DAILY MAIL/DMG MEDIA/PROFIMEDIA
WREXHAMOVA BAJKA

Bili su na korak do gašenja i predmet ismijavanja, a sad ih holivudske zvijezde vraćaju na veliku scenu

Američki glumci Ryan Reynolds i Rob McElhenney imaju velike ambicije s velškim klubom, čiji su vlasnici
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 24. travanj 2023. 09:45

Daleko od blještavila i glamura koje donosi Premier liga i sve što ide uz elitni razred engleskog nogometa, i niže engleske lige nude poprilično zanimljive nogometne priče. Jedna od njih je Wrexham...

Naime, nakon 15 godina Wrexham je izborio povratak u četvrti razred engleskog nogometa, posljednji koji uz sebe ima etiketu ligaškog ranga natjecanja. Uspjeh velškog kluba realno bi malo kome bio zanimljiv izvan granica Velike Britanije da na čelo velškog kluba prije dvije godine nisu stigli hollywoodski glumci Rob McElhenney, najpoznatiji po ulozi u hit-seriji ‘Uvijek je sunčano u Philadelphiji’, i Ryan Reynolds, koji je najpoznatiji po ulozi u filmovima o Deadpoolu.

image

Rob McElhenney i Ryan Reynolds

KEVIN QUIGLEY/DMG MEDIA/PROFIMEDIA

Spomenuti dvojac kupio je velški klub, koji je u jednom trenutku bio na korak od gašenja, 2021., uz obećanje da je krajnji cilj ulazak u Premier ligu. Nije bio mali broj onih u engleskoj nogometnoj javnosti koji su s podsmjehom gledali na najave američkih glumaca, uz konstataciju kako teško mogu shvatiti što je nagnalo američke zvijezde da ulože novac baš u velški klub koji se natječe u petom rangu engleskog nogometa, koji je praktički prvi amaterski rang natjecanja. No, nakon samo dvije godine Wrexham je prvu stepenicu preskočio na krajnje impresivan način.

image
DAILY MAIL/DMG MEDIA/PROFIMEDIA

Naime, Velšani su stigli do naslova prvaka nakon što su osvojili niti manje ni više nego 110 bodova, što je najveći bodovni učinak u svim engleskim ligama, uz 115 postignutih golova, a spomenute brojke mogu se i povećati nakon posljednjeg kola. Wrexham je zapravo još prije nekog vremena osigurao povratak u četvrti rang engleskog nogometa s obzirom na to da dvije prvoplasirane momčadi idu u 4. ligu, ali je za Velšane, kao i za njegove hollywoodske vlasnike, bilo je iznimno važno osvojiti naslov prvaka, a da titula stigne u Wales itekako je zaslužan je i bivši engleski reprezentativni vratar Ben Foster, koji je u završnici prvenstva briljirao na vratima i branio kaznene udarce bez obzira na 40 godina u životnom kalendaru.

image
DAILY MAIL/DMG MEDIA/PROFIMEDIA
image
DAILY MAIL/DMG MEDIA/PROFIMEDIA

Brojna pitanja

- Branio sam ovdje prije 18 godina kada sam bio na posudbi, volim ovaj grad i jako sam sretan što sam mogao pomoći klubu i navijačima da ponovo budu sretni - istaknuo je Ben Foster.

- Na početku naše avanture stalno sam slušao pitanja “zašto baš Wrexham”, a sada mogu kazati - evo, baš zbog ovakvih stvari. Dovoljno je osjetiti kako diše grad i sreću navijača i sve će biti jasno. Željeli smo pronaći klub s kojim ćemo od dna stići do vrha engleske nogometne piramide. Naravno, još je dalek put do ispunjenja sna, ali jedna stepenica je ostala iza nas - zaključio je Ryan Reynolds.

image
CRAIG COLVILLE/HUW EVANS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
26. travanj 2024 10:05