MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
NEMA VIŠE LUKSUZA

Bankrot nekadašnjeg ‘čuda od djeteta‘ i nogometne zvijezde: ‘Mogao sam biti milijarder i svejedno to zaj***ti‘

‘Nisam imao pojma što je odlazilo s mog računa, čak sam i zaboravio da sam posjedovao kuću‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. siječanj 2023. 11:41

Mnogi vrhunski sportaši, osobito nogometaši, u svojoj karijeri mogu zaraditi pravo bogatstvo. Međutim, neki od njih uspjeli su vrlo brzo izgubiti sve što su stekli, te su na vlastitom primjeru spoznali koliko je zapravo kratak put od luksuza do skromnog života na granici siromaštva.

Jedan od tih nesretnika je i Jermaine Pennant, bivši krilni napadač Liverpoola, koji je trošio ‘šakom i kapom‘. Dok je mogao i imao...

U karijeri je zaradio više od 10 milijuna funti, no uspio je sve to spiskati i samog sebe dovesti do – bankrota.

Kupovao je skupe automobile, luksuzne kuće, provode... Drugim riječima, ponašao se kao da sutra ne postoji. Ovaj 39-godišnjak, koji sebe naziva ‘financijski nepismenim‘, spiskao je lovu i na neke loše investicije, a sve je na kraju završilo tako što je kroz razvod braka i bankrot izgubio tri kuće i još novca.

- Najiskrenije, mogao sam biti milijarder i svejedno to zaj... Napravio sam toliko pogrešaka, ali nisam znao kako se nositi sa stvarima i nisam razmišljao o posljedicama svojih postupaka. Prozvali su me lošim dečkom, no u stvarnosti sam bio samo nesiguran klinac koji nije znao što radi - rekao je Pennant u priči koju donosi The Sun.

image

Jermaine Pennant iz dana u Livepoolu

CARL DE SOUZA/AFP/PROFIMEDIA Carl De Souza/afp/profimedia

Prošle godine dijagnosticirani su mu ADHD (poremećaj pažnje uzrokovan hiperaktivnošću) i PTSP (post traumatski stresni poremećaj) povezani s traumom iz djetinjstva.

Zbog ADHD-a je zaboravio da je vlasnik kuće u Cheshireu nakon što je iz Liverpoola preselio u Zaragozu. Ostavio ju je praznom nakon odlaska, no kasnije su je zauzele narko bande koje su prouzročile požar.

- Kupio sam kuće, ali nikad nisam razgovarao s agentom za nekretnine i imao sam hipoteke za koje nisam znao. Primio sam loše savjete loših ljudi i samo živio dan za danom – prisjeća se Pennant, koji danas zarađuje komentirajući nogometne utakmice na TalkSportu.

Neumjereno je trošio i prilikom noćnih izlazaka.

- Dvaput smo išli na izlet u Las Vegas. Jedan račun u baru za moje prijatelje platio sam 30.000 dolara, nisam ni znao što je bilo naručeno.

Investirao je u konje i nekretnine, no na kraju je izgubio sav novac.

- Mislim da je u pitanju više od 10 milijuna funti...

Sve je to na naplatu došlo 2018. godine kad je morao platiti više od milijun funti poreza, da bi početkom ove godine ušao u bankrot.

- Nije bankrot stigao preko noći, već nakon godina loših odluka i ignoriranja stvari. Nisam imao pojma koliko sam zarađivao i što je odlazilo s mog računa. Zbog mog ADHD-a bih samo ignorirao stvari, zabio glavu u pijesak, pa sam čak zaboravio da sam posjedovao kuću.

Iako se našao u teškoj situaciji, bivši nogometaš tvrdi kako je nakon objave bankrota bio ‘sretniji nego ikad‘ jer može krenuti ispočetka i ponovno graditi svoj život.

Pennant s bivšom suprugom Alice Goodwin ima 12-godišnjeg sina. Rastao se 2020. godine, a trenutačno živi s 33-godišnjom glumicom Jess Impiazzi. Nekad je vozio luksuzne automobile, u garaži je imao Ferrari F430, Aston Martin DB9, Lamborghini, Porsche GTS i nekoliko Range Rovera. Provodio se na Maldivima, Bahamima, Sejšelima i u Dubaiju.

Jednom je ostavio Porsche na željezničkoj stanici u Španjolskoj jer je zaboravio na njega. Vozio je pijan pa se u zatvorskoj ćeliji imao prilike družiti s okorjelim kriminalcima i teroristima.

image

Jermaine Pennant

ICELEBTV/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

S 15 godina proglašen je ‘čudom od djeteta‘, te je optužio ljude iz Arsenala da mu nisu pomogli i zaštitili ga.

U autobiografiji koju je izdao 2018. godine naveo je kako su on i bivši branič Chelseaja i Arsenala Ashley Cole s djevojkama imali spolne odnose utroje.

- Najviše se sramim vožnje u pijanom stanju. Žalim i zbog onog što sam rekao u knjizi, žalim što sam je uopće i napisao. Bio je to još jedan slučaj kad sam poslušao loš savjet, a zbog ADHD-a nisam razmišljao o posljedicama.

Istaknuo je i kako žali što je prihvatio sudjelovanje u Big Brotheru.

- Radio bih stvari bez da o tome razgovaram s bilo kim, skrivao bih stvari od svog agenta koji me stalno izvlačio iz nevolja. Možda mi je to pomoglo da umislim da sam nepobjediv.

Dodao je kako žali zbog svog ponašanja u prošlosti, te je pozvao mlade igrače da ne ponove njegove pogreške.

- Ako bih mogao reći jednu stvar mladim igračima, to bi bilo: pobrinite se da dobijete pomoć, dobar savjet i da budete okruženi pristojnim ljudima – zaključio je Jermaine Pennant.

Linker
30. travanj 2024 18:25