Kadar s utakmice Legia Varšava - Dinamo Kijev

 MIKOLAJ BARBANELL/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
‘HVALA SVIMA‘

Bit će to posebna utakmica na Maksimiru: ‘Javilo mi se i puno Ukrajinaca, zahvalilo i najavilo svoj dolazak‘

Ognjen Vukojević i Darijo Srna među rijetkim su strancima koji su ostali uz svoje klubove
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 26. travanj 2022. 21:18

Prije nešto više od 60 dana bili su uvjereni da se pripremaju za nastavak sezone koju će obilježiti još jedan "klasični završetak", ali vječni ukrajinski nogometni suparnici, kijevski Dinamo i Šahtar iz Donetska posljednjih tjedana igraju jedan sasvim drugi "derbi". Ovaj put ne radi se niti o međusobnim utakmicama, nego o odvojenim turnejama po europskim gradovima u kojima se apelira na završetak ruske agresije i mir u Ukrajini, uz skupljanje humanitarne pomoći.

Njihove mirovne turneje ovaj će tjedan posjetiti Hrvatsku, Zagreb i Split. Zagrebački i kijevski Dinamo igrat će u četvrtak na Maksimiru, a Hajduk će Šahtar na Poljudu ugostiti u nedjelju.

"Hvala Dinamovoj predsjednici Vlatki Peras i Hrvatskom nogometnom savezu, jer smo se u trenu dogovorili za ovu utakmicu. I veliko hvala svima koji će doći u četvrtak na Maksimir kako bismo pokazali veliko srce i solidarnost s Ukrajinom. Javilo mi se i puno Ukrajinaca koji su u Hrvatskoj, zahvalilo i najavilo svoj dolazak na utakmicu. Pomogao nam je i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič", kaže nam Ognjen Vukojević, pomoćni trener kijevskog Dinama, koji baš zbog organizacijskih priprema za ovu utakmicu nije sa svojim klubom u Dortmundu, u kojem igraju danas, nego u Zagrebu.

Poruka domovini

"Veseli me da se i Dinamo uključio u ovaj projekt koji u ovim teškim vremenima puno znači Ukrajincima. Ovo je najbolji način kako sportaši mogu pomoći svojem narodu. Smješteni smo u olimpijskom trening-centru u Bukureštu, u kojem treniramo i iz kojeg putujemo na utakmice. Nakon Zagreba igrat ćemo još i u Baselu."

image

Ognjen Vukojević

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nakon što se u prvim tjednima ruske ofenzive većina ukrajinskih igrača i članova stožera oba kluba stavila na raspolaganje vlastima, dobili su dopuštenje za nastavak bavljenja sportom. Predsjednik Volodimir Zelenski je vlastoručno potpisao izlaznicu svakom Ukrajincu iz Dinama, a tjedan dana i članovima Šahtara, jer, znamo to dobro i mi iz vremena Domovinskog rata, informiranje europske i svjetske javnosti dio je svakog vojnog sukoba. U nogometu imaju i dodatni cilj. Ukrajinska reprezentacija svoju će jednu (ili dvije) utakmice doigravanja za Svjetsko prvenstvo u Katar odigrati početkom lipnja, a gledanje svojih ljubimaca na najvećoj sceni bio bi melem za brojne bolne ukrajinske rane.

Ukrajina sanja

Zbog toga Dinamova i Šahtarova mirovna turneja koristi i kako bi reprezentativci iz ta dva kluba održavali sportsku formu prije nego što nacionalna selekcija počne s pripremama za dvoboj protiv Škotske u Glasgowu 7. lipnja, i mogući finale protiv Walesa.

"Reprezentacija će se okupiti će već 4. svibnja. U našem klubu niz je odličnih ukrajinskih nogometaša, dosta ih je i u Šahtaru. Plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru donio bi im veliku radost", rekao je još Vukojević koji, kao i svi ostali, ne zna što donosi budućnost...

"Najveća želja nam je da se rat što prije završi. Samo to je važno. U suprotnom, ako se nastavi, nitko ne zna što nas čeka. Sa sportske strane, mi smo sve svoje inozemce posudili drugim klubovima, ali ne znam što će biti nakon 1. srpnja. Također, ne znamo niti hoćemo li igrati u europskim natjecanjima sljedeće sezone. Mi smo bili vodeći u pauzi, kasnije nas je Šahtar prestigao. No, najmanje je važno tko će igrati i gdje. Važno je da rat stane, da se vratimo u Ukrajinu. Nakon toga sve će biti lakše", poručuje vidno emotivni Vukojević.

Prve granate koje su pale na Kijev zaustavile su funkcioniranje kluba, a nakon nekog vremena Dinamov se kamp preselio u šumu nedaleko od Lavova. Danas su u Rumunjskoj. Dva su dana putovali do Bukurešta, u kojem su se smjestili u olimpijskom trening-centru. Momčad je danas gost dortmundske Borussije, u četvrtak, kao što smo već rekli, na Maksimiru. Igrali su u Varšavi protiv Legije, Galatasaraya i Cluja.

Velike emocije

Rumunjska je domovina 76-godišnjeg Dinamovog trenera Mircee Lucescua koji je, i kao trener Šahtara, već bio doživio jedno izgnanstvo. Prije osam godina, kada su ruske bombe padale po Donbasu, Donetsku i njihovom jako lijepom stadionu, klub se selio po drugim ukrajinskim gradovima. Lvivu, Harkivu i Kijevu.

"Ovdje se ne radi o nogometu, nogomet je naše sredstvo kojim šaljemo poruku. I svi koji su nas pozvali u goste šalju poruku onima koji se bore ili pate u Ukrajini, onima kojima još uvijek moraju u skloništa kako bi sačuvali živu glavu, poručuju im da nisu sami. Svi vi koji dolazite na utakmicu, šaljete poruku Ukrajincima da vam nije svejedno zbog onoga što se događa", prenio je BBC Lucescuove riječi prvih tjedana boravka u Rumunjskoj.

"Moj san je igrati u svim zemljama koje su dale podršku ukrajinskom narodu jer je to nešto što ne smijemo zaboraviti. Dajemo počast nastradalima te nadu i utjehu onima koji i dalje pate u Ukrajini".

Inozemnih nogometaša, kao što nam je i sam Vukojević kazao, nema u ovom dijelu priprema, u prethodne tri utakmice igrali su samo Ukrajinci predvođeni reprezentativcima Buščanom, Popovim, Sidorčukom, Šaparenkom, Cigankovim, Besedinom, Garmašem, Kulačom...

"Emocionalno nam je jako teško izaći na teren i igrati nogomet, prebaciti misli s onoga što se događa u našoj zemlji", poručio je preko klupske internetske stranice Oleksandr Karavaev.

image

Darijo Srna

DANIL SHAMKIN Nurphoto Via Afp

"Ali, gdje god bismo se pojavili, domaći ljudi bi nas toplo primili, i tako nam pomažu. Zbog toga zahvaljujem svim državama, gradovima i klubovima koji s nama na ovaj način pomažu Ukrajini."

Hajdukov gost Šahtar baziran je u Antalyji, u kojoj je sinoć igrao humanitarnu utakmicu protiv domaćina Antalyaspora. Prva je bila protiv Olympiacosa, druga u Gdanjsku s Lechijom, a treća kod Fenerbahçea. Zasad posljednja utakmica u Šahtarovoj globalnoj mirovnoj turneji je nedjeljna u Splitu, u kojoj je posebna poveznica Darijo Srna. Dva najvažnija kluba u njegovoj karijeri.

"Druga obitelj"

I u Šahtaru danas prevladavaju Ukrajinci, ali trener je i dalje Talijan Roberto de Zerbi, a u igrački kadar vratio se 25-godišnji Brazilac Marlon.

"Kad me Darijo Srna nazvao i obavijestio o ovom projektu odmah sam pristao, ali nisam mogao odmah doći jer sam morao srediti neke obiteljske stvari u Brazilu. Najviše sam pristao doći zbog mojih ukrajinskih suigrača, oni su mi kao druga obitelj", izjavio je obrambeni igrač Šahtara za klupsku stranicu nakon što se priključio klubu u bazi u Turskoj.

"Naravno da moramo biti solidarni. Moj cilj je reći koju riječ utjehe, biti uz moje prijatelje, a i igrati nogomet. Najviše se radujem tome što se možemo zagrliti poslije utakmice", rekao je Brazilac koji je tek u lipnju prošle godine postao igrač Šahtara.

Osim njega, od inozemnih igrača na ovoj turneji je i izraelski napadač Manor Solomon. Ostali su Ukrajinci: Pjatov, Matvijenko, Bondar, Stepanenko, Bondarenko, Trubin...

Linker
25. travanj 2024 15:53