Screenshot
PRVI U EUROPI

BIVŠI DINAMOV JUNIOR ZATEČEN NAKON ŠTO SU SVE ŠOKIRALI I NAPRASNO PREKINULI PRVENSTVO 'Nikad bizarnije nisam ostvario ciljeve!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. travanj 2020. 20:26

Nizozemci su napravili prvi korak. Dobro, prije njih su to učinili Belgijci i Škoti, no onda je UEFA malo zaprijetila, pa se situacija zasad primirila. Ali, onda je UEFA ipak ostavila mogućnost da se neke lige neće završiti, dala Savezima pravo da sami o tome odluče, te kako da u tom slučaju odrede tko će igrati u Europi iduće sezone.

Nizozemci su dočekali to spremni i odmah proglasili kraj sezone, bez prvaka, bez ispadanja, bez ulaska u ligu, ali je Ajax dobio prednost u borbi za Ligu prvaka pred AZ-om. Iako imaju isti broj bodova, a AZ je pobijedio u obje međusobne utakmice.

- Ja sam u Zagrebu, baš mi je u srijedu istekla dvotjedna izolacija, treniram po programu klupskog trenera i pratim što se zbiva u Nizozemskoj - priča nam Marko Kolar, nekadašnji Dinamov junior, koji trenutačno igra u Emmenu, nizozemskom prvoligašu. Igra standardno, zadovoljan je, zabio je četiri pogotka, jedan od njih i PSV-u.

Klubovi se bune

- Žao mi je što je sezona završila, jer sam baš ušao u dobar ritam, osjećao sam se dobro i spremno. Odluka je konačna, Vlada je u Nizozemskoj rekla da nema sportskih događaja do 1. rujna i tu više nema mjesta promjenama. Nitko ne ispada, nema prvaka, nema ulaska u prvu ligu. Nama kao klubu, Emmenu, to ispada dobro, na 12. smo mjestu, ostajemo u ligi, a to nam je bio prvi cilj ove sezone. Dakle, ostvarili smo cilj, nikad tako bizarno nisam ostvario neki cilj u karijeri. Ali, bune se mnogi klubovi, nisu baš svi zadovoljni.

Naravno, najnezadovoljniji su oni koji su trebali ući u prvu ligu.

- Da, bune se i oni, ali i neki drugi, nije svima baš najbolje sjela odluka da Ajax ide u Ligu prvaka. Samo zahvaljujući gol-razlici, jasno da u AZ-u nisu zbog toga sretni. Na neki način ta je odluka spasila Ajax, jer u zadnje vrijeme nije bio u najboljoj formi, tko zna bi li do kraja uspio izdržati na vrhu. No, što je, tu je, Ajax je nizozemski velikan, situacija je specifična, neočekivana, i povlače se takvi potezi. No, iz svega toga bi na kraju mogle proizaći i neke dobre stvari.

Možda, ako klubovi ne dožive financijski krah, kad se ne igra nema niti novca?

- Možda su tu baš Nizozemci u boljoj situaciji od nekih drugih država i liga. Naime, u ovom trenutku svi klubovi djeluju stabilno, koliko pratim nitko nije u delikatnoj situaciji. Čak su klubovi dobili i kompletan novac od TV-prava, uplaćena je unaprijed i treća rata, unatoč neizvjesnosti. Tako da s te strane ne bi trebalo biti previše šokova, a moram reći i da nas igrače još nitko nije pitao za smanjenje ugovora. Baš sam razgovarao neki dan i s trenerom i rekao mi je da zasad to nije tema. Klubovi rade sve da ispoštuju svoje obveze prema svima, pa i prema igračima.

Možda zbog te financijske stabilnosti nizozemski klubovi u novoj sezoni budu u prednosti pred ostalima, možda će i igrači radije birati tu ligu nego neke slične razine i platežne moći, poput Belgije ili Austrije.

- Ne znam, vidjet ćemo što će sve donijeti ova kriza, tko će iz nje isplivati bolji nego prije. Ali, s igračke strane, svakako bi klubovi u Nizozemskoj mogli biti u prednosti, jer ćemo ipak imati pravu ljetnu stanku. Naime, otkrio mi je to Alen Halilović koji igra u Heerenveenu, više klubova u ligi planira pozvati igrače na trening. Radili bismo još mjesec i pol dana, trenirali, a onda otišli na ljetnu pauzu s planom da u novu sezonu uđemo normalno. Što je za formu igrača i spremnost mnogo bolje nego da igramo čitavo ljeto, pa bez odmora uđemo u novu sezonu.

Ipak ljetni odmor

Znači, mogao bi uskoro doći poziv za povratak u Nizozemsku na trening?

- Da, očekujem ga, idućih bih dana mogao nazad, trenirati tih mjesec i pol dana, a onda na ljetni odmor. Sve neobično, ali treba se prilagoditi.

Inače, ugovor mu traje još godinu dana, do ljeta 2021.

- Imam opciju da klub za godinu dana može aktivirati još godinu dana ugovora, jasno da u ovom trenutku ne mogu reći što će biti. Osobno, kažem, super mi je u Nizozemskoj, kvalitetna liga, dobri uvjeti - zaključio je Kolar.

Hrvatska četvorka u Eredivisie

Osim Marka Kolara, člana Emmena, još su trojica hrvatskih nogometaša u prekinutoj sezoni Prve nizozemske lige bili članovi tamošnjih klubova. Najpoznatije ima svakako je Alen Halilović, koji je nosio dres Heerenveena, u koji je došao na posudbu kao igrač Milana do 30. lipnja ove godine. Halilović je za Heerenveen ove sezone skupio 20 nastupa, uz jedan pogodak i četiri asistencije. Dominik Kotarski član je Ajaxa, ali je uglavnom branio za drugu momčad, dok je Leon Sopić, kao i Kolar, član Emmena (1 nastup u ligi ove sezone).

Linker
19. rujan 2024 17:56