NIKSA STIPANICEV/CROPIX
ŽIVOT NA MARGINI

Bili su najveći talenti generacije, trebali su postati nositelji Vatrenih, zaradili su novac, ali...

Tko bi rekao da će njih trojica danas igrati za takva tri kluba!? A na pragu su najboljih godina...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. prosinac 2021. 15:51

Alen Halilović objavio je na svom Intagram profilu kako se vratio nogometu nakon dva mjeseca. U dresu Readinga, protiv Swaneaja odigrao je prvih 66 minuta u pobjedi na gostovanju (2:3). Igrao je, doduše, Halilović i prije tjedan dana protiv Sheffield Uniteda, ali očito to ni sam nije baš računao, s obzirom da je na teren ušao u zadnjoj minuti utakmice.

Dan kasnije, u nedjelju, vratio se i Ante Ćorić. On je izostao nešto manje od mjesec dana, ušao je u igru u 42. minuti, a njegov Zürich svladao je Young Boyse 1:0. Bio je Ćorić među solidno ocijenjenim igračima, odigrao je korektnu utakmicu, imao i slobodan udarac, koji nije pogodio metu.

Opet, dan ranije, onda kad je Halilović slavio pobjedu nakon povratka na teren, Andrija Balić zabio je pobjednički gol za DAC iz Dunajske Strede na gostovanju kod Trenčina. Prvi mu je to gol ove sezone, prvi put je bio starter nakon tri utakmice u kojima je ulazio s klupe, a nakon što je također dva mjeseca zbog ozljede bio izvan travnjaka. Tri najveća talenta svoje generacije, tri mladića za koje su mnogi vjerovali da će u najboljim nogometnim godinama nositi hrvatsku reprezentaciju. Polako ulaze u te, najbolje nogometne godine, ali još uvijek traže svoje mjesto pod Suncem i još su daleko od razina kojima su težili, koje su 'trebali' dostići.

Alen Halilović (25), Ante Ćorić (24) i Andrija Balić (24) iz Dinama su i Hajduka otišli u lige Petice. Halilović je za pet milijuna eura otišao u Barcelonu, za Ćorića je Roma 'iskeširala' šest milijuna, Udinese je u Hajdukovu blagajnu uplatio tri milijuna eura za Balića. Dakle, 14 milijuna za njih trojicu. Bili su predodređeni za velike stvari, crveni tepih bio im je rasprostrt na putu prema uspjehu, odnosno, u očima mnogih vršnjaka oni su već uspjeli.

Napustili su 'blato' HNL-a i otišli u glamur najblještavijih nogometnih pozornica, zaradili ozbiljan novac. I od onda lutaju. Zajedno su, u tih nekoliko godina, promijenili već 18 klubova. Ako uzmemo da je Halilović igrao i za Barcelonu B i za mladu Heerenveenovu momčad, a Balić za Udineseovu Primaveru, brojka se penje na 21! Kroz 21 različitu momčadi prošli su Halilović, Ćorić i Balić otkako su skinuli dres Dinama, odnosno Hajduka.

Ante Ćorić

image

Ante Ćorić

MARKO TODOROV/CROPIX

Ante Ćorić iz Dinama je u Romi otišao 2018. i otad je, u tri i pol sezone, u Romi, Almeriji, Venlu, Olimpiji i Zürichu odigrao svega 38 utakmica. Imao je i dosta problema s ozljedama, neosporno, a ukupno je zabio jedan gol i dodao tome dvije asistencije! Kad je otišao iz Maksimira za šest milijuna, vrijednost mu je na Transfermarktu, kojega najčešće uzimamo za razne usporedbe vrijednosti bila 7,5 milijuna eura. Danas Ante Ćorić na istom izvoru vrijedi gotovo 10 puta manje - 700 tisuća eura.

Alen Halilović

image

Halilović je igrao i sa i protiv Messija

BORIS KOVACEV/CROPIX

Alen Halilović godinu je dana stariji, a otišao je iz Dinama još 2014. Barcelona, Messi i mali' Haliović u tom društvu. No, bilo je to tako samo na prvu, igrao je Alen više u Barceloni B, za 'pravu' Barcu upisao je tek jedan nastup. I krenuo mijenjati klubove. Las Palmas, Sporting Gijon, HSV, Standard, Milan, Birmingham, Heereenveen, Reading. Bio je čak neko vrijeme i bez kluba. I borba. Hoće li mu produljiti ugovor, hoće li ga otkupiti, gdje će igrati iduće sezone. Može se pohvaliti da je igrao u tri lige Petice, u Bundesligi, Serie A i Primeri, sad igra u jakom Championshipu, bori se s ozljedama. I za ostanak, jer Reading je to društvo.

Ipak, u sedam godina, otkad je s 18 otišao iz Dinama, skupio je 181 utakmicu. Zabio je 17 golova, upisao 18 asistencija. Čak ovako, na papiru, i ne izgleda loše, ali činjenica da svake godine mijenja klub (barem jedan), sigurno nije karijera kakvu je zamišljao i kakvu su mu prognozirali. Ugovor s Readingom istječe mu idućeg ljeta, pitanje je hoće li se i tamo zadržati. Kad je otišao iz Dinama u Barcelonu za pet milijuna eura, vrijednost mu je bila na šest milijuna. Sad vrijedi 600 tisuća, dakle, poput Ćorića, pala mu je cijena 10 puta. Zanimljivo, od sve trojice spomenutih Halilović po TM-u trenutno vrijedi najmanje.

Andrija Balić

image

Andrija Balić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Andrija Balić iz Hajduka je otišao u Udinese i imao bolji start od Halilovića i Ćorića. Odigrao je 33 utakmice za Udinese, od toga 29 u Serie A i četiri u Kupu. Činilo se da je dobro iskoračio, da će još napredovati, no, nije se ni on zadržao na toj razini. Bilo je i ozljeda, bilo je i surovog profesionalizma, promjena trenera i klupskih planova. A Balić se u toj 'poplavi' nije snašao. Prvo posudba u nizozemsku Fortunu Sittard, pa u Perugiju, u Serie B. I onda - u Slovačku. U Dunajsku Stredu, gdje je već gotovo dvije godine. Prošoga, pandemijskog ljeta, slovački ga je klub i otkupio od Udinesea, za 300 tisuća eura. Od odlaska iz Hajduka prije pet godina Balić je ukupno odigrao 114 utakmica, zabio je 12 golova i 10 puta asistirao. Tada, kad je otišao za tri milijuna eura iz Hajduka, vrijedio je po TM-u tri milijuna, danas mu je po istom izvoru cijena 900 tisuća eura. Znači, najvrijedniji je u ovom društvu.

Ćorić se, dakle, trenutno jedini bori za naslov prvaka, jer Zürich je prvi u Švicarskoj, Halilović se može pohvaliti da je najviše toga prošao, igrao u tri sjajne lige, dijelio svlačionicu s Messijem, odigrao najviše utakmica u ligama Petice. Balić, pak, po TM-u vrijedi najviše, jedini je blizu milijun eura, ima iza sebe ipak 30-ak utakmica u Serie A.

Jesu li zadovoljni ili nisu svojim karijerama, ne znamo, to je njihov osobni dojam. Ali, sigurno ih nitko, na pragu najboljih igračkih godina nije zamišljao u Readingu, Zürichu i Dunajskoj Stredi. I tako daleko, predaleko, od reprezentacije, bez ikakve naznake da bi s uskoro mogli približiti.

Linker
25. travanj 2024 22:59