Privatna arhiva
SVESTRANI TRENER

Bivša nada Dinama završila najtežu utrku na svijetu, a sad gradi karijeru u klubu legendarnog Marca van Bastena

Nekoć lijevi branič ponikao u Dinamu, igrao u Šibeniku i Slaven Belupu, kao i inozemstvu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. siječanj 2022. 08:03

Dugogodišnji pratitelji HNL-a i domaćeg nogometa sjetit će se Ronalda Šiklića (41). Nekad je taj lijevi branič bio Dinamova nada, igrao je HNL u Šibeniku i Slaven Belupu, bio je u Poljskoj, Ukrajini i Češkoj, gdje je igrao i za prašku Slaviju. No, zanimljiva je njegova priča nakon karijere. Kao i mnogi bivši nogometaši krenuo je u trenerske vode, međutim, može se reći da je on malo drukčiji trener.

Bez razloga za sram

Trenutačno radi u nizozemskom Utrechtu, klubu u kojemu je potekao veliki Marco van Basten, a igrali i mnogi drugi velikani. Ondje je pomoćni trener u U 17 momčadi. S njim je u stožeru i još jedan poznati bivši nogometaš, Urby Emanuelson. Momčad dobro gura, priča nam Šiklić kako to izgleda u Nizozemskoj.

- Igramo svoju ligu, u kojoj, naravno, prednjače Ajax, PSV i Feyenoord. Međutim, nedavno smo pobijedili Ajax i bili smo vrlo ponosni, polusezonu smo okončali na trećem mjestu. Uvjeti za rad su fantastični, imamo odličan kamp. Hoće li biti igrača za velike stvari u seniorskoj karijeri, vidjet ćemo. Pred klincima su tek sad najveći izazovi, prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet. U svakom slučaju, za mene veliko iskustvo u trenerskom poslu. Dobio sam priliku raditi u jednom sređenom, poznatom nogometnom sustavu i svašta se ovdje može naučiti. Ali, naravno, vidio sam da i mi iz hrvatskog nogometa imamo znanja koja se cijene u inozemstvu, nemamo se čega sramiti - priča nam Šiklić, koji je uza sve obveze u trenerskom poslu, jesenas uspio istrčati i jednu od najtežih, možda i najtežu utrku na svijetu, Ironman.

image
Privatna arhiva

U Portugalu je tada još bilo vruće, temperature gotovo ljetne, a pred njih 3.8 kilometara plivanja, 180 kilometara teške biciklističke utrke i za kraj, maraton, 42 kilometra trčanja.

- To je bilo nešto što sam oduvijek želio, fanatično sam se pripremao za taj izazov i sretan sam što sam uspio izdržati. Ali, bilo je dovoljno jednom, ne bih ponovno probao, haha. Idealan mi je polu-Ironman, koji sam prije toga završio u Amsterdamu.

Koliko traju pripreme za taj pothvat?

- Pa, oko godinu dana intenzivnih treninga, ja sam ih sigurno odradio 400. Ali, i prije toga sam redovito trenirao, svakodnevno trčao i vozio bicikl, pazim na prehranu, živim sportski. I svejedno je to bio težak zadatak, a posebno je težak bio oporavak. Desetak dana trebalo je da se organizam vrati u normalu, morao sam uzimati puno veće količine raznih suplementa da bih vratio snagu. Sve u svemu, sretan sam što sam uspio, ali, više ne bih.

image
Privatna arhiva

Malo je takvih

A upravo je briga oko prehrane ono što je Šiklića, na neki način usmjerilo i razlikuje ga od mnogih mladih trenera na počecima svojih karijera. Naime, Šiklić je s godinama postao stručnjak za sportsku prehranu pa danas i savjetuje neke poznate nogometaše i sportaše oko prehrane, ali i regeneracije i pravilnog sportskog ritma i trenažnog procesa.

- Ne bih o imenima, ali ima tu i nekih reprezentativaca i nekih mladih reprezentativaca koji su radili ili i dalje rade po mojem programu i naputcima. Završio sam u Barceloni, baš u organizaciji FC Barcelone i nekoliko online tečajeva i konferencija na temu prehrane, nutricionizma, psihologije i regeneracije u nogometu, kad se to nadoveže na ono bazično trenersko, nogometno znanje, koje još uvijek razvijam na HNS-ovoj Akademiji, to bi trebala biti jedna zaokružena priča. Dakle, ne samo rad na terenu, s loptom i taktikom, zatim kondicijskom pripremom, nego čitav sportski život, zaokružena priča. Takvih je trenera malo, pogotovo u Hrvatskoj, želja mi je uspjeti na tom planu - priča Šiklić, priznajući i sam da bi sigurno napravio veću igračku karijeru da je ranije naučio neke stvari koje sad zna, o prehrani, psihologiju i sportskom ritmu života. Sigurno jedan od rijetkih s tolikim opsegom djelovanja, a gotovo sigurno jedini koji je, uz to, završio Ironmana.

Linker
22. siječanj 2022 13:20