Kutija šibica slavi 50. rođendan

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
TURNIR SLAVI 50. GODINA

Bio je prvak Europe, jedan od najvećih svih vremena, no najviše pamti Kutiju šibica: ‘To je ipak posebno‘

Pavao Sudy bio je najbolji igrač Uspinjače na završnom turniru za prvaka Europe 1985. godine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. studeni 2021. 13:11

Pavao Sudy jedan je od najvećih hrvatskih malonogometaša svih vremena. Bio je klupski prvak Europe s Uspinjačom, jedan od njezinih stupova na parketu. Bio je toliko dobar da je izabran za najboljeg igrača završnog turnira za prvaka Europe, koji je Uspinjača 1985. osvojila u Debrecenu.

Sudy je dakako i legendarno ime Kutije šibica. Turnira o kojem i danas priča na poseban način.

"Kutija? Najbolju rečenicu o Kutiji rekao je Robert Prosinečki: Tko nije igrao Kutiju, nije igrao ništa. Ja bih na to dodao i da onaj tko nije osvojio Kutiju, nije osvojio ništa."

Zvijezde hakla

Kada to priča igrač koji je s Uspinjačom bio prvak Europe, onda to ima posebnu vrijednost.

"Kutija je zakon, neusporediva je s bilo kojim drugim turnirom, ili natjecanjem, a igrao sam ih pregršt. Nemojte me pitati zašto je tako posebna, teško je to objasniti iz današnje perspektive. Tih 80-tih kad smo dolazili na Kutiju osjećali smo se kao da igramo na najvećoj pozornici koja uopće postoji. Kutija je bila kao milanska La Scala, mogao si nastupiti na svim pozornicama svijeta, ali La Scala je imala posebnu vrijednost. Takva je i Kutija, posebno je takva bila 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Nevjerojatno puno odličnih momčadi, sjajnih igrača, prepune tribine, emocije, priča po gradu... Neponovljivo, za mene i teško opisivo. Osvojiš taj europski naslov u Debrecenu, naravno da si presretan jer si na krovu Europe, ali Kutija je nešto drugo."

Kako je uopće nastala Uspinjača?

"Slučajno, barem se ja tako sjećam. isprva smo se zvali Zvijezde hakla, okupio nas je Zdravko Brkljačić. Pokojni Popovski, Ivančić, Adem Zajmi, ja... Mi smo krenuli, kasnije su došli još neki. Uspinjača je bila toliko jaka da su velemajstori malog nogometa kod nas igrali po pet minuta. Mogli smo još jednom biti prvaci Europe, ali nas je u Madridu zaustavila Španjolska za koju su igrača četiri Brazilca."

Jeste li zarađivali kakve novce s obzirom na klasu koju ste imali, ali i na dugi niz godina koliko ste trajali?

"Ma kakvi novci, nije toga bilo. Ono što bismo osvojili od nagrada na turnirima, to bismo podijelili. Imali smo besplatnu opremu, klopu i cugu. Počeo sam nešto zarađivati kad sam otišao igrati mali nogomet u Italiju, tamo sam ostao pet godina. Tu je bilo nešto love. Zato sam kasnije doveo Dubravka Čavku i Miću Martića, dva sjajna igrača malog nogometa. Mićo je tamo ostao osam godina. Evo, Čavka i Martić najbolje će oslikati koliko je Uspinjača bila dobra, jer oni su bili sretni kad bi dobili pet minuta, a bili su istinski majstori."

Meni futsal nije - to

A tko su bili najveći majstori koje ste vidjeli na Kutiji?

"Ne bih nabrajao najbolje, nema to smisla. Svi ćemo se složiti da je Joža Palić bio najjači na lopti, da je Štef Pavlic imao svoje...Ma, neću dalje, bilo je previše majstora da bi se moglo samo tako odabrati najbolje. Moj suigrač iz Uspinjače Vlado Bajza je dvije godine u nizu zabijao koliko je htio. Preko 50 golova kad vežete ta dva izdanja."

Igrali ste i protiv puno igrača iz velikog nogometa?

"Boban, Prosinečki, Cico i Mlinka bili su posebno dobri. Nažalost, nisu previše igrali."

Kako gledate na futsal, koji je na službenoj sceni potpuno zavladao kad pričamo o malom nogometu?

"Neka se nitko ne ljuti, ali meni to nije - to. Nitko ne ide “jedan na jedan”, nitko ne gura suparniku kroz noge, prevladavaju snaga, trka i taktika. Nije to ono što me diže na noge, a mi smo to 80-ih i 90-ih radili. Igrali smo i mi 4+1, ali pravi mali nogomet je 5 + 1. Danas su Brazilci još uvijek ti koji donose atrakciju i na futsalu, ali sve je to u drugom planu."

Hoćete li igrati jubilarnu, 50. Kutiju šibica?

"Volio bih jako, ali star sam, ne znam hoće li mi tijelo dozvoliti. Tako sam sretan i ponosan što Kutija slavi tih 50 godina. I što nam se vraća i u ovom nesretnom vremenu korone u kojem živimo. Ako i neću igrati, doći ću na utakmice, navijati i veseliti se dobrim potezima. Kutija se ne propušta..."

Prijave za turnir traju još samo danas i sutra. Više informacija o svemu možete pronaći na službenim stranicama www.kutija-sibica.hr i www. sportskiobjekti.hr, na Facebook, te Instagram stranici, kao i na kontakt mailu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Linker
27. travanj 2024 17:37