Igor Štimac
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
IGOR ŠTIMAC ZA SN

‘Bilo je razloga za kritiku Vatrenih, ali nije za iživljavanje. A Nikoli Vlašiću će biti jako teško...‘

‘Dalić je tražio igrače u formi i prema rezultatima, i igri, pronašao je koga je želio...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. rujan 2021. 09:00

Igor Štimac prošlog se tjedna vratio iz Indije. Više od dvije godine hrvatski je trener izbornik te zemlje koja je prešla milijardu stanovnika.

- Odigrali smo dvije test utakmice s Nepalom, prvu smo remizirali, drugu dobili. Kratko sam došao kući jer početkom listopada igramo prvenstvo Južne Azije - kazao nam je Štimac o svom aktualnom trenutku na klupi Indije.

Dok ne krene prvenstvo Južne Azije (SAFF), analizirali smo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje su Indijci završili na trećoj poziciji u svojoj skupini iza Katara i Omana.

- S deset dana treninga, s nizom odrađenih karantena, više od trećeg mjesta nismo ni mogli biti. Bolji smo od Afganistana i Bangladeša, slabiji od vodećih. Realno govoreći, ništa više od toga nije se ni očekivalo. Napredovali smo otkad sam došao na izborničku poziciju jer. primjerice. prije mog dolaska reprezentacija je u kvalifikacijama primila 18 zgoditaka, a u ovima je dobila tek sedam. Kompaktni smo u obrani, ali problem je napad. Obranu uvijek možeš posložiti, ali kako doći do pogotka sa kvalitetom koju posjeduješ... - požalio se Štimac i objasnio:

- Moji reprezentativci u svojim klubovima imaju sezonu dugu tri mjeseca. Da, tri mjeseca u kojima oni najbolji igrači odigraju najviše 15 utakmica. I čemu se onda nadati? Težak je svaki korak prema naprijed, ali borimo se, nema druge. Reprezentacija je kompaktna, tjelesno je dobro spremna zahvaljujući našem sjajnom kondicijskom treneru Luki Radmanu. Ali, pomaci u rezultatu sporo idu...

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Iživljavanje suvišno

Kada smo već spomenuli Luku Radmana, treba dodati da je sa Štimcom u stožeru i trener vratara Frane Srdarev.

- Nadam se finalu na prvenstvu Južne Azije - zaključio je Štimac priču o Indiji, koja na egzotičnim Maldivima za tri tjedna kreće po osmi naslov na SAFF-u.

Dok se Štimac u Indiji mučio s pitanjem kako se spremiti za iduće natjecanja, Hrvatska je na Poljudu deklasirala Sloveniju uzevši sedma bodova u rujanskom ciklusu kvalifikacija. Štimac je pred osam godina vodio Vatrene, dobro zna kakav je pritisak na izbornika.

- Nažalost, zbog obveza s Indijom gledao sam tek skraćene snimke. Rezultat je na kraju pozitivan, imamo odličnu situaciju za prolazak dalje. Znam da je bilo puno kritika na izbornika i igrače, ali tako se razmišlja kod nas. Očekivanja su velika, a na svaki slabiji dan skače se na zadnje noge. Istina, bilo je razloga za kritiku, ali nije bilo razloga za iživljavanje.

Hrvatska je ipak ostala neprikosnoveni favorit za prvo mjesto u skupini.

- Mi smo kao i uvijek u dobroj poziciji. Jasno, ne treba se opuštati jer više nema laganih protivnika. Cipar, Malta i njima slični davno su prestali biti lagani. Svi igraju nogomet, svatko je danas u stanju odigrati kvalitetnu obranu. Pritom treba imati strpljenja i živaca igrati protiv bunkera. Znam kakve su to situacije. Tim više što su reprezentativci kratko na okupljanju. Ovisiš o njihovoj formi i raspoloženju, ne možeš dublje planirati. Zato se uvijek moliš da svi budu zdravi i nadasve gladni uspjeha.

Sedam je bodova osvojeno bez kapetana Luke Modrića, što rujanskim kvalifikacijama daje još veću težinu.

- Istina, ali također su reprezentativci pokazali da mogu nadoknaditi i takav izostanak. Slovenija je uistinu bila odlična predstava, ali mora se priznati da nas je Slovenija dočekala u puno slabijem izdanju nego li je to bio slučaj u ožujku. Nemaju kadar za kontinuitet, sami sebe su pobijedili. Ne krivim izbornika jer ne može trener tu puno napraviti. Prva utakmica je bila sasvim druga priča, uspjeli su iznenaditi jakim motivom. Ali, ne ide dvaput, tim više što Slovenija nema kadar koji može mijenjati za tri utakmice u tjedan dana. A što se tiče Luke, drago mi je da se vratio u Realu, da će biti spreman za listopadski ciklus. Neka igra dok god se bude dobro osjećao, bez obzira na godine.

image
AFP

Vatreni su favoriti

U konačnici, povratkom Modrića postaju izgledi Vatrenih još veći i dojam je da bi sve osim prvog mjesta u skupini predstavljalo prvorazredno iznenađenje.

- Jasno je da ćemo ulogu favorita opravdati samo s prvim mjestom. Iako Rusija nije bezazlena, nije to reprezentacija kvalitete Belgije. Mi smo gospodari vlastite sudbine, a to je uvijek najvažnije kada stiže konačni rasplet.

Je li vas iznenadila odluka Dalića da s rujanskog popisa izostavi Rebića, Vrsaljka, Petkovića i Brekala ?

- Izbornikova je to odluka, koju ne bih komentirao. Ali, na kraju je rezultat taj koji opravdava ili stavlja upitnik na njegove odluke. Rezultat znamo, dakle, sve je jasno. Igrači koji nisu dobili poziv imat će priliku za dokazivanje. Na njima je da budu strpljivi i promijene stvari u svoju korist. Da se ponovno nađu na popisu. Dalić je tražio igrače u formi i sudeći po rezultatima, i pogotovo igri protiv Slovenije, pronašao je koga je želio.

Jedan smo spektakl imali prošlog utorka na Poljudu, a novi nas čeka u četvrtak navečer u Maksimiru. Dinamo će ugostiti West Ham, klub u kojem je dvije godine (1999. - 2001.) igrao Igor Štimac. S Čekićarima je čak gostovao u Osijeku, odlično poznaje mentalitet londonskog kluba.

- Tradicija je manje bitna u ovom ogledu, puno je važnija trenutna forma. West Ham je odlično startao u prvenstvo, posebno su svima za oko zapela izdanja centarfora Michaila Antonija. Jak na lopti, snažan u dvoboju i neumoljivo precizan. Na početku sezone ništa slabiji od Lukakua.

Opasni u skoku

Kako čuvati Antonija?

- Neće ga moći čuvati jedan igrač, morat će se momčadski pripaziti na Antonija. Kod njegovog čuvanja bolje se koncentrirati na sprječavanje distribucije lopte prema snažnom “špicu”, nego razbijati glavu kako ga zaustaviti kada je već primi. Jasno, nije pritom Antonio sam. West Ham je posebno opasan u skoku. Souček prednjači, ali i stoperi.

Nema spora tko je favorit u četvrtak na Maksimiru?

- Ne, nema spora, West Ham je favorit, ali ne treba zaboraviti da je Dinamo iskusniji na internacionalnoj razini. Igrači West Hama posjeduju veću pojedinačnu i momčadsku kvalitetu, ali rijetko igraju izvan Otoka.

Uostalom, i Moyes zna kako je Dinamo prošle sezone izbacio Mourinhov Tottenham. Neće West Ham odmarati igrače za nedjeljni ogled s Manchester Unitedom?

- Ne vjerujem. Igrat će Europu na pobjede, a ne da se uigravaju za prvenstvo.

Posebnu zanimljivost West Hamu nekoć je pružao Slaven Bilić, a danas je u toj ulozi Nikola Vlašić, od kraja prošlog mjeseca novi igrač Hammersa. Kako će se Vlašić snaći u toj konkurenciji?

- Bit će mu jako teško, ali uspio se vratiti u Premierligu i to je veliki plus. Fizički je spreman, a uz to zna što ga čeka na Otoku.

Za više pozicija

Prije četiri godine probao je u Evertonu, ali nakon samo jedne sezone otišao je u Moskvu i zaobilaznim putem došao natrag u Premiership.

- U Evertonu mu smjena trenera Koemana evidentno nije išla u prilog. Sam Allardyce nije doživio Nikolin nogomet, imao je svoje favorite.

U West Hamu ga čekaju Bowen, Fornals i Benrahma kao tercet standardnih iza špica u sustavu 4-2-3-1. Vlašić je, doduše, plaćen skupih 30 milijuna eura, ali West Ham i ne plaća jeftinije.

- Dapače, plaćen još skuplje. Nema u West Hamu igrača koji su bitnije manje plaćeni. Dobra je stvar što je Moyes ozbiljan trener, koji zna zašto ga je uzeo. Sezona je duga i planirat će njegove nastupe. Međutim, kada Vlašić dobije prilike, mora ih iskoristiti. Pritom treba naglasiti, nema mjesta za puno prilika. Nema mjesta za čekanje, moraš ući i dati puni doprinos.

Koja mu je najbolja pozicija u spomenutih 4-2-3-1?

- Igrač je to koji ima sposobnost igrati na svim prednjim pozicijama iza napadača. West Ham je ofenzivna momčad gdje i bekovi idu visoko, a Nikola bi trebao koristiti prostore između linija. izmjene mjesta i tjelesnog kontakta. Ali, zna Nikola što je engleski nogomet.

Livajin ostanak potez je za pozdrav

Bijeli su slavili u Puli gdje je klasu još jednom potvrdio Marko Livaja, ljubimac navijača Hajduka.

- Svaki bivši igrač u kojem još ima snage i znanja koje može dati za klub uvijek je dobrodošao. Livaja je u naponu snage, odlučio je ostati tu u Hajduku i pomoći, što je potez za pozdrav. Njegov je angažman dosad rezultirao velikim osobnim napretkom, odnosno, povratkom u reprezentaciju. Međutim, još uvijek čekamo njegov pravi doprinos za Hajduk u najjačim utakmicama, da bude match-winner u derbijima.

Hajdukov napad na titulu? Nisam siguran...

Može li Hajduk ozbiljnije napasti titulu?

- Za plasman među četiri nema straha, Europa bi trebala biti sigurna. Za nešto više od toga nisam siguran po rezultatima s početka prvenstva.

Linker
25. travanj 2024 17:29