David Beckham

 MEGAN BRIGGS Getty Images Via Afp
SLAŽE SE DREAM TEAM

Beckham bez kočnice: Spojio je ‘partnere u zločinu‘, a sada ponovno gleda prema ‘kući slavnih‘

Messi nije ispunio glavnu želju, ali Amerikanci se trude unijeti mu duh Camp Noua u Miami
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. srpanj 2023. 14:54

Dok Saudijci naprasno, basnoslovnim i neodoljivim ponudama mijenjaju položaj zvijezda na nogometnoj karti, nadajući se da će im pomalo isforsirana ljetno-tržišna akcija popraćena neisrcpnim bogatstvom donijeti "težinu" istovrijednu europskim velikanima, prava mala revolucija odvija se i na drugoj strani planete. Lionel Messi je, baš poput Cristiana Ronalda u arapskom svijetu, otvorio vrata udarnim imenima, stoga će u Inter Miamiju igrati s dobro mu poznatim društvom.

Nije uspio ispuniti povratak u Barcelonu kao goruću želju, ali Amerikanci će se potruditi da Messi na DRV PNK Stadionu osjeti duh Camp Noua. Nakon Sergija Busquetsa, koji je za Inter Miami potpisao do 2025. godine, na Floridu je stigao i Jordi Alba. Bivši lijevi bek Barce u ružičasto-crnim bojama igrat će najmanje do kraja 2024., te s opcijom produljenja na dodatnu godinu, a trebao bi zarađivati oko 1,5 milijuna eura po sezoni.

- Jordi je uspješan, dinamičan i iskusan igrač. Uzbuđeni smo zbog njegovog potpisa i nastavljamo jačati našu momčad. Alba je više u više od desetljeća karijere dokazao da je jedan od najboljih bekova ovog sporta, zbog obrambene čvrstoće i napadačkog doprinosa. Znamo da će pomoći Inter Miamiju da ostvari ciljeve u ovoj i nadolazećoj sezoni - kazao je glavni sportski direktor kluba Chris Henderson putem službene objave javnosti.

image

Lionel Messi

CHANDAN KHANNA Afp

Dakle, ubojita suradnja Messija i Albe dobit će novi nastavak. Partnerstvo ipak nije stalo na 345 zajedničkih nastupa (2012. - 2021.) pod dresom Barce, tijekom kojih su jedan drugom namjestili 34 pogotka. Messi je u 24 navrata zabio na asistenciju Albe, a 10 puta servirao je braniču loptu za zgoditak u nepunih 28 tisuća minuta zajednički provedenih na travnjaku. U argentinsko-španjolskoj režiji proboj po desnoj strani nije mogao djelovati kao lakši zadatak, a naizgled običan dupli pas nikada nije bilo zahtjevnije zaustaviti.

Lako se tu moglo vidjeti da je Jordi Alba karijeru započeo na krilnoj poziciji, rijetko koji igrač obrambene linije bilježi toliko značajnu aktivnost na protivničkoj polovici, a čak i u poznim godinama, odnosno s 34 na leđima, Alba obavlja lavovski dio posla. U protekloj sezoni Španjolac po mnogim brojkama upada u krug najboljih igrača La Lige, pri čemu vrijedi izdvojiti dva ključna dodavanja na svakih stotinu dodira s loptom, što je kreativna rubrika po kojoj samo četvorica imaju bolji rezultat, a branič je pri vrhu (11. igrač lige) i po broju kontakata s loptom (na njih 100) u napadačkoj trećini.

Smrtonosna suradnja

Dakle, Alba je još uvijek sposoban reinkarnirati smrtonosnu suradnju s najdražim "partnerom u zločinu". Da je izvedba na relaciji Alba-Messi iznimno neugodna za protivnike, dokazuje između ostalih i Pep Guardiola, koji je 2019. objašnjavao da će, sretne li Manchester City Barcelonu u Ligi prvaka, posebni naglasak staviti na obranu prostora između neumornog beka i ponajboljeg igrača ikad viđenog.

image

Jordi Alba

ADRIA PUIG Anadolu Agency Via Afp

Nastavi li se takva plodna suradnja, posljednjeplasirana momčad MLS-a ima se pravo nadati velikom iskoraku, a Alba će dobiti priliku odmah, jer će prvi lijevi bek Franco Negri, ujedno i glavni kreativac pouzdanih šansi, zbog ozljede izbivati s travnjaka do kraja sezone. Pored Messija i Albe, "veliku trojku" Miamija upotpunit će Sergio Busquets. Veznjak iz iskustva zna nadomjestiti Albine propuste u obrani, a trener Gerardo TataMartino, koji je sa svom trojicom više neuspješno nego uspješno surađivao 2014. u Barci, prvenstveno računa na stabilnost s Busquetsom u sredini. I tko zna, možda će Busquets imati pomoć još jednog uvaženog veterana. Andres Iniesta ne prestaje se spominjati u kontekstu dolaska na DRV PNK, već su američki mediji pisali o mogućnosti dvogodišnjeg ugovora, no klupska lica ništa nisu potvrdila.

- Iniesta je jedan od najboljih koje sam ikada trenirao, po fizičkim i karakternim osobinama. To je sve što vam mogu reći - posljednji je iskaz ‘Tate’ Martina na temu 39-godišnjeg veznjaka.

Suarez kao ‘točka na i‘

Navodno je Iniesta već načelno dogovorio transfer u Inter Miami, prenio je u portal Offsider, da bi se potom javio katalonski Sport pozivajući se na izvore bliske igraču s tvrdnjom da mu američki klub još uvijek nije ponudio nikakav ugovor. Tako je mag veznog reda još uvijek slobodan igrač otkad je krajem sezone odbio produžiti vjernost japanskom Vissel Kobeu. Ni tu ne završava popis velikih imena s Interovog radara - ‘dream team’ Davida Beckhama i Jorgea Masa upotpunio bi Luis Suarez, no taj projekt djeluje najmanje ostvarivo.

image
NurPhoto via AFP

- Suarez je igrač Gremija pod ugovorom. Razumijemo da je blizak s Leom, Busquetsom i Albom i da se zato mnogo govori o njegovu potpisu za Inter. Međutim, nismo vodili nikakve razgovore ni s Gremijom, ni sa Suarezom. Ne znam može li uopće napustiti klub, ali ako to učini, otvoreni smo za razgovor i dovođenje. Tek tada ta bi opcija bila moguća - objasnio je suvlasnik kluba Mas.

Stoga, Inter se trenutačno oslanja “samo” na trojicu bivših stanovnika Camp Noua, s nadom da će momčadi dodati još pokoji obris katalonske “kuće slavnih”. Raspoloživom tercetu ukupno je 105 godina života, a dubok trag u Miamiju, ostave li ga, vjerojatno je posljednje što će učiniti u karijeri. Trebali bi biti, a posebice Messi, ona referentna točka koja dijeli klupsku, pa možda i kompletnu američku nogometnu povijest na “prije i poslije”.

Linker
27. travanj 2024 17:15