KARIM JAAFAR Afp
NIJEMCI UZELI SVE

Bayern na krovu svijeta! Uzeli i šesti trofej unutar godinu dana i ‘skinuli‘ Barcelonu s trona

Njemačka momčad je 1:0 slavila u finalu protiv Tigresa i tako nastavila dominaciju europskih klubova
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. veljača 2021. 18:14

Nogometaši njemačkog bundesligaša Bayerna pobjednici su klupskog svjetskog prvenstva koje je održano u Kataru nakon što su u finalnom susretu pobijedili meksički Tigres sa 1-0.

Pogodak odluke zabio je Benjamin Pavard u 59. minuti.

Njemačkom sastavu je to drugi naslov na klupskom SP-u nakon što je prvu titulu osvojio 2013. protiv Raja Casablance. Dodajmo i kako je to Bayernu povijesni šesti trofej unutar godine dana nakon što su osvojili njemačko prvenstvo, Kup i Superkup, Ligu prvaka i europski Superkup.

Meksikancima može biti utjeha što su u prvom nastupu na SP-u stigli do finala postavši prvi klub iz CONCACAF-a kojem je to uspjelo.

Europski prvak je bio izraziti favoriti protiv meksičkog sastava, no Bavarci su teže nego što se očekivalo stigli do pobjede.

Bayern je u polufinalu pobijedio Al Ahly sa 2-0, dok je Tigres na putu do finala morao igrati dvije utakmice, u četvrtfinalu je porazio korejski Ulsan sa 2-1, a u polufinalu brazilski Palmeiras sa 1-0.

Prvo veliko uzbuđenje na utakmici vidjeli smo u 18. minuti kada je Kimmich zabio pogodak udarcem s više od 20 metara. Međutim, nakon pregledavanja VAR snimke utvrđeno je kako je Lewandowski, koji se nalazio u zaleđu, smetao vrataru.

VAR je presudio i u 60. minuti, ovoga puta u korist Bayerna. Pavard je zabio pogodak, no sudac je označio zaleđe Lewandowskog. VAR soba je ipak poništila odluku linijskog suca i njemačka momčad je povela.

Sve je moglo biti gotovo u 81. minuti, no udarac Tolissoa je završio u okviru gola.

Europski prvak je u finalu bio bez Thomasa Muellera koji je zaražen koronavirusom. Prema navodima njemačkih medija, Mueller je bio pozitivan na testiranju nakon treninga u srijedu te je odmah izoliran od ostatka momčadi.

Uoči puta u Katar još dva igrača Bayerna, Leon Goretzka i Javi Martinez, bili su pozitivni na testiranju na koronavirus te su ostali u samoizolaciji u Njemačkoj. Utakmicu je propustio i Bayernov branič Jerome Boateng koji se u srijedu vratio u Njemačku zbog smrti svoje bivše djevojke. Boateng (34) i 25-godišnja Kasie Lenhardt prekinuli su prije desetak dana, a dnevnik Bild navodi da je manekenka pronađena mrtva u utorak u svom domu u Berlinu, a navodno se radi o samoubojstvu.

Klupska svjetska prvenstva igraju se od 2000. godine kada je prvo natjecanje održao u Brazilu, a slavio je Corinthians. U razdoblju od 2001. do 2004. godine natjecanja su bila otkazana, a ponovno su pokrenuta 2005. godine i od tada se održavaju svake godine u prosincu. Prošle godine zbog epidemije nije bilo završnog turnira, već je pomaknut na veljaču.

Osim Brazila, dosadašnji su domaćini prvenstva bili Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko i ove godine Katar.

Od 2013. godine je počeo neprekinuti niz trijumfa europskih prvaka na svjetskim klupskim prvenstvima, a započeo ga je upravo Bayern. Od tada su pobjednički trofej podizali još četiri puta nogometaši Real Madrida, a po jednom Barcelona i Liverpool, te ove godine ponovo Bayern.

Dodajmo kako se prvo klupsko SP 2000. igralo paralelno s Interkontinentalnim kupom, natjecanjem koje su zajednički organizirale europska (UEFA) i južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) i koje se igralo od 1960. godine između pobjednika Kupa prvaka (Liga prvaka) i Copa Libertadores.

Posljednji Interkontinentalni kup je odigran 2004. godine, a od iduće godine to je natjecanje spojeno s FIFA-inim klupskim prvenstvom.

Rekorder je i dalje Real Madrid sa četiri naslova, Barcelona je tri puta bila najbolja, a Bayern i Corinthians po dva puta.

Po jednu titulu klupskog prvaka svijeta imaju Liverpool, Manchester United, Milan, Inter, Sao Paulo i Internacional.

Europski klubovi osvojili su 13 naslova, a južnoamerički klubovi preostala četiri.

OSVAJAČI TROFEJA

4 - Real Madrid (2014, 2016, 2017, 2018)

3 - Barcelona (2009, 2011, 2015)

2 - Corinthians (2000, 2012), Bayern Munchen (2013, 2020)

1 - Liverpool (2019), Sao Paulo (2005), Internacional (2006), Milan (2007), Manchester United (2008), Inter (2010)

--------------------------------------------------

BAYERN - TIGRES 1:0 (Pavard '60)

BAYERN: Neuer - Pavard, Süle, Hernandez, Davies - Kimmich, Alaba - Coman, Sane, Gnabry - Lewandowski

TIGRES: Guzmán - Salcedo, Reyes, González, Dueñas - Carioca, Pizarro - Aquino, Quiñones, Rodríguez - Gignac


Kraj utakmice - Bayern je zasluženo na krovu svijeta! Uzeli su svoj šesti trofej u godinu dana i tako ponovili Barcelonu od prije 11 sezona.

81. minuta - Nakon 20-minutnog perioda gdje se nije ništa događalo, evo nove prilike Bayerna. Vratnica spašava Tigres! Tolisso je potegnuo s nekih 20-ak metara i pogodio je lijevu vratnicu!

60. minuta - Opet gol Bayerna i čini se opet zaleđe! Ali traži se provjera, vidjet ćemo što kažu suci... Ipak gol! VAR soba poništila je odluku linijskog suca i njemačka momčad može slaviti... Pavard je odlično reagirao nakon odbijanca u peterac i sjajnog pokušaja Lewandowskog.

51. minuta - Gnabry je opalio s nekih 12-13 metara, gađao je gornji desni kut i bilo je to dosta blizu okvira gola, ali ipak - neprecizan.

46. minuta - Počelo je drugo poluvrijeme

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43. minuta - Pokušao je Kimmich ubaciti u kazneni prostor, ali loše. Lopta se odbila do Daviesa koji puca, ali lopta završava u bloku

34. minuta - Sane je opalio isprve iskosa s desetak metara, ali lopta je 'polizala' gredu

31. minuta - Nakon nekoliko dodavanja nogometaša Tigresa pucao je Pizarro s ruba šesnaesterca, ali kao i u prethodnom slučaju, lopta je završila točno u rukama Neuera

23. minuta - Davies je odlično prošao po lijevoj strani, zabio se u sredinu i potom zapucao s nekih 18 metara, ali lopta odlazi točno u vratara

18. minuta - Kimmich je uputio udarac s više od 20 metara, a lopta je otišla u malu mrežicu, neobranjivo za vratara Guzmana. Ipak, nakon pregledavanja VAR snimke utvrđeno je kako je Lewandowski koji se nalazio u zaleđu smetao vrataru

11. minuta - Prošao je Gignac po lijevoj strani, dao loptu za Quiñonesa koji puca s ruba šesnaesterca, ali njegov udarac je bio slab i neprecizan

5. minuta - Pucao je Sane s desne strane, lopta se od bloka odbila na nogu Comanu, ali njegov slab udarac završio je u rukama vratara Guzmana

1. minuta - Utakmica je počela!


Danas je na rasporedu finale Svjetskog klupskog prvenstva u Kataru u kojem će igrati pobjednik europske Lige prvaka Bayern i meksički Tigres, osvajač CONCACAF-ove inačice tog natjecanja. Bavarci su svladali egipatski Al Ahly na putu do finala i sad idu po povijesni šesti trofej unutar godine dana (do sada su osvojili njemačko prvenstvo, Kup i Superkup, Ligu prvaka i europski Superkup).

- Plasmanom u finale opravdali smo status favorita. Mogli smo postići i više pogodaka u prvom poluvremenu polufinala s Al Ahlyjem, u drugom smo i dalje bili dominantni. Tigres je vrlo snažna momčad, zasluženo je prošla u finale i dobro ćemo se za nju pripremiti. Želimo osvojiti naslov. Ako uspijemo, zaokružit ćemo fenomenalnu sezonu šestim trofejem i to bi bio izvanredan uspjeh, čak i kad se uzme u obzir sjajna povijest našeg kluba - istaknuo je Bayernov trener Hansi Flick.

Izraziti favorit

Dakako, njemački i europski prvak je izraziti favorit u tom srazu, ali svi jako dobro znamo da je to nogomet i da je u jednoj utakmici sve moguće. Inače, samo je Barcelona uspjela osvojiti šest trofeja unutar godine dana, bilo je to u sezoni 2009/2010.

image
KARIM JAAFAR Afp

- Jako smo sretni zbog plasmana u finale, čeka nas velika utakmica. Želimo osvojiti i taj trofej, koji bi nam bio šesti ove sezone. Svjetsko prvenstvo je uvijek posebno, a mi smo spremni. Nadam se da ćemo prikazati još bolju igru u finalu i da nećemo trebati tako puno prilika - dodao je najbolji strijelac Bavaraca Robert Lewandowski.

Sve se utakmice u Dohi igraju pred gledateljima, što je igračima jedna nova situacija s obzirom na realnost s kojom se susreću posljednjih mjeseci.

- Bilo je malo čudno igrati pred publikom, to je malo drugačije od onog na što smo navikli u zadnje vrijeme. No, ostvarili smo cilj, plasirali smo se u finale i sad želimo obaviti posao do kraja - rekao je Thomas Müller.

Tigres je u polufinalu svladao Palmeiras i s velikim optimizmom iščekuje veliki dvoboj s momčadi koja je dominantno osvojila prošlosezonsku Ligu prvaka. Po prvi put se Tigres plasirao u finale Svjetskog klupskog prvenstva nakon čak devet dosadašnjih neuspješnih pokušaja.

image
KARIM JAAFAR Afp

- Uložili smo izniman napor da bismo ostvarili ono što smo naumili. Uzbuđeni smo što ćemo igrati u dugo očekivanom finalu. Mogli smo slavili i s većom razlikom protiv Palmeirasa da mu vratar nije bio tako raspoložen - rekao je Carlos Gonzales, napadač Tigresa.

Profesionalnu karijeru započeo je u Čileu, potom je preselio u Meksiko, gdje je igrao za Necaxu i Pumas, da bi u prosincu prošle godine pristupio Tigresu. Skoro je propustio završnicu u Kataru zbog ozljede.

Meksikanci optimisti

- Niti jedna meksička momčad nije došla ovako daleko na Svjetskom klupskom prvenstvu, ali sad želimo više. Stigli smo u Katar s nadom da ćemo podići trofej i sad kad smo tako blizu, ohrabreni smo i motivirani da možemo i ostvariti naš cilj - poručio je Gonzales.

Svoje su viđenje velikog finala ponudile i FIFA-ine legende Javier Mascherano i Kaka.

- Veselim se finalu i nadam se da će to biti velika utakmica za neutralne gledatelje. Tigres je ostvario povijesni uspjeh plasmanom u finale kao prva momčad iz CONCACAF-a. Bayern je europska sila posljednjih godina, uživaju u sjajnim trenucima. Očekujem da će Tigres nastojati odigrati utakmicu u svom stilu, uvijek su u utakmicama nastojali promovirati svoj identitet - kazao je Mascherano.

Kaka se veseli sudaru dvije odlične momčadi, ali i dva izvrsna trenera, Flicka i Brazilca Ricarda Ferrettija, koji je na klupi Tigresa.

- Ključno je imati sjajan plan igre kad igraš protiv momčadi na razini poput Bayernove. Oni su jedna od najboljih momčadi na svijetu u ovom trenutku i uživat ćemo u nadmetanju ova dva suparnika, ali i njihovih sjajnih trenera.

Linker
27. srpanj 2024 02:34