ODLAZAK SA ŠUBIĆEVCA

Bio je predvodnik svoje momčadi, pratili su ga Barca i City, a evo gdje je u konačnici sudbina odvela Hrvata

Njegovim odlaskom Šibenik je u šest mjeseci ostao bez trećeg važnog igrača iz prošle sezone
Piše: JL.Objavljeno: 06. ožujak 2023. 19:48

Kada se činilo da je šibenski prvoligaš ove zime spustio zastor prijelaznog roka, kako ulaznih, tako i izlaznih transfera, ipak se dogodio još jedan posao. Samo nekoliko dana prije zatvaranja mercata u Turskoj sletjela je vijest o transferu Nike Raka (19) u Konyaspor. Talentirani veznjak Šibenika već je u Turskoj, za Šibenik je odigrao posljednju utakmicu u četvrtfinalu Kupa u Bijelom Brdu (0:2). Nakon toga nije se zaputio s momčadi za Varaždin gdje je Šibenik u subotu igrao u 24. kolu HNL-a s domaćim prvoligašem, već se zaputio prema Turskoj, točnije u Konyaspor gdje će konkurirati za vezni red trenutno 9. momčadi jake Superlige. Neslužbeno se govori o 200.000 eura koliko bi od Turaka trebao dobiti Šibenik, i to navodno u četiri rate!

Ozljeda pubične kosti

Odlazak donedavnog kapetana Narančastih zazvučao je iznenađujuće, ali za bolje poznavatelje prilika možda i nije. Naime, još prije nekoliko mjeseci spominjala se opcija o odlasku Raka iz Šibenika, a tada je u neslužbenom eteru kolala vijest o Ferencvarosu kao mogućoj novoj destinaciji mladog hrvatskog reprezentativca. Njegova karijera u šibenskom dresu munjevito je napredovala, kao jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije predvodio je mlađe kategorije Narančastih te u nekoliko navrata nosio i kapetansku vrpcu prve ekipe.

Osim za Šibenik, upisao je i nastupe za reprezentaciju (U-16, U-17, U-19, U-20) i postigao jedan pogodak. Najbolje partije u Šibenikovom dresu pružao je prije dvije sezone, kada je momčad pod vodstvom Marija Rosasa igrala brz, atraktivan nogomet, i kada je uz Marina Jakoliša, Marija Ćurića i Antonija Marina predvodio Narančaste u odličnoj jesenskoj polusezoni. Najčešće je igrao zadnjeg veznog, iako su ga treneri ponekad gurali na “desetku”. Nakon sjajnih šest mjeseci cijena mu je od nekih 100.000 eura narasla do vrtoglavih 1,5 milijuna eura po Transfermarktu. Iz utakmice u utakmicu pratili su ga skauti europskih velikana poput Barcelone i Manchester Cityja. No, onda se dogodila ozljeda pubične kosti, nekoliko mjeseci izbivanja s travnjaka, i gubitak forme.

Vidjelo se da nije to onaj poletni Rak, koji ima potez, teško se nosio u duelima. Jesenas je skupio dosta minuta, ali vidjelo se da nadareni veznjak uz nekoliko utakmica izuzetka teško lovi staru formu, da bi u nastavku prvenstva ove zime bio zaleđen na klupi izgubivši mjesto u početnom sastavu, posebice dolaskom novih pojačanja. Odigrao je svega pola sata na Poljudu, i bio je starter u četvrtini finala Kupa protiv BSK-a.

Podrška sa Šubićevca

Njegovim odlaskom Šibenik je u šest mjeseci ostao bez trećeg važnog igrača iz prošle sezone, i drugog kapetana. Prethodno je Mario Ćurić transferiran u moskovski Torpedo, a najbolji strijelac Ivan Delić je na posudbi s pravom otkupa u Cosenzi. Tome možemo pridodati i neuspio pokušaj privole Marina Jakoliša da nakon odlične polusezone potpiše ugovor sa Šibenikom uz plaćanje oštete Hajduku (400.000 eura), koji je temeljem ugovora sa Splićanima imao na to pravo. Rak je uistinu nadaren, ima potez, ideju, jak je u glavi, reprezentativni background, uz to je iznimno korektan, fino odgojen mladić, i svaki odlazak domaćeg igrača, posebice onih koji su “na ti” s loptom, je udarac za klub.

- Niko je Šibenikovo dijete. U klubu je od svoje devete godine, prošao je sve uzraste i zaigrao za prvu ekipu. Iako nam je žao što nas napušta, drago nam je jer ide dalje i ostvaruje inozemnu karijeru jer je veliki potencijal i želimo mu sve najbolje i privatno i poslovno. Godine provedene u Šibeniku ćemo uvijek pamtiti te se nadamo da će nam se vratiti i da ćemo u budućnosti ponovno gledati Niku u narančastom dresu - poručio je pak Hrvoje Kulušić, sportski direktor HNK Šibenik.

Niko Rak nije bio u konkurenciji za nedjeljni dvoboj svog novog kluba u Superligi protiv Giresunspora jer još nisu bili sređeni svi papiri. U Konyi će se Šibenčanin pridružiti bivšim prvotimcima Rijeke Robertu Muriću i Domagoju Pavičiću, te ex-dinamovcima Cekiciju i Emreliju.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 05:01