se bliži utakmica polako osjećaju ‘leptiriće u trbuhu’.

- Možda još nije prisutan taj osjećaj, jer u hotelu smo u Bukureštu, ne smijemo izlaziti, prošetati, osjetiti na ulici da se igra Euro. Tako da možda još i nismo svjesni da smo dio nečega velikog. Ali, kad počne utakmica, tada ćemo postati svjesni - priča Arijan Ademi iz rumunjske prijestolnice dan prije debija na velikom natjecanju. Izvukli pouke Još jedan velik dan u njegovoj karijeri, još jedan veliki doseg u najuspješnijoj sezoni života.

- Još nije najuspješnija, bit će ako prođemo i skupinu, onda ću stvarno i s Dinamom i s reprezentacijom napraviti vrhunske stvari. Dobro, ali Sjeverna Makedonija nikad nije bila na velikom natjecanju, pa je već i sam plasman na Euro vrhunski rezultat.

- Prvi put smo na Euru i to nam je svima bio san, nitko od nas nije prije igrao na velikom natjecanju. To je nešto o čemu maštaš od malih nogu, sad se ostvarilo i zbog toga smo svi jako sretni i ponosni. Međutim, laž je da je samo važno sudjelovati, pa niti mi ne razmišljamo na taj način. Sad kad smo se plasirali na Euro, želimo napraviti još koji korak više, naš je cilj proći skupinu.

A to neće biti nimalo lako, jer osim Austrijanaca, u skupini su i Nizozemci i Ukrajinci, Sjeverna Makedonija u tom je društvu ipak ‘papirnati autsajder’.

image
INA FASSBENDER Afp

- Sve odlične reprezentacije, što ćemo uopće pričati o Nizozemskoj, što bismo mogli novo reći!? Momčad prepuna zvijezda, velikih imena, jedna od najboljih reprezentacija u Europi. Ukrajina isto ima jako dobru reprezentaciju i sigurno nas čekaju zahtjevne utakmice protiv te dvije momčadi.

A za početak, Austrija, još jedna vrlo neugodna i kvalitetna reprezentacija, s nekoliko fenomenalnih pojedinaca. Iskustva protiv Austrije nisu baš najbolja?

- Igrali smo s njima u kvalifikacijama za Euro, oba puta izgubili, 1:4 i 1:2. Stvarno su nas tada nadigrali, nekako nam ne leže. Ali, izvukli smo pouke iz tih utakmica, pogledali smo i još puno njihovih snimki, analizirali svaki detalj. Može biti treća sreća, zašto ne? Ulazimo u taj dvoboj s optimizmom i velikim motivom, imamo mi svojih aduta. Prije svega to je zajedništvo, momčadski duh?

- Da, svakako. Uistinu smo dobra klapa, momčad, ginemo jedni za druge, dajemo sve od sebe. Ako tako bude i protiv Austrije, kao i u ostalim utakmicama možemo se nadati pozitivnom rezultatu. Kako je Goran Pandev, dočekao je i on u veteranskim godinama da zaigra na velikom natjecanju?

- Odličan je, kao u najboljim danima, spreman. Svi smo zdravi, nema ozlijeđenih, odradili smo i testove na COVID, svi smo negativni, tako da imamo sve preduvjete za kvalitetan turnir.

Prije dolaska u Bukurešt, reprezentacija se pripremala u Skoplju, tamo se već mogla osjetiti euforija, navijačka nervoza i iščekivanje.

- Svi jedva čekaju tu prvu utakmicu, naravno da je euforija, ludnica. Bit će i na stadionu u Bukureštu oko osam tisuća ljudi, među njima i naših navijača, dolaze već pomalo, sigurno će napraviti pravu atmosferu, koliko je god moguće u ovim uvjetima. Kažem, žao mi je što mi sve to ne možemo osjetiti uživo, jer smo izolirani, ali barem ćemo osjetiti na stadionu za vrijeme utakmice, bit će nam sigurno vjetar u leđa.

Osjećamo u glasu puno optimizma, definitivno, Makedonci nisu došli s bijelim zastavama, zadovoljiti se samim nastupom na Euru.

- Optimisti smo, kao i uvijek, imamo razloga. Pokazali smo zadnjih godina da se možemo nositi s jakim reprezentacijama, da možemo svakome parirati i ako imamo svoj dan možemo i pobijediti.

Potvrda snage Samopouzdanje je sigurno poraslo i nakon te već opjevane pobjede (1:2) u Njemačkoj u kvalifikacijama za SP? Nakon tog trijumfa više ništa nije nemoguće?

- Ta je utakmica bila potvrda naše snage, našeg zajedništva, dokaz da se i takvih reprezentacija ne moramo bojati, da možemo i njima poremetiti planove. Naravno da takva pobjeda donosi samopouzdanje i optimizam, ali opet, ne smijemo dopustiti da nas opije, da pomislimo kako smo sad veliki i najjači. Moramo ostati na zemlji, mislim da i jesmo, da nas pobjeda protiv Njemačke nije prebacila. Ostajemo ponizni, ali svjesni da pred nama nije nemoguća misija, da imamo šanse proći skupinu i s tim ciljem i krećemo u turnir.

Je li razgovarao s Dinamovim trenerom Krznarom, koliko će dobiti odmora nakon Eura, bez obzira kad ono za njega završilo? -

- Nisam, rješavat ćemo to u hodu, osobno, htio bih da bude što kasnije, da se dulje zadržimo na Euru. A što slijedi po povratku u Dinamo, hoće li kapetan povesti Modre u još jednu sezonu ili je moguće da ovog ljeta napusti Maksimir?

- Ma, o tome sad uopće ne razmišljam, fokusiran sam samo na Euro. Naučio sam u životu, a moja karijera je najbolji primjer, da ništa ne treba planirati, tko više išta može predvidjeti, najavljivati, idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, sad je na redu debi na velikom natjecanju i tome se baš veselim

Linker
19. travanj 2024 03:39