INSTAGRAM
OD VRHA DO DNA

Bio je na vrhuncu, a onda mu je tableta od 40 mg zaustavila život! ‘Probudio sam se s glavoboljom...‘

‘Vidio sam sve što je bilo u tisku i pomislio, jesam li ja narkoman?‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2021. 15:32

André Onana sa Ajaxom je postao jedan od najboljih vratara u Europi, međutim napravio je "ljudsku pogrešku" koja je dovela do pozitivnog doping testa. U razgovoru za Marcu objasnio je što se dogodilo kobnog listopada 2020. godine.

- Vratili smo iz Bergama sa utakmice protiv Atalante, stigli smo u zoru i probudio sam se s glavoboljom. Otišao sam uzeti lijek koji mi je bio prepisan (Litacol), ali moja supruga, koja je tek rodila, je imala sličnu tabletu (Lasimac) koja se koristi za zadržavanje tekućine i ja sam je nenamjerno uzeo. Taj sam dan prvi napravio kontrolu droge i otišao kući. Kad su mi mjesec dana kasnije, dok sam bio u Kamerunu, rekli da sam pozitivan, odgovorio sam liječniku "sigurno si pogriješio, napravio sam više od 23 testa u svojoj karijeri". Kada mi je rekao da sam pozitivan na furosemid, odgovorio sam mu 'supruga mi je rekla, André, ovo su tablete koje je liječnik meni prepisao".

image
GEERT VAN ERVEN Dppi Via Afp

Uzeo je Onana pogrešne tablete i sebi zaustavio karijeru.

- Bio sam na vrhuncu karijere! Četiri puta najbolji vratara Eredivisie, među najboljima na svijetu... Poboljšati, za što? Biti najbolji na planeti? Činilo mi se nečuveno. Bio pozitivan na pilulu za mršavljenje kada nisam imao tekućinu za zadržavanje. CAS mi je snizio kaznu sa 12 na devet mjeseci, jer su shvatili da je to pomalo nepravedno. Bilo je predugo za tabletu koja nije ništa dodala.

Kako je bilo tih devet mjeseci bez mogućnosti igrati ili trenirati sa svojim suigračima?

- Nisam mogao trenirati ni s jednim certificiranim trenerom! Morao sam preživjeti, izdržati i trenirati sam. Morao sam okupiti jak tim od 17 ljudi da se vratim kao vratar kakav sam bio: fizički trener, trener vratara, psiholog... Nije bilo lako, ali hvala Bogu i njima, uspjeli smo.

image
YANNICK VERHOEVEN Dppi Via Afp

Kako ste s psihološkog stajališta borili protiv takve situacije ?

- Nevjerojatno je kako tableta od 40 miligrama može uništiti tvoj život, karijeru, baciti mrlju na tvoj image.... ​​Psihološki je jako teško. Pomislio sam, kako kazati roditeljima da sam bio pozitivan na doping testu kada nisam pušio ili pio u životu?' Priča se o dopingu, ali ono što sam uzeo, inzistiram, je tableta za zadržavanje tekućine. Bilo je toliko teško da sam čak ponekad i sumnjao u sebe. Vidio sam sve što je bilo u tisku i pomislio, jesam li ja narkoman? To vas osvještava i čini vas jačim. Shvaćate da u nogometu nema ljudskosti. Za neke smo roboti i nemamo pravo na neuspjeh. Kada sam se 13. studenoga konačno vratio igrati za Kamerun, osjetio sam kao da sam se ponovno rodio. U Ajaxu sam trenutno pričuva Pasveeru kojeg jako cijenim.

Na kraju sezone Onani ističe ugovor, kakav je pogled u budućnost ?

- Dok sam bio suspendiran smjestili su me u Barcelonu, Inter, Arsenal, Lyon, Nicu, Monaco... Istina je da nisam postigao dogovor s Ajaxom, ali zahvalan sam klubu na prilici koja mi je pružena. Nakon gotovo sedam godina mislim da je vrijeme da napravim mjesta za druge. Ajax uvijek daje prilike mladima, a tu priliku čekaju brojni vratari. Ja moram otići. Gdje ? Ne znam, ali treba mi nešto novo da se mjerim s vrhunskim vratarima.

Linker
21. lipanj 2024 16:52