GIUSEPPE CACACE Afp
DIV U PROBLEMIMA

Barcelona tone sve dublje, a Xavi sada vodi još jednu veliku borbu. Je li legenda izgubila svlačionicu?

Rezultati ove sezone nisu očekivani, ali oni skloni treneru reći će da je Xavi zadovoljan ponašanjem momčadi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. siječanj 2024. 15:54

Barcelonin igrački pad i rezultatski posrtaji u medijski fokus sve više stavljaju trenera Xavija Hernandeza koji ima podršku Uprave, ali se oko njega pletu neugodne priče. Najnovija je da se bori kako zadržati autoritet u očima igrača jer dio prve momčadi gubi povjerenje u njega. O tome se počelo pisati... Rijetko su kad svi u ekipi sretni, a što su rezultati lošiji hrabrije to komuniciju pa ne bi čudilo da u tome ima istine. Nije slučajno što mu je podršku javno dao njegov nekadašnji trener Pep Guardiola u ponedjeljak u Londonu na dodijeli trofeja The Best.

Barca je u nedjelju poražena od Real Madrida 4:1 u finalu španjolskog Superkupa, ali izvori kažu da je razočaranje u svlačionici starijeg datuma, da je postojalo i prije ponižavajućem rezultata u El Clasicu u Saudijskoj Arabiji te možda i pridonijelo da do njega dođe. U čemu je problem? Xavi je za pojedine igrače kazao kako se nisu uspjeli prilagoditi Barcinom stilu igre što navodno nije svima najbolje sjelo, a dio nogometaša emitira nezadovoljstvo načinom na koji se trener s njima ophodi. Pročulo se da pojedinima daje privilegije, a drugi plaćaju sve račune.

Izvor blizak Xaviju inzistira na trenerovom osjećaju da su igrači još uvijek uz njega, ali priznaje kako uvijek postoji mogućnost da je netko nezadovoljan unutar momčadi od dvadesetak ljudi i zato je zahvalio Pepu na potpori i osobno porukom, i na press konferenciji.

- Želim dati bezuvjetnu podršku Xaviju i igračima koji moraju napraviti korak naprijed. Već su pokazali da imaju kvalitetu – rekao je Guardiola, a Xavi prokomentirao:

- On zna koliko je teška ova pozicija.

Xavi je bio frustriran tijekom većeg dijela ružne utakmice po Barcelonu s Real Madridom. Iako su imali šanse, pali su na jeftin način, primali golove iz brzih akcija poput amatera, dajući Viniciusu Junioru pregršt prostora. Sjajno ga je iskoristio i dokazao im koliko je opasan kad se razmaše.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Svi u Barcelone slažu se da rezultati ove sezone nisu očekivani, ali oni skloni treneru reći će da je Xavi zadovoljan ponašanjem i odnosom cijele momčadi. Pobjedu nad Almerijom 3:2 prije Božića po njima je trebala značiti prekretnicu. Trener je nakon tog ogleda rekao da je održao najoštriji govor u karijeri na poluvremenu kako bi dobili golom Sergija Roberta u 83. minuti i to protiv najlošije momčad Lige koja nema pobjedu u tekućoj sezoni. Sada vjeruje kako s igračima i dalje ima pozitivne relacije. Tako je u nedjelju naglasio da još uvijek vjeruje u njih te da mogu preokrenuti sezonu.

U međuvremenu, sportski direktor Deco uključio se tvrdnjom kako nema smisla dovoditi u pitanje Xavijevu budućnost, dodajući da je trener, koji je nedavno potpisao novi ugovor do 2025., zadržao podršku kluba. No, rezultat je taj koji determinira sudbinu. Barcelona je žudila za Xavijem i vidjela ga kao projekt na duge staze, prošle sezone osvojio je naslov prvaka što je bio velik posao, teško je vjerovati da bi ga maknuli čak i da ova bude posve neuspješna. Osim toga Barcina financijska fair-play situacija otežava potencijalno otpuštanje trenera i imenovanje zamjene. Pritom postoji i nedostatak očitih dokazanih kandidata. Iako se već spominje ime nekadašnjeg obrambenog igrača kluba Meksikanca Rafe Marqueza... Druga je stvar ode li sam, što po njegovim riječima nije nemoguće.

Poraz od Reala osnažio je negativan dojam o lošim igrama Barce, koje nisu uvijek rezultatski kažnjene, ali su ih kritizirali mediji. Zaostali su osam bodova za vodećom Gironom, koja je odigrala utakmicu više i sedam za Realom. Ipak, ostali su živi u Kupu kralja i Ligi prvaka. U četvrtak gostuju kod trećeligaša Unionistasa iz Salamance u osmini finala Kupa kralja, a sljedeći mjesec će se suočiti s Napolijem u istoj fazi u Europi.

Na press konferenciji u srijedu Xavi je kazao:

- NIkad neću biti problem za Barcu. Onog dana kada budem osjećao da ne pobjeđujem, otići ću.

To je rečenica koju je ponavljao kroz više odgovora. Referirao se na ciljeve koju su stavljeni pred njega.

- Kad sam došao tražili su da budemo četvrti, to sam ostvario. Prošle godine rezultat je bio osvajanje Lige i Superkupa, što je bilo iznad očekivanja. Ove godine cilj je uzeti - Kup te Ligu ili Ligu prvaka. Ako neću ispunjavati ciljeve prvi ću reći da nisam napravio posao i otići ću. To je moja realnost. Međutim, mislim da smo puno bliže uspjehu nego neuspjehu.

Posjet ekipi predsjednika Joana Laportea prikazao je poželjnim, ali nije odgovorio na pitanje zašto igraju loše i gube.

- Vrijeme je da počnemo iz početka. Nekidan smo napravili stvari vrlo loše i želimo ih učiniti dobro. Moramo promijeniti čip - zaključio je Xavi Hernandez.

Barca ima ozbiljne probleme od poslovanja kluba preko širine i na pojedinim pozicijama kvalitete igračkog kadra do ozljeda i pehova kojii je prate. Ako Xavi pritom gubi povjerenje svlačionice, teško se mogu nadati dobrome. Zato nije svejedno koliko je to značajno i veliko. Radi li se samo o sitnim nezadovoljstvima ili buntu dijela momčadi koja bi mogao dodati pokopati Blaugranu. Ako im ne krene rezultatski, brzo će istina još očitije isplivati na vidjelo kao što to obično biva u sportskoj ekipi kad dolazi do pukotina. Jednako kao što se rijetko kad pojavljuju takve priče u klubovima koji dobivaju i osvajaju trofeje.

Linker
30. travanj 2024 17:28