HOANG DINH NAM Afp
‘HRVATI SU BILI BAHATI‘

Bio je jedan od najboljih napadača u Engleskoj, a Hrvatsku je obožavao: ‘Stigao sam na poziv Tuđmana‘

‘Želio je vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku‘
Piše: SNObjavljeno: 18. svibanj 2021. 08:58

Bivši nogometaš Dinama, točnije tadašnje Croatije i australske nogometne reprezentacije, Mark Viduka prisjetio se u razgovoru za Total Croatia News prisjetio svoje karijere i otkrio kako je sve počelo.

- Nogomet u Australiji nije bio previše popularan sport i trebalo mi je dugo da bi stigao od Melbournea do Premier lige. U početku sam trenirao sam, uzeo bih kredu, nactao metu i potom je gađao satima.

Osim u nogomet, Viduka je bio zaljubljen i u Hrvatsku.

- Hrvati su inače jako emotivni prema svojoj domovini, a to se kod nas u Australiji posebno doživljavalo. Roditelji su mi otišli u Australiju još 60' godina kada je Hrvatska bila dio Jugoslavije koju nisu voljeli. Sanjali smo svi zajedno da ćemo jednom gledati Hrvatsku na SP-u.

image
MIGUEL ROJO Afp

To je Viduka uspio doživjeti, ali nije mogao sanjati da će 2006. igrati protiv svoje Hrvatske i to u odlučujućoj utakmici za prolazak skupine.

- U tom sam susretu bio i kapetan, a tadašnji izbornik Hrvatske, Cico Kranjčar bio je moj prvi trener u Europi. Sjećam se da su Hrvati bili bahati prije utakmice, u medijima se govorili kako smo klokani koji nemaju veze o nogometu, to nas je samo dodatno motiviralo.

Viduka se potom prisjetio kako je došao u Hrvatsku.

- U Australiji sam bio relativno poznat jer sam u dva navrata osvajao nagradu za najboljeg mladog nogometaša, a onda je stigao poziv. Predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman pozvao nas je sve na večeru u jedan restoran u Melbourneu. Želio je vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku i imidž nove države graditi oko sporta. Tako sam došao u Zagreb 1995.

Linker
19. travanj 2024 12:56