Paul Gascoigne

 TERRY BLACKBURN/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
‘VJEČNI ALKOHOLIČAR‘

Bio je nogometna superzvijezda i ‘sretan pijanac‘, a sad nema ni vlastiti dom: ‘Moja borba se nastavlja‘

S ovisnošću počeo boriti čim je 2004. godine objavio kraj profesionalne karijere
Piše: SNObjavljeno: 05. ožujak 2024. 20:30

Jedan od najpoznatijih engleskih nogometaša Paul Gascoigne Gazza tijekom svoje profesionalne karijere nastupao je za mnoštvo uspješnih momčadi uključujući Newcastle, Tottenham, Lazio i Rangers kao i za englesku nacionalnu vrstu za koju je upisao 57 nastupa. Zadnju profesionalnu utakmicu odigrao je 2004. godine od kada počinje njegova borba s mentalnom bolešću i ovisnosti o alkoholu.

- Nekoć sam bio sretan pijanac. Više nisam. Ja sam tužni pijanac. Ne izlazim da bi pio, pijem u zatvorenom - rekao je Gazza u intervjuu za High Performance u kojem je otkrio kako nema vlastiti dom i da živi sa svojom menadžericom Katie Davies.

- Pokušavam ne pasti jer svijet je već dovoljno loš. A kad sam jako potišten, tada uzmem piće da se oraspoložim - priznaje bivši veznjak.

Gascoigne, koji je u Kuću slavnih engleskog nogometa primljen još 2002. godine, dvije godine prije nego li je objavio kraj karijere, s ovisnošću se počeo boriti čim je prekinuo s nogometom. Mnogo puta je pokušao odustati od alkohola, ali uspjeha nažalost nije bilo te je 2021. godine novinarima priznao da će "uvijek biti alkoholičar".

image
MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Bivša superzvijezda priznaje i da više gotovo i ne gleda nogomet jer mu jako nedostaje.

- Ako želim da mi dan bude loš sve što trebam učiniti je otići u pub. Ako želim da mi dan bude dobar, izvadim svoj štap i odem u ribolov - rekao je Gazza i dodao kako pokušava što češće ići na sastanke anonimnih alkoholičara.

Sada, umjesto da pije alkohol, Gascoigne pije kavu. Bivši nogometaš priznao je da često popije i šest kava do 10 ujutro i oko 15 moka dnevno.

- Doista je lako, samo se pokušavam držati podalje od kafića. Ako popijem piće, popijem ga jer ga želim, nije iz nekog posebnog razloga. Ne krivim nikoga, a krivio sam mnoge ljude dok sam pio - rekao je Gazza koji je do sad sedam puta otišao na odvikavanje, ali svi pokušaji su bili bezuspješni.

- Ono što sam priredio sebi i ljudima oko sebe, zatvor i rehabilitaciju, uzimanje kokaina s WC školjke,... A onda su me zamolili da budem veleposlanik svoje zemlje. Nisam znao da li bi se smijao ili plakao.

Gazza se međutim ne predaje i nastavlja s borbom i nastojanjem da druge ljude odvrati od puta kojim je on krenuo.

- Ponosan sam na ono što sam dao ljudima. Dao sam gotovo milijun funti za 10 različitih dobrotvornih organizacija i učinio sam to anonimno. Nikada nisam odustao. Mislim da ću se predati kad budem u drvenoj kutiji. Do tad, nastavit ću se boriti - zaključio je.

Linker
21. travanj 2024 04:46