Ivan Nevistić
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SUPROTNO OD OČEKIVANJA

Bio je ponajbolji vratar Europske lige, pojačanje od tri milijuna eura, a sad je u Dinamu - nigdje

Ivan Nevistić trebao je biti pojačanje Modrih, ali kod Damira Krznara nije u planovima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. kolovoz 2021. 18:47

Kad je Dinamo proljetos od Rijeke kupio Ivana Nevistića, a neslužbeno se spominjala svota od tri milijuna eura, malotko se iznenadio. Nije prvi put da Dinamo kupuje igrača Rijeke i ostavlja ga na posudbi, neki su to komentirali i kao Dinamovu financijsku pomoć klubu s Rujevice, ali nije niti neobično platiti toliko za golmana koji je te sezone briljirao u Europskoj ligi, po nekim brojkama bio je i najuspješniji vratar u tom natjecanju, znao se naći i u momčadi kola.

Dinamo je pronašao nasljednika Dominika Livakovića, Nevistić je već tada, izgledao je tako, spreman ući u njegove rukavice. Štoviše, već ga se spominjalo i u kontekstu reprezentacije, može li se “ugurati” među tri naša vratara na Euru?


Međutim, priča s Dinamovim golmanima otišla je u sasvim drugom smjeru i tu je najveći gubitnik, zasad, ispao Ivan Nevistić. Dakle, kad se na kraju prošle sezone računalo da će Livaković tijekom ljeta sigurno otići, Dinamo je za još dvije godine, do 2024., produljio ugovor 34-godišnjem Danijelu Zagorcu. On i Nevistić trebali su se boriti za “jedinicu” na pripremama, iako je bilo jasno da je iskusni Zagorac tu ipak u prednost.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Jer, Dinamo je imao neka loša iskustva s mladim vratarima u prošlosti, bez obzira na to što je Nevistić iza sebe imao odličnu sezonu, ipak je drugačiji pritisak biti prvi golman Dinama. Pa, neka se prvo prilagodi i navikne na Dinamo, a Zagorac će preuzeti odgovornost.
- Ako Livaković ne ode, tada će Nevistić ići nekamo na posudbu - kazao je, pak, Damir Krznar na kraju priprema u Sloveniji, gdje Livakovića nije bilo, ali su trenirala čak četvorica, svaki sa svojim ambicijama i željama; Zagorac, Horkaš, Nevistić i Čavlina.
Danijel Zagorac, dakle, kao prvi izbor kad nema Livakovića, Dinko Horkaš vratio se s posudbe nagomilanog prvoligaškog iskustva, s idejom da, ako sad ne dobije priliku u Maksimir, potraži priliku izvan Dinama, imao je i ponuda i za posudbe i za transfere.

No, Dinamo se nije htio baš olako riješiti Horkaša, mogao bi i on zatrebati ako ode Livaković. Mladi Nikola Čavlina tu je ipak bio kao perspektiva, on će ionako sezonu uglavnom provesti u drugoj momčadi.

Dinamovo “golmansko pitanje” tijekom ljeta stavljeno je na čekanje dok se ne dobijemo odgovor odlazi li Livaković. Jer, u slučaju njegova transfera, svi ostali bi se u hijerarhiji pomaknuli za jedno mjesto i imali jasniju perspektivu. Međutim, desetak dana prije kraja prijelaznog roka svi su još u Dinamu. I Livaković i Zagorac i Nevistić i Horkaš. Naravno, tu je i Čavlina. Koji trenira s prvom momčadi, brani za drugu, njegov je status u redu. A Nevistić? Navodno je imao neke opcije za posudbu, spominjala se i Lokomotiva, ali nije dolazio iz Rijeke u Dinamo da bi išao u Lokomotivu!?

Neke ponude, pak, možda nisu pasale niti Dinamu. I zasad nije otišao i trenutno je - nigdje. Nije niti među četvoricom vratara prijavljenih za utakmice sa Šerifom, Horkaš je otišao u Tiraspol u statusu trećeg golmana, dok je Čavlina formalno četvrti, jer ne zauzima mjesto na A listi. Nevistić ne brani niti za Dinamo II, za koji je odigrao nekoliko pripremnih utakmica, druga momčad zamišljena je ove sezone kao poligon za razvoj mladih igrača i tamo, dakle, prednost imaju Čavlina i Mislav Zadro.


I tako je Nevistić u samo pola godine došao od kandidata za reprezentaciju do, praktički, petog golmana Dinama. Sve se odigralo suprotno od očekivanja.


Naravno, i za Nevistića (23) i za Horkaša (22) najgora je opcija da u tim godinama ostanu bez utakmica, da ne pronađu klub u kojemu bi branili ostatak sezone. Možda ovih desetak dana prijelaznog roka ponovno okrenu priču i promijene status, poglavito Nevistiću, možda dođe i ponuda koja bi Livakovića odvela iz Maksimira!? U svakom slučaju, trenutno je višak golmanske kvalitete, a premalo mjesta u Dinamu za sve njih.

Dinamovi vratari ove sezone

Dinamo - Valur 3:2 (branio Zagorac, na klupi Nevistić)
Valur - Dinamo 0:2 (branio Zagorac, na klupi Nevistić)
Dinamo - S. Belupo 0:2 (branio Livaković, na klupi Zagorac)
Dinamo - Omonia 2:0 (branio Livaković, na klupi Zagorac)
HD - Dinamo 0:4 (branio Livaković, na klupi Zagorac)
Omonia - Dinamo 0:1 (branio Livaković, na klupi Zagorac i Horkaš)
Dinamo - Rijeka 3:3 (branio Livaković, na klupi Zagorac)
Dinamo - Legia 1:1 (branio Livaković, na klupi Zagorac)
Legia - Dinamo 0:1 (branio Livaković, na klupi Zagorac)
Dinamo - Gorica 1:0 (branio Livaković, na klupi Zagorac)

Linker
06. ožujak 2024 14:44