ANDY BUCHANAN/AFP/PROFIMEDIA
FASCINANTNA PRIČA

Bio je u zatvoru, a sad će zaigrati protiv Vatrenih: ‘Supruga je plakala, a evo što mi je rekla kćerka..‘

I za vrijeme uzničkih dana je igrao, a dan nakon izlaska dobio je ugovor i sljedećeg vikenda zabio.
Piše: Goran Čičin - MašanskerObjavljeno: 10. lipanj 2021. 14:40

Declan Gallagher ponikao je u Celticu, ali nikad nije uspio zaigrati za prvu momčad škotskog velikana. Preko Clydea, Dundeeja i Livingstona stigao i do škotske reprezentacije. Posljednje dvije sezone ovaj je 30-godišnji stoper odigrao u Motherwellu, dok će u novoj sezoni nositi dres Aberdeena.

Jedan je od igrača koji su zaslužni što će Škotska nakon 23 godine opet nastupiti na velikom natjecanju, a na neki način taj uspjeh predstavlja i njegovo iskupljenje za mračnu prošlost koja je na njemu ostavila bolne ožiljke. Naime, dok se tek probijao na nogometnoj pozornici napravio je glupost zbog koje mu se praktički srušio svijet kakvog je poznavao.

Težak napad

- Bilo je to tamno razdoblje mog života. Ne bih se više nikad želio naći u takvim okolnostima, ali to mi je iskustvo otvorilo oči za mnoge stvari i pokazalo mi je gdje u životu želim biti. Pomoglo mi je da izgradim samopouzdanje nakon što sam završio tamo gdje nikad nisam očekivao, da se vratim nogometu, znajući da želim stvoriti bolji život sebi i svojoj obitelji – rekao je Gallagher.

Jedne noći u travnju 2013. godine Gallagher je, tada kao 22-godišnjak, sudjelovao u teškom napadu ispred hotela u Lanarkshireu, te je 2015. osuđen na kaznu od tri godine zatvora. Žalbe nisu pomogle i na kraju je iza rešetaka proveo 11 mjeseci, najvećim dijelom u 2016. godini.

- Kćerka mi je tada imala samo šest mjeseci. Znao sam koliko joj moram pružiti, osigurati joj život kakav zaslužuje, život kakav sam obećao svojoj supruzi. To mi je otvorilo oči, a nogomet mi je ponudio drugu priliku.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Ekspresni povratak

Potkraj izdržavanja kazne premješten je u zatvorsku ustanovu otvorenog tipa, te je četiri mjeseca trenirao s Raith Roversima, a igrao za mladu momčad Lochee Uniteda.

Nakon što je u siječnju 2017. pušten iz zatvora, Gallagher je već dan kasnije opet potpisao za Livingston, te je sljedeće subote zaigrao i zabio gol u utakmici s Peterheadom. U Livingstonu je sportski direktor tada bio David Martindale, koji je i sam bio u zatvoru i to od 2006. do 2010. godine.

- Da nije bilo njega i Livingstona, možda danas ne bih bio tu gdje jesam.

Gallagher je danas standardni član udarne postave Škotske...

- Želimo se natjecati i ispisati povijest, to svima u ovoj zemlji jako puno znači.

Kaže kako će on za vrijeme turnira misliti na obitelj.

- Kad sam dobio prvi poziv za reprezentaciju, moja supruga je plakala, a kćerki sam rekao “tata će igrati za Škotsku’’. Ona me samo pogledala i rekla “tata, to sam već znala’’. Samo želim moju obitelj učiniti ponosnom - zaključio je Gallagher.

Linker
20. travanj 2024 05:32