NK RIJEKA
HALO, GRČKA

Bivši dinamovac otkrio: ‘Tamo je kaos, to je naša šansa! Ne pobijede li Rijeku, gazda neće biti sretan‘

‘Oni su jako domaćinska momčad, njih su i Irci dobili na svom terenu‘, kaže negdašnji igrač Dinama.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. kolovoz 2021. 20:13

U Solunu su opet promijenili plan putovanja u Rijeku. Iako je, naime, bilo predviđeno da PAOK doputuje u srijedu popodne i u večernjim satima trenira na Rujevici, Grci su se predomislili i doputovat će u Rijeku u srijedu navečer. Neće trenirati, niti će biti uobičajene konferencije za novinare. Trening će tako Grci odraditi u Solunu u srijedu prije podne, nakon toga će trener Razvan Lucescu doći pred novinare, a prema Rijeci će posebnim zrakoplovom poletjeti u 17 sati. Nakon utakmice, PAOK se odmah vraća u Solun.

Na posljednjim su treninzima Grci vježbali neke taktičke inačice, sve je apsolutno podređeno dvoboju s Rijekom. Dolaze na Rujevicu odmorni, jer je početak grčkog prvenstva opet odgođen, međutim to i ne mora biti olakotna okolnost Grcima...

- Šansu Rijeke vidim baš u toj spoznaji što PAOK nije u ritmu natjecateljskih utakmica. Traje taj cirkus oko podjele novca za tv-prava i do sredine rujna neće biti početka prvenstva. I to je svakako prednost Rijeke, taj ritam odigranih dvoboja. Istina je da će igrači PAOK-a biti odmorni, igraju samo europske utakmice, ali ne očekujem da će Rijeka biti umorna na početku sezone - smatra Rajko Janjanin (64), bivši Dinamov nogometaš koji je godinama živio i radio u Ateni, sad je na Kreti.

Kakav PAOK možemo očekivati na Rujevici?

- PAOK je izrazito domaćinska momčad! Osjetno je jači na svojoj vrućoj Toumbi, nego u gostima. Uostalom, nedavno ih je i Bohemian svladao u Dublinu (2:1), vani nisu bauk i to je svakako prednost Rijeke. Međutim, ovo je za PAOK iznimno važna utakmica, njihov gazda Ivan Savvidis od svog je dolaska u klub postavio visoke ciljeve - želi svake godine biti prvak i igrati u skupini europskih natjecanja! Ne uđu li u Konferencijsku ligu, bit će to veliki udarac za njih, stoga treba znati da su maksimalno fokusirani na utakmicu s Rijekom i očekuju prolaz - govori Janjanin i nastavlja:

image
NK RIJEKA

- Možda su u Solunu olako shvatili prvu utakmicu, pa je Rijeka bila osjetno bolja u prvom poluvremenu prve utakmice. Međutim, u nastavku je naša momčad pala i Grci su to znali iskoristiti, dominirali su i na kraju izjednačili. PAOK je iskusan, ima niz kvalitetnih i tehnički jakih igrača, koji sad možda nisu u najboljoj formi, ali mora ih se respektirati. Rijeka mora biti oprezna, ali svakako ima šansu za prolaz.

Gdje je PAOK "najtanji"?

- Najviše problema imaju kad nemaju loptu u nogama. I onda dolaze do izražaja njihove mane. Obrana im je slabiji dio momčadi, kad ih se pritisne skloni su pogreškama.

A na što bi Rijeka trebala posebno pripaziti?

- Ne smiju Riječani dopustiti da im se ponovi ono drugo poluvrijeme iz Soluna! Rijeka mora biti agresivnija i čvršća nego na toj utakmici, moj je dojam, naime, bio da nije PAOK igrao toliko dobro, koliko je Rijeka popustila u drugom poluvremenu. No, ne vjerujem da PAOK može u gostima napraviti takav pritisak kao što ga je napravio u Solunu. Bude li, dakle, Rijeka na onoj razini iz prvoga dijela, PAOK-u neće biti lako. Nadam se i da će Rijeka imati pomoć navijača kao što je PAOK imao u Solunu.

Kako procjenjujete izglede za prolaz?

- Treba biti objektivan i reći da je PAOK i dalje favorit. Iskusni su to i dobri igrači, svašta su prošli u svojim karijerama. Šteta je za Rijeku što je UEFA ukinula pravilo o dvostrukoj vrijednosti pogotka u gostima, pa se sad praktički igra nova utakmica, sve će stati u tih riječkih 90 minuta. PAOK jest favorit, ali ne u tako velikom omjeru kao što je bio prije solunskog dvoboja, recimo da su sad izgledi 55:45 za Grke - smatra Janjanin, nekad sjajni vezni igrač prekrasnih poteza, istinski nogometni umjetnik.

Linker
18. rujan 2024 18:00