REUTERS/Albert Gea / REUTERS
NAKLON KRALJU

'BIO JE PRAVI GENIJALAC, ALI RONALDO I MESSI IPAK SU SVIJET ZA SEBE' Evo kako iskusni Vaha Halilhodžić uspoređuje najbolje nogometaše svih vremena

OPROŠTAJ RONALDINHA Brazilac je objavio da više neće igrati, a Vahid Halilhodžić se prisjetio svojih razgovora s njim dok je bio u Paris SG-u
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. siječanj 2018. 14:45

Onaj dribling, kad se lopta zalijepi za nogu, a onda odjednom prođe suparniku kroz noge. Pa ‘onaj’ gol Seamanu 2002. s pola igrališta, pa ona briljantna večer kad je Bernabeu obojen u Realovu bijelu boju ustao i zapljeskao čarobnjaku u Barcinu dresu. Kao što je koju godinu ranije marsejski Velodrome zapljeskao genijalcu u dresu PSG-a.

Raritetni trenuci nogometne povijesti, raritetan igrač koji je jučer i definitivno otišao u povijest. Iako je zadnju pravu utakmicu odigrao još ujesen 2015. za Fluminense, iako je već postao ambasador Barcelone i nogometna legenda, Ronaldo de Assis Moreira ili Ronaldinho Gaucho službeno je objavio kraj karijere.

- Gotovo je, ovo je kraj. A nakon SP-a u Rusiji napravit ćemo neki veliki oproštaj, nešto posebno - objavio je Ronaldinhov brat Assis.

Probudio Barcelonu

Jasno, kako je Ronaldinho ambasador Barcelone, tako se očekuje i da će se katalonski klub uključiti u tu priču. Nije vijest o Ronaldinhovom konačnom odlasku u penziju nikakva senzacija, ali jest prilika za još jedan podsjetnik na jednog istinskog nogometnog velikana. S onim stalnim, neuništivim osmijehom na licu. Igrao je i uživao u tome, s njime su uživale i mase na tribinama. Čovjek kojega mnogi smatraju Barceloninim Mesijom prije Messija, jer on je Camp Nou probudio iz mrtvih i Barcelonu vinuo među najveće i najtrofejnije klubove u povijesti.

Jer, do njegova dolaska Barca je u Primeri bila šesta, prije toga dvaput četvrta, pa druga. Real i Valencia igrali su finale Lige prvaka, rastao je u Deportivo, Barca je bila u sjeni ‘Galacticosa’, a na europskoj karti još dalje od vrha. Onda je Laporta u predsjedničkoj kampanji navijačima obećao - Davida Beckhama. Ali, dok je on pričao, Real je radio, Becks je osvanuo u Madridu i bijes Barcinih fanova tražio je od Laporte hitnu reakciju. Doveo im je Ronaldinha iz Pariza i - ostalo je povijest.

SAITAMA, JAPAN - SEPTEMBER 03:  Vahid Halilhodzic, coach of Japan hints the negative point after the match[action] during the 2018 FIFA World Cup Qualifier Round 2 - Group E at Saitama Stadium on September 3, 2015 in Saitama, Japan.  (Photo by Kaz Photography/Getty Images)
Kaz Photography / Getty Images

- On je bio najzaslužniji za velike promjene u Barceloni. Bila su loša vremena i promjena koja je stigla njegovim dolaskom bila je čudesna - rekao je kasnije o Ronaldinhu Messi, zahvalivši upravo Brazilcu na podršci i pomoći koju mu je pružio na početku karijere.

A Ronaldinho je u Barcelonu stigao iz PSG-a tog ljeta 2003. Na klupu Parižana upravo je sjeo Vahid Halilhodžić i imao velike planove s Brazilcem. Ali...

- Bilo je to turbulentnih mjesec dana, a upravo je Ronaldinho bio jedan od najvećih razloga moga dolaska na Park prinčeva. Imao sam ideju stvoriti ubitačan tandem Ronaldinho - Pauleta. Ronaldinho u prethodnoj sezoni nije bio na najvišoj razini, bio mi je izazov doći i vratiti ga u pravu formu, napraviti od njega još bolje igrača. Pričao sam s vlasnicima kluba i moje je prvo pitanje bilo: ‘Što će biti s Ronaldinhom’? Rekli su mi: ‘Ti si šef, ti odlučuješ. Ako želiš da ostane, ostat će’. Međutim, ubrzo su krenule priče o odlasku - prisjeća se Vaha i nastavlja:

Želio ostati, ali...

- Bio sam ljutit, u jednom trenutku bio sam spreman i napustiti klupu PSG-a ako Ronaldinho ode. Pričao sam s njime tri sata u četiri oka, predstavio mu svoj plan, razloga zašto želim da ostane, on me saslušao i rekao da želi ostati, da ne ide u Barcelonu. Međutim, pritisak je bio prevelik. Vlasnici kluba govorili su da mora otići zbog budžeta, a osim što su po ugovoru morali plaćati njega, imali su i obveze prema njegovu bratu, sestri, mami... Nikad mi nisu pokazali njegov ugovor, skrivali su ga od mene, ali su ga onda pustili u Barcelonu. Otišao je za 30 milijuna eura, uz bonuse možda 33 miliijuna. Premalo, da je ostao još godinu dana, otišao bi za dvostruko više, siguran sam.

I danas je Halilhodžić tužan što Ronaldinho nije ostao u Parizu.

- Šteta, žao mi je što nisam mogao duže uživati u njegovu talentu, trenirati i razvijati takvog genijalca. Kad ga na treningu vidite kako žonglira, možete samo stati i uživati.

Ali, otišao je Ronaldinho toga ljeta i napravio veliku karijeru. Da Halilhodžić bira, gdje bi svrstao Ronaldinha na nekoj ljestvici najboljih igrača u povijesti ili barem u ovom stoljeću?

- On je sigurno jedan od najboljih, posebnih, genijalnih, rijetkih. Ali, kad me pitaju je li bolji od Messija i Ronalda onda kažem ovako: Ronaldinho je atraktivniji, on je igrao ‘za raju’, kao Maradona, recimo, ali ova su dvojica druga priča. Oni dulje traju i već godina su strašno efikasni, fizički u top formi, dominantni. Ronaldinho je bio genijalac, no, njih dvojicu će teško ubrzo netko ponoviti.

Osobni karton

Rođen: 21. ožujka 1980.

Klubovi

1998-2001. Gremio

2001-2003. Paris SG

2003-2008. Barcelona

2008-2011. Milan

2011-2012. Flamengo

2012-2014. Atletico Mineiro

2014-2015. Queretaro

2015. Fluminense

Reprezentacija

Brazil, 97 nastupa, 33 gola

Trofeji

2 naslova prvaka Španjolske, 2 Španjolska superkupa, 1 Liga prvaka, 1 naslov prvaka Italije, 1 Copa Libertadores, 1 Recopa Sudamericana, 1 naslov prvaka svijeta, 1 Copa America

Linker
04. svibanj 2024 21:23