JANEK SKARZYNSKI/AFP
BIO IM JE PRESKUP

Bivši Dinamov kapetan nakon tri godine traži novi klub, za SN progovorio o mogućem povratku u Hrvatsku

Nakon tri uspješne godine u varšavskom prvoligašu, bivši Dinamov kapetan napušta poljski klub
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 23. prosinac 2020. 22:09

Bivši Dinamov veznjak i svojedobno povremeni hrvatski reprezentativac Domagoj Antolić (30) nakon tri godine napušta poljsku Legiju. Ugovor mu istječe 31. prosinca i Antolić je definitivno odlučio da neće ostati u Poljskoj. S Legijom je osvojio tri trofeja (dva naslova prvaka i kup), pa tako nekadašnji Dinamov kapetan u karijeri ima čak 15 osvojenih trofeja, budući da je s Dinamom sedam puta bio prvak, a u četiri je navrata osvajao kup i jednom Superkup.

Turska, UAE...

Ljetos je bio proglašen za najboljeg veznog igrača lige, pisali su poljski mediji da je sastav Legije nezamisliv bez njega, počeli su i pregovori oko produženja ugovora, činilo se u rujnu da će se klub i Antolić dogovoriti, ali na kraju od svega nije bilo ništa. Pišu Poljaci da je hrvatski igrač postao preskup za Legiju, koja je još jednom “promašila” nastup u skupinama europskih klupskih natjecanja i potom je “zakopčala novčanik”. Tako je Antolić postao “preskup za održavanje”, a posljednju je utakmicu u majici Legije odigrao prije 20-ak dana, u domaćem remiju (2:2) protiv Piasta...

- Definitivno odlazim iz Legije. Točno je da smo počeli razgovarati o novom ugovoru, ali to je prestalo u jednom trenutku i više nismo nastavljali s razgovorima. Sve se nekako poklopilo s dolaskom novoga trenera krajem rujna, Aleksandra Vukovića zamijenio je Czeslaw Michniewicz i nakon toga se baš nisam naigrao. Klasična priča, oslonio se novi trener na igrače koji imaju višegodišnje ugovore i na koje može računati u budućnosti, a ja sam bio “sivoj zoni”, pregovarao sam s klubom o novom ugovoru i na kraju su i ti pregovori prestali - rekao nam je Antolić.

Jeste li odlučili gdje ćete nastaviti karijeru?

- Još ne. Imao sam kontakte s nekoliko klubova i uskoro ću odlučiti. Ali, ne bih isticao klubove s kojima sam razgovarao...
Poljski su mediji nagađali da biste mogli preseliti u Tursku (Göztepe) ili Ujedinjene Arapske Emirate (Al Ain)?

- Ponavljam, ne bih spominjao klubove. Ni one koji su bili aktualni, ni one koji su sad aktualni...

A je li jedna od opcija i povratak u Hrvatsku?

- Ne, zasad ne. Dinamo je moj klub, ali ni s kim iz maksimirskog kluba nisam razgovarao...

Možda vas žele u nekom drugom hrvatskom klubu?

- Nisam imao nikakav kontakt ni s jednim našim klubom, a i teško da može postojati neka druga opcija u Hrvatskoj osim Dinama.

Uostalom, želio bih odigrati još poneku sezonu u inozemstvu.

Jeste li zadovoljni s tri poljske godine?

- Jesam, jako sam zadovoljan, iako nikad neću prežaliti što nismo igrali u skupini Lige prvaka ili Europske lige, to je veliki problem Legije i poljskog klupskog nogometa. Pamtit ću prekrasne trenutke nakon osvajanja trofeja, a poseban je doživljaj bio osvajanje kupa u Varšavi pred 50.000 gledatelja, u spektakularnom ozračju, svladali smo Arku 2:1. I ovoljetna proslava naslova na glavnom trgu u Varšavi bila je fantastična - kaže Antolić.

Čak 12 bodova viška

Ističe pritom sljedeće...

- Poljaci su napravili sjajnu infrastrukturu, svaki klub ima novi stadion, igra se na izvrsnim travnjacima. Klubovi financijski dobro stoje, plaće ne kasne, a marketing i medijsko praćenje su odlični, gotovo na razini Liga petice, pa su stadioni prije ove pandemije bili dobro ispunjeni. Nama je prosjek na domaćim utakmicama bio 20-ak tisuća gledatelja, a budući da smo bili atraktivni gosti svakome poljskom klubu, punili smo stadione i na gostovanjima. U nogometnom je smislu liga zahtjevna, trkački je jaka, igra se agresivno, s mnogo duela. Izjednačenost je najveća odlika Extraklase, o tome ponajbolje govori podatak da je Legia, od posljednjih pet naslova prvaka, čak četiri osvajala u zadnjem kolu! Nadalje, ne postoji ni jedan klub u ligi za kojeg možeš reći “protiv ovih ćemo imati lakšu zadaću”. U našoj ligi Dinamo ima nekoliko lakih gostovanja, rješava ih rutinski, ali to u Poljskoj ne prolazi, na svakoj utakmici moraš biti u najboljem izdanju i “polomiti” se da bi osvojio bodove. Evo vam primjer Lecha - igrali su ove jeseni u skupini Europske lige, ali su zato često “kiksali” u prvenstvu, pa je moja Legia prvi dio prvenstva, nakon 14 odigranih kola, završila s čak 12 bodova prednosti u odnosu na klub iz Poznanja, koji nema potrebnu širinu rostera za nastupe u dva natjecanja - podvukao je Domagoj Antolić, koji će u Zagrebu, u krugu obitelji, provesti dolazeće blagdane, čekajući novu, pravu ponudu za nastavak karijere.

ANTOLIĆ ZA DINAMO
174 odigrane utakmice
10 postignutih pogodaka

ANTOLIĆ ZA LOKOMOTIVU
79 odigranih utakmica
16 postignutih pogodaka

ANTOLIĆ ZA LEGIJU
98 odigranih utakmica
4 postignuta pogotka

30
godina u lipnju je proslavio iskusni veznjak Domagoj Antolić
1,2
milijuna eura danas je vrijednost Antolića prema TM-u
2017.
zadnji je put zaigrao za Hrvatsku, ima ukupno šest nastupa

Poljska je među prvima vratila navijače na stadion, sad su tribine ipak opet ispražnjene

Kako su Poljaci živjeli s pandemijom koronavirusa?
- Proljetos su se odlično organizirali, u klubovima su bile smanjene plaće, svi smo se, dakako, solidarizirali i prihvatili te mjere, koje su potrajale nekoliko mjeseci. Poljska je među prvima vratila navijače na stadion, sve do ovog drugog, jesenskog vala pandemije, kad su opet tribine prazne. U početku smo se testirali svaka dva tjedna, no jesenas je to bilo rjeđe. Nikome nije lako, teško je prihvatiti ovu situaciju, ali očito je da moramo živjeti s tim - rekao je Antolić.

Linker
03. svibanj 2024 10:01