STEPHANE DE SAKUTIN/AFP
Futsalska Liga prvaka

Barca brani naslov, Ricardinho dočekuje Zvezdu, a slovenski prvak s Hrvatima mogao bi do dobrog rezultata

Nova sezona futsalske Lige prvaka igrat će se u drugačijem formatu od prethodnih...
Piše: Niko RukavinaObjavljeno: 24. studeni 2020. 14:36

Svega mjesec i pol dana nakon što je Barcelona u svojoj Palau Blaugrani pobijedila ElPozo Murciju s 2:1 i okitila se trećim naslovom prvaka Europe u futsalu, počinje novo izdanje futsalske Lige prvaka.

Za razliku od prethodnih sezona, jubilarno 20. izdanje najjačeg klupskog natjecanja u futsalu (treće od kada ga je UEFA rebrendirala u Ligu prvaka) odigrat će se u drugačijem formatu. Razlog je, dakako, pandemija koja uzrokuje bolest COVID-19 i koja je poremetila planove i „jačim“ sportovima od futsala.

Za razliku od Preliminarne, Glavne i Elitne runde, koje su se do sada igrale u grupnom formatu, te Final Foura u jednom gradu, ove sezone sve runde igraju se u kup formatu i to na jednu utakmicu. Završni turnir igra se u bjeloruskoj Minsk Areni, a na njemu će, umjesto dosadašnje četiri, sudjelovati osam najboljih momčadi Europe.

Preliminarna runda u kojoj hrvatski prvak Olmissum igra protiv estonskog Viimsija igra se od 24. do 29. studenog 2020. Šesnaestina finala igra se od 12. do 17. siječnja 2021., osmina finala od 16. do 21. veljače 2021., a završni turnir predviđen je za travanj ili svibanj 2021.

Devet najbolje rangiranih momčadi (Barcelona i Inter Movistar iz Španjolske, Sporting i Benfica iz Portugala, KPRF i Gazprom-Jugra iz Rusije, Kairat Almaty i Aktobe iz Kazakhstana te Dobovec iz Slovenije) preskaču preliminarnu rundu te se natjecanju priključuju tek u idućoj fazi, sredinom siječnja.

Barcelona brani naslov s iznimno jakom ekipom prepunom reprezentativaca među kojima se izdvajaju brazilski Ferrão (proglašen najboljim igračem svijeta u 2019.), španjolski Sergio Lozano i portugalski André Coelho, pristigao iz Benfice. No, Futsal Blaugrana u novo prvenstvo Španjolske ušla je dosta loše te je nakon osam odigranih utakmica bila na pretposljednjem mjestu tablice sa svega pet osvojenih bodova. No, u 10. kolu pobijedili su lidera prvenstva Levante u Valenciji i pobjegli iz zone ispadanja.

Španjolski prvak i najuspješnija europska momčad Inter Movistar u novu sezonu je ušao bez tri superstara koji su prešli u ACCS, klub iz predgrađa Pariz. U Madridu više nema Ricardinha, Carlosa Ortiza i Humberta, a to se odrazilo i na startu španjolskog prvenstva u kojem Interu prvo mjesto bježi 11 bodova.

Među najveće kandidate za naslov svakako ulaze portugalski (nogometni) divovi Sporting i Benfica. Posebno jako djeluje Sporting koji, osim portugalskih reprezentativaca, ima ponajboljeg golmana svijeta Brazilca Guittu te naturalizirane Brazilce Merlima, Cavinata (Italija) i Taynana (Kazakhstan).

Ruski KPRF, inače službeni klub Ruske komunističke partije, dominantno je osvojio prvenstvo Rusije, a u polufinalu prošle Lige prvaka izgubio je u polufinalu od domaćina Barcelone nakon lošijeg izvođenja šesteraca. KPRF je momčad sastavljena od nekoliko ruskih reprezentativaca, naturaliziranih Brazilaca te dva španjolska internacionalca i svakako ulaze u uži krug kandidata za naslov.

Futsal javnost najviše će zanimati debitantski nastup ACCS-a francuskog prvaka koji u Preliminarnoj rundi (srijeda, 25. studenog) dočekuje još jednog debitanta – Crvenu Zvezdu. Futsal sekcija ACCS-a pokrenuta je 2014. i klub je u svega šest godina od pete lige stigao do naslova prvaka i, posljedično, Lige prvaka.

Parižani su prošlog ljeta doveli šesterostrukog najboljeg igrača svijeta Ricardinha, jednog od najtrofejnijih svjetskih trenera Jesúsa Velasca te renomirane igrače poput Ortiza, Humberta i Bruna Coelha. A i prije njih u momčadi su igrali srpski golman Miodrag Aksentijević, odlični Marokanci Bilal Bakkali i Soufiane EL Masrar te nekoliko francuskih reprezentativaca.

U momčadi koje bi ove sezone mogle napraviti značajan europski rezultat ubrajaju se i kazakhstanski divovi Kairat i Aktobe, ruski viceprvak Gazprom Jugra, prvak Italije Italservice Pesaro, ali i prvak Slovenije Dobovec kojeg vodi hrvatski stručnjak Kujtim Morina i u kojem igraju hrvatski reprezentativci Tihomir Novak, Vedran Matošević i Luka Perić.

Linker
10. svibanj 2024 03:02