Miralem Pjanić i Edin Džeko

 AFP PHOTO/FRANCK FIFE FRANCK FIFE/AFP
AGONIJA TRAJE

BiH treba potpuni remont: Potrošena su četiri izbornika i cijela generacija, odlaze Džeko i Pjanić

Otkako je BiH 2014. izborila Svjetsko prvenstvo išlo se silaznom putanjom. Sada su dotaknuli dno
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 15. studeni 2021. 16:51

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo još traju, traju i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali za nju su praktično gotove u subotu poslije podne. Finska lekcija očajnoj BiH završila je još jednu mučnu kvalifikacijsku kampanju za cijelu reprezentaciju, ali i Nogometni savez BiH.

Skupina uhljeba iz sva tri konstitutivna naroda već godinama zanemaruje domaća natjecanja i cijede relativno talentiranu generaciju ne bi li se otišlo na kakvo veliko natjecanje i tako priskrbili još novca koji će, uglavnom, sami potrošiti, a na kraju opet ništa nisu napravili. Ne samo da nisu napravili posao, nego su usput potrošili četiri izbornika (Baždarević, Prosinečki, Bajević, Petev) i jednu generaciju kojoj je ovo, vrlo vjerojatno, bila posljednja šansa da će se opet naći na nekom ozbiljnijem natjecanju.

image

Ivajlo Petev

Anadolija

Otkako je BiH 2014. izborila Svjetsko prvenstvo išlo se silaznom putanjom i ove kvalifikacije nisu ništa drugo nego dno. U prosječnoj kvalifikacijskoj skupini, u kojoj je prvo mjesto bilo osigurano za svjetskog prvaka Francusku, a drugo posve otvoreno, BiH će završiti kao pretposljednja, a iza nje će samo biti Kazahstan, jedna od ekipa koje ionako ne računaju da će se plasirati na veliko natjecanje. Ispred nje završit će i Ukrajina, ekipa koja je u sedam utakmica dobila samo jednu (!), i Finska, koja je od svojih 10 golova čak pet dala Bosni i Hercegovini!

Odigrat će se u utorak još jedna utakmica, vjerojatno na polupraznom i depresivnom Bilinom polju, ali BiH je sramotnom izvedbom protiv Finske, protiv jedne, objektivno, prosječne europske momčadi, samo pokazala da ona tu i pripada - u obični europski prosjek. Možda i ispod njega.

"Ispričavam se navijačima koji su došli danas da nas podrže. Dali smo im veliku nadu, a odigrali smo jako loše. Moramo analizirati dobro ovo i pronaći razloge. Napravili smo previše grešaka ne smiju se golovi primati na način na koji se nama događao. Sa igračem više na terenu smo primili dva gola, nisam očekivao ovakav poraz i ne mogu biti zadovoljan", u svojoj tipičnoj floskulaškoj maniri komentirao je Ivajlo Petev.

Bugarski trener kojeg su novi čelnici Saveza na svoju ruku postavili protiv Finske je definitivno potvrdio da se radi o treneru koji s razlogom već odavno ne vodi neki ozbiljniji klub.

image

Miralem Pjanić protiv Finske imao očajnu partiju

Anadolija

Zakazali najbolji

Petev vjerojatno nije najveći krivac za debakl BiH, ali je u jedinoj utakmici u kojoj nije smio zabrljati napravio sve pogrešno. Protiv Finske je igrao upravo onako kako je ona htjela, postavio je pogrešnu taktiku, a obrana mu je izgledala kao da su se prvi put u životu upoznali. Imao je i objektivnih okolnosti, neigranje Edina Džeke, pogotovo jer se do zadnjeg trenutka vjerovalo da će igrati, vjerojatno je bio šok, a uz to je imao nesreću da su mu dva, nominalno, najbolja igrača, Miralem Pjanić i Rade Krunić, odigrala jednu od najgorih utakmica života.

No, kada imaš domaći teren, situaciju da ne moraš čak ni riskirati i igrača više sat vremena utakmice, primiti tri gola od napadački ne pretjerano potentne ekipe, Petev apsolutno nema nikakvih opravdanja.

Kraj za Džeku, možda i Pjanića

U ekipi koju je Ivajlo Petev pozvao za ove dvije utakmice, samo su petorica igrača preko 30 godina, no problem je što su trojica (Džeko, Pjanić, Šehić) nositelji igre. Edin Džeki 35 godina i vjerojatno će vrlo brzo doći dan kada će se najbolji igrač BiH reprezentacije u njenoj povijesti oprostiti od tog dresa. Miralem Pjanić (31) je također na zalasku, a i ova utakmica protiv Finske potvrdila je da veznjak koji je očito precijenjen kod BiH navijača i medija, vrlo često podbaci onda kada se od njega očekuje da bude vođa. Što nakon njih? Ako je i s Džekom i Pjanićem BiH “teški” europski prosjek, bojimo se i pomisliti što će tek biti kada se obojica povuku.

Nakon Brazila potop

Sada kada se pogleda kako je reprezentacija Bosne i Hercegovine završavala u kvalifikacijama za posljednje turnire, za ovo Svjetsko pa za Euro prije toga ili SP u Rusiji, onda ona vremena za vrijeme Blaža Sliškovića, Ćire Blaževića i drugih izbornika izgledaju poput utopije. Ako BiH ne dobije Ukrajinu, a za očekivati je da neće, bodovno će ovo biti najgore kvalifikacije u povijesti reprezentacije. I ova kampanja samo potvrđuje koliko se nazadovalo od onog SP-a u Braziliu. U tim kvalifikacijama BIH je imala osam pobjeda i 25 bodova, a nakon toga se išlo silaznom putanjom - prvo 18 bodova, pa 17, 14 i sada mizernih sedam bodova.

Linker
12. travanj 2024 17:43