bjk.com.tr / www.bjk.com.tr
DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

Bilić u pohodu na titulu: O prvaku će odlučiti vatreni derbi kod Galatasaraya?

Šest kola prije kraja turskog nogometnog prvenstva Beşiktas Slavena Bilića i Galatasaray izjednačeni su na 1. mjestu, a trećeplasirani Fenerbahçe zaostaje bod
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 29. travanj 2015. 09:53

Što izgubiš na mostu, dobiješ na ćupriji i obrnuto, poslovica je koju ove sezone turskog nogometnog prvenstva Slaven Bilić i njegov Besiktas doživljavaju iz kola u kolo.

‘Crni orlovi’ su, naime, nakon ovog vikenda ponovno na prvom mjestu turske Süperlige, zahvaljujući “nadoknadi s užitkom”, kako naglašava Hurriyet, pobjedi osiguranoj u šestoj od devet minuta sudačkog vremena protiv Karabükspora (2-1) u Ankari, dakako i remiju dotad vodećeg Fenerbahçea dva dana ranije kod Eskisehirspora (1-1). Isti broj bodova kao Besiktas ima i Galatasaray, treći istanbulski velikan koji je u nedjelju sretnim pogotkom u 85. minuti nakon kornera svladao Gaziantepspor (1-0).

Do kraja natjecanja je šest kola, a ako nitko od trojca koji se bori za naslov ne zaostane više od tri boda, vrhunac bi se trebao dogoditi u nedjelju, 24. svibnja, kad se na Türk Telekom Areni, sretnoj hrvatskoj reprezentaciji i njenom tadašnjem izborniku Biliću ujesen 2011., sastaju Galatasaray i Besiktas.

Fener ne može u Europu

Prije toga Bilićeve ‘crne orlove’ čeka još jedno teško gostovanje, u Trabzonu, gdje je nedavno pao Galatasaray i prepustio prvo mjesto Fenerbahçeu, dopustivši Beşiktasu da ga sustigne. U međuvremenu je ‘kiksao’ baš Fener, koji na papiru ima najlakši raspored do kraja. Kad bi u preostalih šest kola bili postignuti isti ishodi kao jesenas, na kraju bi ljestvica izgledala: 1. Fenerbahçe 78 bodova, 2. Galatasaray 77, 3. Beşiktas 76.

Dobra stvar za Besiktas i njegov hrvatski stožer ( Jurčević, Terzić, Rak) jest što su Fenerbahçe i Galatasaray u polufinalu turskog kupa i čekaju ih dvije utakmice sa Sivassporom odnosno Bursasporom, što znači da će do kraja sezone igrati ritmom svaka tri-četiri dana, budući da se i 31. kolo igra kroz tjedan.

Nadalje, kako Fener odrađuje posljednju godinu Uefine suspenzije, jedno mjesto više iz prvenstva vodi u Europu. Ako bi u finalu kupa završili istanbulski favoriti, u Europsku ligu bi išao i šestoplasirani, dakle trojac Bursar, Basaksehir i Trabzon. No, trenutno se taj trojac bori za dva mjesta u Europi, što otežava nedjeljno gostovanje Bilićeve momčadi na navijački vrućem istoku zemlje...

Odlučuju međusobni

Važno je naglasiti da u slučaju istog broja bodova jedne ili više momčadi odlučuju međusobni susreti i tu su Galata i Fener u prednosti pred Besiktasom, kojem će stoga najvjerojatnije 24. svibnja trebati pobjeda da ostane ili se vrati na vrh ljestvice.

U odnosu na nedavne europske dvoboje koje su prenosile i naše televizije, Besiktasu se vratio u momčad češki stoper Sivok, vođa obrane, izostanak zbog ozljeda vezista Kavlaka i kapetana, vratara Tolge, nije se osjetio na rezultatima, iako Demba Ba ne zabija kao u jesen. Kod konkurenata, Feneru nedostaje Meireles i za vikend se ozlijedio Emre, a Galata se nakon odrađene Sneijderove kazne kompletirao.

Linker
22. rujan 2024 17:01